Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoza Zorana Vakule:

'Temperature će biti malo niže od prosječnih, iduća dva tjedna osjetno hladno'

Hladnoća u Zagrebu
Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL
19.01.2017.
u 10:11

Već sada se može prognozirati, gotovo i tvrditi, kako će siječanj u mnogim mjestima, vjerojatno i u većini Hrvatske, biti drugi mjesec zaredom sa srednjom temperaturom zraka barem malo nižom od prosječne, kaže meteorolog Zoran Vakula

Do kraja siječnja očekuju nas prilično hladne noći i jutra te česti cjelodnevni minusi, najavljuje to u svojoj prognozi meteorolog Zoran Vakula

– Već sada se može prognozirati, gotovo i tvrditi, kako će siječanj u mnogim mjestima, vjerojatno i većini Hrvatske, biti drugi mjesec zaredom sa srednjom temperaturom zraka barem malo nižom od prosječne, što se u toliko mjesta uzastopno nije dogodilo još od 2013. godine – piše u svojoj kolumni za HRT Zoran Vakula. 

Temperature će se u sljedećim danima spuštati i do -20 stupnjeva Celzijevih. 

– Sljedeći će dani, barem tjedan, a vjerojatno i dva, te razlike u odstupanjima uravnotežiti jer će noćni nedostatak ili barem manjak oblaka, uz slab vjetar pa čak i tiho vrijeme, uza snijeg na tlu, pridonijeti izraženijem noćnom ohlađivanju u kontinentalnom području, gdje će se temperatura zraka spuštati uglavnom ispod -10 °C. Štoviše, ponegdje i blizu -20°C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama. A i dnevne će vrijednosti malo gdje i kada u sjevernim hrvatskim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega neočišćene i zaleđene podloge, na jezera i na rijeke, kao i na one koji se teško mogu sami štititi od hladnoće. Istodobno će na Jadranu najviša dnevna temperatura zraka biti u osjetnom porastu, pa će u mnogim mjestima gotovo sigurno biti oko 10°C, gdjegod i viša. Sasvim oko prosječne za drugu polovicu siječnja. Ni noću i ujutro neće biti hladno kao tijekom većine ovogodišnjih dana. No, poneki je minus moguć. Srećom za mnoge, uz slabiji vjetar nego prošlih dana pa će osjećaj hladnoće i druge nevolje biti manje izražene nego uz olujnu i orkansku buru, a ni more se neće lediti kao nedavno – prognozira Vakula. 

Unatoč hladnoj zimi, proljeće i ljeto ponovno će biti ekstremno toplo

– Novi dokazi tog zatopljenja i u Hrvatskoj i okolici vrlo vjerojatno dolaze već ovog proljeća te posebice tijekom ljeta. Ekstremima nikad kraja, kao da su sve češći i žešći, baš kao prema od mnogih priznatim scenarijima klimatskih promjena i globalnog zatopljenja te svojevrsnoj Zemljinoj težnji za ravnotežom... – piše Vakula. 

>> Zima opet pokazuje zube: Nakon snijega, temperature će ponovno pasti i do -19 stupnjeva

Komentara 3

RO
rotšild
12:18 19.01.2017.

Evo ga, dolazi globalno zatopljenje

PA
pavel1001
20:06 19.01.2017.

Zašto pišete ove članke???

Avatar nekakav
nekakav
10:46 19.01.2017.

strahota, kriza, zimi je zima, ljeti vruće. nikad toga nije bilo, veli starčad koja je odlazila na ljetovanju u kolovozu, a temperature im nikad nisu bile više od 25-27 stupnjeva. mora biti da je to od globalnog zatopljenja, zagrijavanja. svesve nas više ima, pa se planet ugrijao od našeg toplog tijela.. i još ti doktori traže da se više krećemo! samo nam to treba, da 5 milijardi ljudi svaki dan trči po sat i pol. od kugle budemo zbilja napravili ravnu ploču. a koji bi to zbilja bio prosjek temperatura, vakula moj? jel ti na temelju podataka od nekih cca 150 godina mjerenja, možeš stvarno napraviti neku prognozu? teško, to je kao da ja odem na nijagaru, i pet sekundi gledam vodopade, i pogledam slike stare 100 godina, prije nego je naš tesla tamo betonirao, i zaključim da su to jako velike promjene, da danas vode na slapovima više nema kao nekad, što znači da je protok rijeke znatno manji. a sve radi, veliš, globalnog tog, jeli, zatopljenja. znaš, ajd ti pročitaj jednu knjigicu, gdje ti čovjek priča što je vidio, kako se stvar razvijala. prvo počne žena na ulici vrijeđati muža, koji joj na kraju opali pljusku, to vidi jedan čovjek, koji napadne muža, a onda se u taj sukob umiješa još poneko.... i sad, ovisno o toma kad si došao gledati proces, ti imaš svoje mišljenje i zaključak o razlogu početka sukoba i krivcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije