Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odluka građanima'

Referendum o Trgu maršala Tita: O imenu trga rasprava se vodi od osamostaljenja

Krug za trg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
06.11.2016.
u 20:09

I predsjednik Tuđman je ovo pitanje 1994. skinuo s dnevnog reda jer dijeli ljude, tvrdi Milan Bandić

Nakon nekoliko mjeseci pauze od tema iz prošlosti, na aktualnu političku pozornicu ponovno se vraća lik Josipa Broza Tita. Zagrebački HDZ opet će, naime, pokušati promijeniti ime Trga maršala Tita u Kazališni trg za što mu treba podrška gradonačelnika Milana Bandića koji će, kao i prije, to pitanje pokušati odgoditi za neka druga vremena.

A referendum o fontanama?

– I predsjednik Tuđman 1994. godine skinuo je to pitanje s dnevnog reda jer ono dijeli ljude. Mislim da o tomu konačnu riječ trebaju dati građani pa će moj stav biti da na izborima u svibnju iduće godine provedemo i referendum – kazao je Bandić. Dodao je da je riječ o najpravednijem načinu koji ujedno ne bi dodatno koštao.

Na najavu referenduma reagirao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i čelnik zagrebačkog HDZ-a, koji je i najavio da će na sjednici za 20-ak dana staviti prijedlog na glasanje. Kazao je da je prije osam dana razgovarao s gradonačelnikom o promjeni imena i da nije dobio niječan odgovor te da će Bandić sada morati pokazati što zaista misli o Titu.

– Hrvatski narod 1990. na referendumu se izjasnio da želi raščistiti s komunizmom i svim njegovim repovima iz prošlosti, a to je poručila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, nakon što je preuzela dužnost, s Pantovčaka u muzej poslala Titovu bistu. To moramo napraviti i mi u Zagrebu – kazao je Mikulić.

Istovremeno je postavio i pitanje zašto Bandić nije proveo referendum o gradnji fontana ili radovima na Britancu, koji su sporni dijelu građana, ili pak gradnji spalionice u Resniku što je krucijalno važno svakom Zagrepčaninu.

– To je pravo pitanje za referendum, a ne promjena imena trga, to je samo usklađivanje s rezolucijom i praksom Europske unije – istaknuo je Mikulić. Ipak, dodao je, ovim pitanjem neće ucjenjivati Bandića koji treba podršku HDZ-a kod donošenja gradskog proračuna za 2017. godinu.

– Imamo mi važnijih gradskih projekata koje ćemo uvjetovati podrškom za proračun. Ovo pitanje ne smije biti predmet funkcioniranja grada, ali želimo da se stvari stave na svoje mjesto i da birači prije izbora znaju tko ima kakav stav. Upravo smo zbog toga ovo pitanje pokrenuli sada, a ne da pred izbore polemiziramo oko Tita – rekao je Mikulić.

Borba duga devet godina

Neslužbeno pak doznajemo da HDZ ovaj potez povlači kako bi pred biračima prokazao Bandića kao onog koji nije raščistio s prošlošću te kako tako spriječili da se na lokalnim izborima njihovo biračko tijelo podijeli na one koji će ostati vjerni stranci te one koji će zaokružiti Bandića kao izglednijeg kandidata. Ako osvoje vlast u Skupštini, čak i da ne dobiju gradonačelnika, HDZ-ovci najavljuju da će odmah pristupiti promjeni imena Trga maršala Tita.

Podsjetimo, sličan se scenarij već odigrao 2013. godine kada je HDZ preko Odbora za imenovanje ulica i trgova pokušao progurati promjenu imena. No ostali su usamljeni jer su članovi odbora iz SDP-a i bandićevci to odbili. Tada je na odbor stigao i sam gradonačelnik kazavši da je to političko pitanje par excellence i da o njemu moraju odlučiti građani.

– Ako oni budu željeli, promijenit će se ime, ako ne, neće – kazao je tada gradonačelnik, no do danas nije ponovno spomenuo ni organizirao referendum. Hoće li se Mikulić i Bandić koji Zagrebom upravljaju do svibnja uspjeti usuglasiti, nije sigurna ni Maja Runje, čelnica građanske inicijative Krug za trg, koja već devet godina traži promjenu imena.

– Kada smo se 2007. odlučili za inicijativu, očekivali smo da ćemo ime trga uspjeti izmijeniti za najviše dvije godine. Prošlo ih je već devet u kojima smo imali devet velikih i 10-ak manjih prosvjeda, ali neuspješno. HDZ je ojačao u Skupštini, no vidjet ćemo jesu li dovoljno jaki za takav potez – kazala je Runje. Naglasila je da osjeća da se raspoloženje Zagrepčana promijenilo u odnosu na 2007. te je sigurna da bi referendum prošao, a Tito ostao bez trga pokraj HNK.

>> Mikulić: Mijenjamo Trg maršala Tita u Kazališni trg

Komentara 62

NE
Neo001
20:26 06.11.2016.

Samo u zemljama gdje su diktatori poput Sj,Koreje, Kube, Rusije, Sirije ... slave se i trgovi i ulice nose imena zločinaca i kao što je bio krvnik tito. U kakvoj zemlji mi to živimo ?

ER
Erick
21:51 06.11.2016.

Potreban referendum da se ukloni ime jednoga zlocinca? Samo to moze u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
21:18 06.11.2016.

Mozda ostaviti naziv a postaviti ogromni zid i na njemu stalno vrtit scene iz jama, fojbi, tenkovskih rovova i golog otoka isto kako se vrte scene uzasa iz Jasenovca jer Tito je to ista kategorija koliko god se jugofasisti trudili drugacije pokazati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije