Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina smjene Alena Klabota

Presudili mu sukob s policijskim vrhom i prijavak predsjednici

07.09.2015., Zagreb - U sjedistu ATJ Lucko svecano je obiljezena 25. godisnjica postrojbe.  Svecanosti su nazocili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic koji su polozili vijence i zapalili svijece na spomenik
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
29.09.2015.
u 21:32

Vrhunski specijalac, pripadnik ratne generacije iz '90., koji s četvero djece živi u 54 kvadrata

Nakon 11 godina na čelu najelitnije postrojbe hrvatske policije, proteklih je dana smijenjen Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko. Iz MUP-a je stiglo šturo priopćenje prema kojem je s dužnosti udaljen “zbog sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti”. Naime, potvrđeni su navodi iz anonimnog podneska da je Klabot 8. studenoga 2014. i 8. kolovoza 2015. koristio službeno vozilo u privatne svrhe, navodno, na vjenčanjima svojih kćeri u Umagu i Zagrebu.

Dakako, u takvo je objašnjenje malo tko povjerovao.

Vrh ledene sante

Klabot je odbio komentirati odluku nadređenih, no okidač za nju valja potražiti u događajima prije dvadesetak dana kada je u Lučkom priređena proslava 25. obljetnice te postrojbe. Dobro upućeni veterani iz Lučkog, ali i izvori bliski Ravnateljstvu MUP-a, slažu se u jednome: da vrh policije nije oprostio Klabotu što je odlučio prijavak podnijeti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, umjesto ravnatelju Vladi Dominiću.

To s predsjednicom je istina, ravnatelj je poludio, potvrdio je izvor blizak Ravnateljstvu policije i dodao da je Alen Klabot trn u oku već dulje te da je prijavak predsjednici samo vrh ledene sante. Naime, policijskom vrhu ni najmanje nije sjelo što su se u prigodi obljetnice Klabotovi specijalci u nekim medijima požalili da zarađuju samo oko 5000 kuna, a spašavaju živote.

Prema našim izvorima, već dulje tinja i sukob između Alena Klabota i Zdravka Janića: on je utjecajni zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije koji je, kažu, dolijevao ulje na vatru kako bi se Klabota razriješilo. Riječ je o dvojici izvanrednih specijalaca, pripadnicima slavne generacije 90-ih, ujedno i jedinim veteranima iz Domovinskog rata koji su se zadržali na "ozbiljnijim" pozicijama, dok im je većina suboraca umirovljena još 1996. O razlozima sukoba dvojice negdašnjih suboraca razgovarali smo i s prvim zapovjednikom ATJ Lučko, generalom Markom Lukićem.

I Klabot i Janić su moja djeca pa ne želim biti arbitar u toj priči, ali njih su se dvojica razišla u pogledima koncepta razvoja ATJ Lučko – kaže Lukić, dodajući da je odluka o Klabotovu razrješenju vjerojatno politička te da je Klabot samo želio odati počast vrhovnoj zapovjednici baš kao što ju je na 20. obljetnicu ukazao i Ivi Josipoviću, dakle neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Jedan od najsposobnijih

– Klabot je jedan od najsposobnijih specijalaca koje sam imao, kasnije je stasao u kvalitetnog zapovjednika. Razlozi smjene su ponižavajući i smiješni. Taj čovjek sa suprugom i četvero djece živi u 54 kvadrata, što sve govori o odnosu države prema ljudima koji se brinu o sigurnosti izlažući svoju glavu – rekao je Lukić.

>> Zapovjednik ATJ Lučko razriješen. Koristio službeni automobil u privatne svrhe

>> ATJ Lučko - Nikad viđene ratne fotografije elitne postrojbe!

Komentara 173

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
21:38 29.09.2015.

Ovo što se radi nije normalno,svako dobro želim gospodinu Klabotu.

Avatar Retardo
Retardo
21:40 29.09.2015.

Standardna prljava udbaška čistka Zoke podrumaša i njegovog jarana Ostoje izviđača, tzv. branitelja koji je i po Zokinim riječima u Oluji glumatao humanitarca pozadinca. Neka, neka...

ST
Stjef
21:45 29.09.2015.

A dobro, vratit će se za 2 mjeseca natrag ili još više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije