Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispunjeni svi preduvjeti

Predsjednici uručeni rezultati izbora, konzultacije počinju u četvrtak

Foto: Hina/FAH
24.11.2015.
u 12:11

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin u izjavi novinarima rekao je kako je u pogledu parlamentarnih izbora posao DIP-a završen današnjim uručenjem konačnih službenih rezultata

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva (DIP)  Branka Hrvatina primila službene konačne rezultate izbora za osmi saziv Hrvatskoga sabora čime su ispunjeni uvjeti za konzultacije o mandataru Vlade te će one na Pantovčaku biti u četvrtak.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin u izjavi novinarima rekao je kako je u pogledu parlamentarnih izbora  posao DIP-a završen današnjim uručenjem konačnih službenih rezultata, a početak konzultacija na Pantovčaku u četvrtak najavio je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

– Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je konačne rezultate izbora za Hrvatski sabor i time su ispunjeni svi preduvjeti za početak konzultacija. One će biti u četvrtak tijekom dana – rekao je Đurić.

Predsjednica Republike poziv će uputiti, dodao je, čelnicima svih parlamentarnih stranaka izabranih u Sabor, a raspored konzultacija bit će objavljen naknadno.

Upitan očekuje li više krugova razgovara, Đurić odgovara: – Počet ćemo s prvim krugom, pa ćemo vidjeti.

Sazivanje prve sjednice novoizabranog Sabora, kazao je glasnogovornik Ureda na pitanje novinara,  bit će u skladu s Ustavom. Prema Ustavu, prva se sjednica Sabora održava 20 dana nakon provedenih izbora.

Hrvatin je u tom pogledu kazao kako je predajom službenih konačnih rezultata završen posao DIP-a te da je sada "na ostalim državnim tijelima da nastave posao", što on kao predsjednik DIP-a ne može komentirati.

Na pitanje novinara priprema li se DIP možda za nove izbore, Hrvatin niječno odgovara. – Mi ne, ali vidjeli ste da smo u vrlo kratkom roku organizirali ove izbore, tako da, ako bude trebalo, bit ćemo spremni – kazao je.

Smatra kako cijeli proces utvrđivanja konačnih službenih rezultata parlamentarnih izbora nije trajao predugo što se, kaže, lako može provjeriti.

Novinare je zanimalo i kako će se raspodjeljivati novac za predizbornu kampanju na koji Most nezavisnih lista ima pravo temeljem rezultata izbora, a Hrvatin objašnjava kako je Most na izbore izašao registriran kao stranka jer je to jedini način da na izborima sudjeluju.

– I oni će kao lista, odnosno skupina koalicijskih partnera, kako ih god nazvali, dobiti ono što im po zakonu pripada. O njihovu međusobnom sporazumu ovisit će distribucija tog novca – kazao je Hrvatin.

Dodaje i, u pogledu mandata saborskog zastupnika, da svaki izabrani zastupnik ima pravo na naknadu koja pripada političkoj stranci po svakom zastupniku. – To prati njega – rekao je.

>> Transparency želi sudjelovati na pregovorima s Mostom, no o tome ne bi izvještavali javnost

Komentara 24

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
12:40 24.11.2015.

Novi Izbori je pravi odgovor za birace .

BA
batman
12:34 24.11.2015.

Kakve konzultacije,novi izbori su jedina opcija!!!

KA
kamatar
13:06 24.11.2015.

Karanarko i kleptomani su napumpali fiktivnu prednost. Narod ih je prokužio. HDZ je popušio, pa sada traže nove izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije