Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barbara Dorić:

'Referendum o nafti i plinu je kao da odlučujemo hoćemo li sijati pšenicu'

Barbara Dorić
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
06.04.2015.
u 20:31

- Mi prije svega govorimo o djelatnosti koja 60 godina postoji u ovoj državi i mi smo ponosni na nju - kazala je za ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Istraživanje RTL-a pokazalo je da su građani Hrvatske podijeljeni oko projekta istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu. 45,5 posto ispitanika u istraživanju je kazalo da je protiv tog projekta, dok ih je 40 posto za.

- Mi prije svega govorimo o djelatnosti koja 60 godina postoji u ovoj državi i mi smo ponosni na nju - kazala je za RTL ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić te dodala kako se stvara kriva teza u kojoj Hrvatska mora birati s jedne strane naftu i plin, a s druge strane turizam.

"Pravna nestabilnost i nesigurnost"

- Imamo dokaz u Jadranu, u Istri, gdje imamo 20 platformi u okolici Istri koje proizvode plin već 15 godina. Tamo se samo prošle godine izbušilo pet novih bušotina, a turizam u Istri nikad nije bilježio bolje rezultate - tvrdi Dorić. Na pitanje o mogućem referendumu, Dorić je kazala da je njezina Agencija operativno tijelo Vlade te da ne može komentirati mogući referendum.

- Ali, mogu reći svoj osobni stav. A to je, kao što sam i maloprije rekla, ova djelatnost postoji već 60 godina. Po meni, to je isto kao i da raspisuje referendum o tome hoćemo li sijati pšenicu na našim poljoprivrednim područjima - rekla je Dorić.

Smatra da priče o referendumu ugrožavaju potencijalno potpisivanje ugovora s mogućim investitorima s obzirom da daju "određenu dozu pravne nestabilnosti i nesigurnosti". - I to ne samo po pitanju ovih investicija, nego po pitanju svih investicija - kazala je Dorić i dodala da postoji mogućnost da Hrvatska plaća kazne investitorima, ako projekt padne na referendumu.

>>Hoće li naftne platforme uništiti turizam i onečistiti naše more?

>>Eksces pri bušenju srednjeg i južnog Jadrana ugrozio bi cijeli ekosustav

Komentara 65

DU
Deleted user
21:07 06.04.2015.

RTL nikad ne radi u interesu javnosti... Austrijski večernji isto tako.

JA
janko23
20:53 06.04.2015.

Da, Italija je jedna od turistički posjećenijih zemalja - ali zbog mora? Ili zbog toga što ima Rim i slične lokacije? Pa ne ide li ih veliki broj ovamo za Ferragostoa na more? Nisam "zeleni" i svako vam dobro želim.

LA
lanterna54
20:45 06.04.2015.

Istrazivanja svakako treba obaviti,osobito plina,turizam kao tercijalna grana privrede nema veze s tim.Ima li u zemlji zaboga netko strucan ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije