Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica sa Slovenijom

Pusić s potpredsjednikom EK: Nastavak arbitražnog postupka je nemoguć i neodrživ

Vesna Pusić
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
01.09.2015.
u 16:22

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sastala se danas u Bruxellesu s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sastala se danas u Bruxellesu s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, u čijem je portfelju i vladavina prava, kako bi ga osobno informirala o hrvatskim stavovima oko arbitraže sa Slovenijom.

Potpredsjednik EK Timmermans izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija naći zajedničko rješenje kojim će se odrediti granica između dviju država.

Postupak nepovratno kompromitiran

Sastanak u Europskoj komisiji došao je nakon što je hrvatska ministrica Pusić 30. srpnja pismom obavijestila Timmermansa, ali predsjednika Europske komisije Junckera, o jednoglasnoj odluci Sabora kojom je obvezao Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži te priložila kompromitirajuće snimke konverzacije slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice Simone Drenik, zatražila da se što skorije sastanu kako bi ga i osobno mogla upoznati s hrvatskim stavovima.

Iako nije u njezinoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže.

Ministrica Pusić istaknula je da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ. Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica, poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje.

>>Kvote neće riješiti problem. Bavimo se uzrocima zašto ljudi napuštaju svoje zemlje

>>Cerar o arbitraži: Imamo mnogo istomišljenika koji smatraju da hrvatska odluka nije prihvatljiva

Komentara 8

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:00 01.09.2015.

Koja propaganda medija,zalosni ste gospodo objavite ono sto je predsjednica dans rekla na sastanku sa Tuskom,i dosao je na nje poziv pisu sve novine okolni drzava o tom susretu samo hr cenzura nesmi ,,sto se tice vesne pusic i njene sposobnosti to vec i dica u vrticu znaju,izbori sto prije jedino mogu spasit HR i narod od ove prosrbske izdajnicke vlade

KO
Komacero
18:40 01.09.2015.

Zar nepostoje nekadasnje avnojske granice propaole drzave Jugoslavije.Svaki pristanak na neke dogovore i arbitaze znaci mjenjane tih istih na stetu Hrvatske drzave i njenjih gradana.Sramota za sve vlade Hrvatske drzave i dokaz da Hrvati nemaju sposobnog politicare vec samo sabotere

CR
crocro
20:46 01.09.2015.

Pitanje je da li bi pošt. gospođa Pusić imala takav stav da je kojim slučajem gosp. Josipović predsjednik RH. Možda bi se u tom slučaju veselila nastavku arbitražnog postupka. Ali je očito da se po stavu predsjednice RH itekako svii trebaju ravnati, jer su u protivnom sigurni gubitnici. A u ovome slučaju će gubitnici biti tek nakon slijedećih parlamentarnih izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije