Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi krug 11. siječnja

Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca

kolaž
Foto: Pixsell
1/2
19.11.2014.
u 12:15

Doznajemo da se premijer Zoran Milanović odlučio za 28. prosinca kako bi izbjegao bilo kakve daljnje rasprave oko datuma izbora

Predsjednički izbori bit će održani u nedjelju 28. prosinca, a eventualni drugi krug bit će 11. siječnja.

Iako se upravo 11. siječnja spominjao kao najvjerojatniji datum prvog kruga izbora, doznajemo da je premijer Zoran Milanović odlučio da će to biti 28. prosinca kako bi izbjegao bilo kakve daljnje rasprave oko datuma izbora. Točnije, žele se izbjeći mogući problemi ako bi netko od kandidata dovodio u pitanje ustavnost predsjedničkih izbora.

Prema Ustavu, “izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata”.

Upitan da komentira objavu datuma predsjedničkih izbora u javnosti, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je on posve miran i da mu je svejedno kad će biti izbori.

– Samo neka bude fer borba – rekao je Josipović.

– Predsjednik Ivo Josipović je sve vrijeme govorio da mu odgovara svaki datum izbora i da odluku o datumu predsjedničkih izbora ionako donosi Vlada. Nikada nisu bile utemeljene špekulacije da je Ivo Josipović zagovarao 11. siječnja kao datum prvog kruga izbora – kaže Mladenka Šarić, glasnogovornica Josipovićeve kampanje.

U stožeru HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović ravnodušni su na Vladinu odluku da prvi krug predsjedničkih izbora bude 28. prosinca.

– Uvijek smo govorili, bez obzira na to kada budu izbori, pobijedit će Kolinda Grabar Kitarović – rekao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

HDZ je danas izrazio zadovoljstvo što je Vlada napokon odlučila objaviti datum predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati 28. prosinca.

– Mi smo zadovoljni što se Vlada napokon odlučila hrvatskom narodu priopćiti odluku kada će biti izbori pa bilo to i više od nešto mjesec dana prije. Podsjećam da je Josipović početkom ožujka 2009. radio pritiske na tadašnju Vladu da najavi datum izbora koji je trebao biti otprilike u isto vrijeme kao sada. Eto kako se kriteriji demokratskih standarda mijenjaju ovisno o tome kako Vladi odgovora pa i gospodinu Josipoviću. Nama je potpuno svejedno koji je datum jer će naša kandidatkinja ionako pobijediti – komentirao je HDZ-ov Željko Reiner.

SDP-ov Igor Dragovan rekao je da odabir gotovo istog datuma kao prije pet godine samo "potvrđuje da Vlada Zorana Milanovića apsolutno poštuje sve demokratske standarde". Ne slaže se s tezama da je odabirom ovog datuma, umjesto prvog predloženog 11. siječnja, Vlada popustila nekim pritiscima.

– Nije bilo nikakvog pritiska. Svi datumi koji su se spominjali su regularni. Možda je postojala želja da se izbori odmaknu od samih blagdana. Mislim da je ovo dobra odluka, najbolja moguća – kaže Dragovan. –  S ovim datumom mogu prestati sve rasprave o potencijalnoj neustavnosti roka 11. siječnja – drži laburist Dragutin Lesar.

– Što se imam slagati s odlukom Vlade? Izbori su raspisani u ustavnom roku i to je to – kratko je komentirao Lesar.

>> Datum 11. siječnja nije ustavan, tvrdio je Arlović još 2004.

>> Izbori 11. siječnja u propisanom su roku. Vlada ne krši ni Ustav ni zakon

Komentara 137

DR
Drzinedaj
12:29 19.11.2014.

A nije loše mogla bi sad Kolinda i u prvom krugu pobjediti, da u Novu godinu uđemo s bar jednom dobrom vijesti

Avatar aj_ća
aj_ća
12:20 19.11.2014.

dobro su se i sitili objaviti datum. Strah im u kosti usao..

QQ
qqriqrac
12:55 19.11.2014.

Bitno je da predsjednik-pravednik, kako je sam rekao, voli onu lijepu kapu partizanku kakvu su nosili na današnji dan '91. Šljivančanin u Vukovaru i Ratko Mladić u Škabrnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije