Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promet u problemima

Prisvojili slovenske autobuse '93., idu u stečaj zbog duga od 40 mil. kuna?

30.09.2014., Split - Gradonacelnik Splita Ivo Baldasar u posjetu djecjem domu Maestral s ravnateljem doma Miljenkom Grabarom i dogradonacelnicom Aidom Batarelo.
Foto: Tino Juric/PIXSELL
18.11.2014.
u 23:10

Nakon što je prestao plaćati leasing, Promet je mogao otkupiti autobuse po simboličnoj cijeni od 500 njemačkih maraka, ali nije

Promet, splitski javni gradski prijevoznik, nepravomoćnom odlukom Trgovačkog suda u Splitu dužan je slovenskoj tvrtki A-Cosmos platiti sedam milijuna kuna plus zatezne kamate koje bi mogle iznositi oko 33 milijuna, ali o tome će odluku donijeti Vrhovni trgovački sud. Izlaz iz situacije nastale zbog neodgovorne i štetne poslovne odluke iz 1993. pokušat će pronaći splitski vijećnici na tematskoj sjednici sazvanoj za četvrtak, ali sasvim sigurno dug star 21 godinu i zatezne kamate dolaze na naplatu i netko će ih morati platiti.

Tužitelj je slovenska tvrtka A-Cosmos s kojom je 1990. Promet sklopio ugovor o leasingu za devet autobusa koji je 1993. prestao plaćati, a autobuse je zadržao i još ih uvijek koristi. Sudski spor počinje 1999. kada su Slovenci tužili Promet. Nesporno je da splitskim ulicama voze autobusi koji nisu plaćeni i Promet im nije vlasnik, ali splitski se prijevoznik na presudu žalio zbog visine najma kojeg nije plaćao i kamata. Napravljeno je više vještačenja, a po jednom od njih dug iznosi čak 170 milijuna kuna. Nevjerojatno je što spor dug dva desetljeća garniture gradskih vlasti nisu ni pokušale riješiti. Nakon što je prestao plaćati leasing, Promet je mogao otkupiti autobuse po simboličnoj cijeni od 500 njemačkih maraka, ali nije. Tadašnji direktor bio je Jurica Karin, a gradonačelnik Nikola Grabić. Ni njegovi nasljednici nisu ništa učinili kako bi riješili problem iako su Slovenci slali prijedloge o nagodbi. Ivo Baldasar, aktualni gradonačelnik, kaže da na tematskoj sjednici neće predložiti ništa.

– Situacija je prekomplicirana. Iznijet ću im stanje pa neka vijećnici sami odluče što nam je činiti! – izjavio nam je Baldasar. Ne učine li ništa, splitski bi prijevoznik, postane li presuda pravomoćna, mogao u stečaj. Ako Grad ne plati dug.

>> Drama kod Splita: Autobus s 20 putnika zapalio se u vožnji!

Komentara 10

CH
chemica
00:32 19.11.2014.

Da postoji kaznena odgovornost političara, odmah bi se pronašao krivac. Tko bi htio u zatvor zbog tuđe štetne odluke? Ovako, svi smo krivi, nitko nije kriv! Imamo rvacku.

DU
Deleted user
06:01 19.11.2014.

klasika....vodis posao tudjim sredstvima. zaradjujes, a ove ko sljivi..kad dodje astronomska naplata, opet ko ih sljivi....platit ce gradjani a meni pun djep. tko je kriv? pa ja nisam

Avatar antuntun55
antuntun55
00:09 19.11.2014.

...taj dio Hrvatske očito je u propasti....vlastitom nesposobnošću..znaju samo paliti baklje i praviti "atmosferu"....m+ogli bi se zaposliti kao dvorske lude kod Milanovića i Yusipovića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije