Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kujundžić:

Pripajanjem bolnica ušteda i do 30 milijuna kuna

Milan Kujundžić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
09.01.2017.
u 15:25

- Po udaljenostima i županijama je lako videjti koje su to bolnice, nema tu velikih križaljki - zaključio je

Ideju za spajanje desetak bolnica u Hrvatskoj komentirao je u ponedjeljak u Osijeku ministar zdravstva Milan Kujundžić.

- S jedne strane, bit će to financijska ušteda, a s druge strane, bit će to pomaci u kvaliteti. Kolike će točno biti uštede, teško je reći, ali mjesečno od 20 do 30 milijuna kuna - kazao je ministar. Koje će se bolnice pripajati, to je, dodao je, jasno.

- Po udaljenostima i županijama je lako videjti koje su to  bolnice, nema tu velikih križaljki - zaključio je.

>> Za spas Imunološkog zavoda potrebno je najmanje 60 milijuna kuna

Komentara 8

CR
crocro
16:20 09.01.2017.

Ako je došla ideja o pripajanju bolnica, onda se objava trebala završiti i konkretnim preslagivanjem tj. objavom koja konkretno bolnica se planira pripojiti kojoj bolnici. To građani žele znati, kao i to što time građani pacijenti dobijaju jer građani i pacijenti su upravo ti koji će prosuđivati logičnost takvih postupaka u konkretnim slučajevima. Isto tako građani žele znati što će se događati i kako će funkcionirati postojeća bolnica na njihovom području,koja će biti zadaća bolnice i što će se promijeniti u odnosu na sadašnje stanje. To su samo neka od pitanja koja građani žele znati prije nego se krene "grlom u jagode". Dakle, najava ministra o pripajanju bolnica je izvršena ali nije obznanjeno ono što građane najviše zanima. Možda ministar pokušava mirno i lagano građane priviknuti na promjene kako ne bi doživjeli šok od kompletno planiranih promjena koje će se kasnije opet na kapaljku objavljivati. Najveća ušteda daleko veća od 30 milijuna kuna mjesečno bila bi kada bi se bolnice ukinule a građani se liječili metodama iz željeznog ili čak kamenog doba. Nadam se da će se ministarstvo rukovoditi nekim važnim načelima a to je blizina bolnice za pacijenta, mogućnosti njihovog transporta i vrijeme potrebno za transportiranje. Ja mislim da su županijske bolnice dobro rješenje, samo se treba poraditi na dobrom gospodarenju i da ne proizvode gubitke. A kako to bolnice mogu proizvoditi gubitke, treba konačno javno objaviti, kako bi se razlučito da li je u pitanju nesposobni upravitelj ili je u pitanju neki drugi uzrok. Ako su neki drugi uzroci, objaviti koji su to uzroci. Pripajanje bolnica, naročito ako ne bude logike, moglo bi dovesti do ogorčenja javnosti, ako bi se pokvarili ili unazadili uvjeti liječenja na postojećoj platformi. Zato bi valjalo da ministarstvo zdravstva objavi sve detalje promjena kako bi se građani mogli očitovati. Jer ministarstvo i građani čine jednu cjelinu i dijalog treba biti dvosmjeran a ne jednosmjeran.

DU
Deleted user
18:01 09.01.2017.

Hrvatsko je zdravstvo mnogo bolesnije nego što je to preman priznati sadašnji ministar. Medicinskim rječnikom zdravstvo je već godinama na "aparatima za održavanje života" a tome su doprinijeli svi dosadašnji ministri, ponajviše A. Hebrang. Što Kujundžić najavljuje spajanje bolnica samo je "estetska kirurgija" na samrtniku. Potrebna je velika reorganizacija a o tome ne može odlučivati Kujundžić jer nije osoba koja to zna, može niti hoće.

DH
dalibor.hren
18:01 09.01.2017.

Hoće li otpuštati uhljebe, administrativno osoblje ili medicinske sestre koji je ionako premalo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije