Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavno pravo

Radimir Čačić može ostati u zatvoru i 22 mjeseca!

Radimir Čačić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
19.03.2014.
u 20:48

Ustavni sud nije našao da su Čačiću ugrožena ustavna prava

Ustavni sud je potvrdio kako zbog hrvatskih pravila o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne postoji realna mogućnost da bi Radimir Čačić mogao ostati u zatvoru i dulje od 11 mjeseci, ali sve dok kazna zatvora koju treba odslužiti ne premaši kaznu od 22 mjeseca zatvora na koju je osuđen, njegova ustavna prava neće biti povrijeđena. To se ne bi dogodilo čak ni kad bi Čačić dokazao svoju tvrdnju da bi u slučaju da je izdržavao kaznu u Mađarskoj bio uvjetno otpušten ranije no u Hrvatskoj.

"Uz to što je neosnovana, ta je tvrdnja podnositelja i hipotetičke naravi. Ustavni sud ne bavi se hipotetičkim situacijama i nije ovlašten ispitivati prigovore takve naravi", obrazložio je Ustavni sud.

Naime, još je Županijski sud u Zagrebu tražio od Mađarske relevantne odredbe o uvjetnom otpustu kako bi znali treba li Čačić biti uvjetno pušten na slobodu nakon izdržanih 11 mjeseci ili to najranije od tada ovisi o odluci nadležnog tijela pod određenim uvjetima. Usporedbom s našim propisima, odnosnom s kaznom koju je odredio Županijski sud, Ustavni sud je ustanovio da nema razlike, odnosno da bi se i u Mađarskoj Čačić samo "mogao", a ne morao uvjetno otpustiti nakon pola izdržane kazne. Osim toga ni naš Ustav, a ni europska Konvencija, ne priznaju pravo na uvjetni otpust, te da i u praksi Europskog suda uvjeti izdržavanja kazne i raniji otpust spadaju u penalnu politiku svake države.

Dakle, to kad će Čačić biti pušten na slobodu ovisit će o nadležnom povjerenstvu koje se sastaje svaka tri mjeseca, i kojem Čačić u slučaju odbijanja sljedeću molbu može uputiti nakon osam mjeseci. Čačić je u ustavnoj tužbi isticao i druge prigovore, s kojima se već obraćao i Vrhovnom sudu, ali to što su svi bili odbijeni, pa i onaj o neuzimanju u obzir sudjelovanje u Domovinsko ratu i dobivenog ordena, ne upućuje na to da su povrijeđena njegova ljudska prava i temeljne slobode zajamčeni Ustavom.

>>Rat Vesne Pusić i Radimira Čačića za ime 'Hrvatska narodna stranka'

Komentara 21

Avatar tajar
tajar
20:57 19.03.2014.

Sam je izabrao odsluživanje kazne u RH! U Madjarskoj bi, možda, bio ranije otpušten, ali sigurno mu nebi dozvolili igrati golf!

SB
sbiki13
21:42 19.03.2014.

pa treba da ostane do kraja ubio dvoje ljudi ,pa šta želi neka služi do kraja to je zaslužio.

DU
Deleted user
07:11 20.03.2014.

Kaj se mene tiče, naš Ratko u zatvoru može ostati i 222 mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije