Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
značajan uspjeh

Prvi implantat po mjeri 'made in Hrvatska'

Rajko Ostojić obišao pacijenticu u KBC Sestre milosrdnice (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/6
29.10.2013.
u 20:42

Od amputacije ili smrti spašena je pacijentica oboljela od tumora zdjelice

Na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju KBC-a “Sestre milosrdnice” prvi put u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe obavljena je operacija ugradnje implantata izrađenog po mjeri, koji je u cijelosti konstruiran i proizveden zahvaljujući hrvatskim stručnjacima.

Sedmosatna operacija

Implantat je osmišljen i izrađen zahvaljujući suradnji liječnika ortopeda Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice te stručnjaka iz tvrtke Instrumentaria i inženjera s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a onda ugrađen 67-godišnjoj pacijentici oboljeloj od tumora zdjelice.

Da je to rezultat rada hrvatskih stručnjaka, posebno je jučer istaknula upraviteljica Klinike za traumatologiju prof. dr. Vesna Šerić, dok je prof. dr. Robert Kolundžić, pod čijim je vodstvom operacija i obavljena, naglasio kako je taj rezultat personalizirane medicine velik korak u ortopedsko-rekonstruktivnoj kirurgiji.

Pacijentici je, prema riječima prof. Kolundžića, radi raširenosti tumora po zdjelici morao biti uklonjen veći dio kosti koji nije bilo moguće nadomjestiti standardnim rekonstruktivnim implantatima, nego ugradnjom implantata rađenog po mjeri.

– Sve tri strane koje su sudjelovale u projektu obavile su svoj dio posla. Posao nas liječnika na Klinici za traumatologiju bio je da detektiramo problem i nađemo rješenje. Ortopedski tim u suradnji s inženjerima Instrumentarije kompjutorski je nakon toga rekonstruirao dio zdjelice, odnosno izradio 3D rekonstruktivni implantat koji treba ugraditi te je potom izrađen i model. Biomehaničko ispitivanje implantata obavilo se na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Nakon što je implantat bio gotov i ispitan, slijedila je sedmosatna operacija, glavni dio koje je trajao pet sati. Ugradnjom implantata po mjeri nadomješten je uklonjeni dio kosti, što će pacijentici omogućiti veću pokretljivost. I sad nakon ove operacije možemo reći – personalizirana medicina došla je u Kliniku za traumatologiju – ukratko je tijek projekta opisao prof. dr. Robert Kolundžić.

Upitan što bi liječnici mogli učiniti i tako pomoći pacijentici da nije konstruiran i ugrađen implantat, kirurg Kolundžić je jasno odgovorio da su u tom slučaju postojale samo dvije mogućnosti: pustiti pacijenticu da živi s tumorom onoliko koliko bi prirodni tijek bolesti dopustio ili obaviti amputaciju većeg dijela tijela. Rečeno je i to kako su personalizirani implantati budućnost u svijetu, no kako je to ujedno i vrlo skup način liječenja koji se neće moći očekivati u standardnim uvjetima.

Ministrov naklon

Nakon što je bio na prezentaciji cijelog postupka te potom kratko obišao pacijenticu, ministar zdravlja Rajko Ostojić čestitao je cijelom timu stručnjaka koji su zaslužni za ovaj uspjeh.

– Došao sam se pokloniti cijeloj ekipi na sjajno odrađenom poslu. Pacijentica je u odličnom stanju. Ovo je tipičan primjer hrvatske pameti. Ovo je dokaz kako se uz vrhunska znanja i vrhunsku tehnologiju postižu ovakvi iznimni rezultati i uspjesi u personaliziranoj medicini. Hrvatska medicina i ovime potvrđuje da je brend u jugoistočnoj Europi – kazao je ministar Ostojić.

Pacijenticu je operirao tim prof. dr. Roberta Kolundžića (ujedno i predsjednika Hrvatskog ortopedskog društva) u kojem su bili dr. Srećko Sabalić, dr. Tomislav Čengić, dr. Tadija Petrović, prim. dr. Marija Rakarić te anesteziolozi i medicinske sestre operacijskog bloka Klinike za traumatologiju KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Ekipu stručnjaka tvrtke Instrumentaria činili su Atif Cakor i Krešimir Šoštarko. A stručnjake sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje predvodio je profesor Janoš Kodvanj.

>> Liječnici i ministar nisu se dogovorili, pregovori i sutra

Komentara 1

CA
cajnik
14:47 30.06.2015.

za. Svaku. Pohvallu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije