Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2014. u 12:00

Ona kroz referendum gura nekoliko novih odredbi koje ne bi dovele do stabiliziranja političkog sustava, do novih ideja, svježih ljudi, nego do suprotnog procesa

Počelo je prikupljanje potpisa za još jedan svehrvatski narodni referendum. Ovaj put da bi se pokušalo izmijeniti izborno zakonodavstvo. Jer svi smo mi s njime već dugo izuzetno nezadovoljni, kao što smo krajnje nezadovoljni cijelim političkim sustavom, funkcioniranjem stranaka, sastavljanjem izbornih lista, političkom korupcijom, nekompetentnim političarima... Kad se još uzme u obzir šestogodišnja gospodarska kriza koja je narod dodatno razočarala u sadašnji sustav, sve skupa ide itekako kao voda na mlin Željki Markić i njezinoj inicijativi u vezi s novim referendumom.

No pred nas se ultimativno stavlja da se moramo odlučiti, ili smo uz nju i referendum, što bi značilo uz narod, ili smo uz sadašnje stranke, pa onda i nismo baš za neke promjene. Na taj način postavljati stvari doista je jeftino, populistički, a pouzdati se u to da su baš svi birači pametni, kako zbori Željka Markić, pa da će znati odlučiti, velika je zabluda i prijevara, ili samo još jedan populizam na sve dosadašnje populizme. Jer da su birači doista tako pametni, politički pismeni, agilni, onda nam ovaj mogući referendum ne bi ni trebao. Jer bi, zahvaljujući osviještenim i pismenim biračima, imali puno bolji i zdraviji politički sustav, puno bliži razvijenim zapadnim demokracijama, kojima težimo. I danas ne bismo bili u ovakvoj političkoj i gospodarskoj agoniji kakvu pokušavamo preživjeti. Dakako, svemu tome treba pridodati i kad bismo imali bolju medijsku scenu, razvijeno civilno društvo, glasne društvene institucije, sve njih koji su nužan korektiv politike... U Hrvatskoj sve to nedostaje.

Mnogi su usto u čudu, zašto odjednom HDZ ne podržava najnoviji referendum?! Za SDP i ljevicu je jasno, ali zašto je sad HDZ uz njih, a bio je i te kako agilan kad se odlučivalo o braku u Ustavu. Odgovor je vrlo jednostavan. HDZ se uz prvi referendum nije priklonio ni dao svu infrastrukturu jer su svi vjerni i odani braku u HDZ-u, nego zato što je to bila odlična prilika da se s uspjehom referenduma opali narodna pljuska šefu države i premijeru, odnosno vladajućoj garnituri. Uz ovaj referendum HDZ neće i ne može ići jer u prvom redu brani svoje interese. To je sasvim jasno. Jer koja bi organizacija podržala referendum kojim potkopava vlastito postojanje i način funkcioniranja?

Jedno je istina, da će ova inicijativa za referendum pojačati pritisak na političku elitu koja će morati nešto početi mijenjati. Pritisak će biti, ili već dolazi i izvana, da se nešto mora mijenjati. I svi znamo da se treba mijenjati. Ali promjena koja nam je potrebna nije ona koju nudi Željka Markić. Jer ona kroz referendum gura nekoliko novih odredbi koje ne bi dovele do stabiliziranja političkog sustava, do kvalitativnog pomaka, do novih ideja, svježih ljudi, nego bi dovelo do suprotnog procesa, koji nitko razuman ne želi. Došlo bi do daljnje fragmentacije političke scene, posebice ako se spusti izborni prag, pa bi u Saboru dobili kokošinjac, a ne što stabilnije predstavničko tijelo koje mora izabrati vladu, koja pak mora provesti niz nužnih mjera da se Hrvatska izvuče iz sadašnjeg gliba. Jalovi su argumenti u vidu nekih projekcija ili dosadašnjih izbornih rezultata kao jamstvo da se to neće dogoditi. Jer tko može jamčiti kako će se ponašati biračko tijelo kad se uvedu sve ove ponuđene promjene? Hrvatskoj danas u prvom redu treba jaka ruka koja će povući sve nužne poteze kako bi postala perspektivna država. Živi li se bolje u Hrvatskoj nakon referenduma o braku? Još je gore! Hoće li ovaj eventualni referendum išta pomaknuti na bolje? Neće, može biti samo još gore! Jer je u ovih 25 godina demokracije učinjeno puno propusta koje je nemoguće ispraviti preko noći. Potrebno je izgrađivati političke institucije, politički opismenjavati birače, biti što proaktivniji, ali prije svega dobiti jaku vlast koja mora provesti nepopularne mjere. Ili smo za još veći kaos? Birajte! Ali razumom, ne emocijama!

>> Željka Markić: Karamarko nas nije podržao, ali zato hoće birači HDZ-a

>> I Bandić financirao letke za referendum ‘U ime obitelji’

>> Počelo skupljanje potpisa za referendum 'U ime obitelji'

Komentara 107

MA
majeltomoguce
12:17 22.09.2014.

Ona nudi ono što postoji u većini država EU. Koga to smeta? I drago mi je što je došlo do ovoga jer pale su maske: HDZ=SDP=politička mafija! U javnosti će se svađati oko toga dal je srebrno više sivo ili bijelo, a u tajnosti oni su brat i sestra (ili drug i drugarica) koji ne mogu jedno bez drugoga! To je sva istina ovoga što imamo u RH!

DU
Deleted user
12:32 22.09.2014.

Ono što U ime obitelji (a ne Željka Markić) nudi je nešto konkretno, a svi ostali samo vole puno pričati, a ništa predložiti. Puna su im usta javnih rasprava, političkih dogovora, analiza, GONG-ova, ovog i onog. Ovo je konkretan prijedlog na stolu. Ako će većina biti za njega, odabrat će ga. Hrvati i ostali državljani imaju pravo odbiti ga, ili prihvatiti. Bez pardona. Puno bolje nego ovo do sada.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:32 22.09.2014.

Ono što je za Josipovića i slične loše, dobro je za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije