Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilateralni odnosi

Predsjednica u službenom posjetu Slovačkoj

Kolinda
Slavko Midzor/PIXSELL
09.12.2015.
u 10:45

Očekuje se da će teme razgovora sa slovačkim sugovornicima biti bilateralni odnosi, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih odnosa, položaj nacionalnih manjina u obje države te aktualna međunarodna pitanja

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović susretom sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom u Bratislavi započela je dvodnevni službeni posjet Slovačkoj Republici.

Hrvatskoj predsjednici je pred uredom slovačkog kolege, velebnom baroknom palačom koju je 1760. dao izgraditi hrvatski plemić Antun Grasalković, priređen svečani doček, a potom je dvoje predsjednika počelo razgovore koji bi trebali trajati oko sat vremena, poslije čega će se obratiti javnosti izjavama za novinare.

Predsjednica Grabar Kitarović poslije će sudjelovati na radnom ručku s predsjednikom slovačkog parlamenta Peterom Pellegrinijem, nakon čega će se sastati i s trećim najvišim slovačkim dužnosnikom, predsjednikom vlade Robertom Ficom.

Očekuje se da će teme razgovora sa slovačkim sugovornicima biti bilateralni odnosi, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih odnosa, položaj nacionalnih manjina u obje države te aktualna međunarodna pitanja.

U nastavku prvog dana posjeta Grabar Kitarović će zajedno sa svojim domaćinom Kiskom otvoriti slovačko-hrvatski gospodarski forum, jer je u pratnji hrvatske predsjednice u Slovačku stiglo veliko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem.
U izaslanstvu su predstavnici dvadesetak hrvatskih tvrtki, među ostalima AD Plastik, Belje, Ina Maziva, Altpro i Luka Vukovar, a cilj posjeta je jačanje suradnje između tvrtki dviju zemalja, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja.
Kako je uoči odlaska u Slovačku rekao Burilović, također će se nastojati pronaći načina za povećanje hrvatskog izvoza u Slovačku, osobito u području energetike i infrastrukture jer iako robna razmjena između dviju zemalja bilježi stalni rast, hrvatski izvoz u Slovačku pokriva tek nešto više od polovice uvoza iz te zemlje.

Prvi dan posjeta Slovačkoj hrvatska će predsjednica okončati susretom s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj, s kojima će se sastati u Devinskoj Novoj Vesi, gradskoj četvrti na rubu Bratislave u kojoj živi velika zajednica Hrvata, koji su se tamo počeli doseljavati još u 17. stoljeću.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović idući tjedan u službenom posjetu Slovačkoj

Komentara 9

DU
Deleted user
11:27 09.12.2015.

Kraljica!!!!

PP
pp
12:52 09.12.2015.

Koji paćenici i komepleksaši :) Predsjednica je ondje gdje treba biti. Gradi odnose sa Srednjom Europom i Višegradskom skupinom što je hrvatski nacionalni interes. Unutar EU takva grupa srednjoeuropskih zemalja bi bila vrlo bitna čime bi i Hrvatska došla u bolji vanjskopolitički položaj. Ali sve to nije dovoljno "progresivcima" koji na članku sipaju seksističke fore, koje valjda nisu seksističke kad ih progresivci valjaju...ne znam, ne kužim baš liberalnu logiku, ali to je kao oksimoron, pa to nitko ne kuži...

LA
Lavica7
12:23 09.12.2015.

Bojim se da ne bude imali dosta vremena za ucenje. Sva sreca sto joj jos i djeca i Jakov nisu na grbaci. Odvojeni zivot-na nasoj grbaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije