Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ POSJETA VELIKOJ BRITANIJI

Grabar-Kitarović: Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters
1/6
12.10.2016.
u 21:00

Od nove vlade očekuje da se puno više usredotoči na egzistencijalna pitanja, na investicijsku klimu u Hrvatskoj, na zadržavanje mladih, na pružanje prilike mladim ljudima i na poboljšanje uvjeta poslovanja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Londonu da Hrvatska mora poboljšati uvjete poslovanja za inovativne tvrtke koje se premještaju u inozemstvo jer u Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje ideje.

Grabar-Kitarović se na kraju posjeta Velikoj Britaniji susrela s vlasnicima startupova informatičke tehnologije u agenciji za pružanje financijskih informacija Bloomberg.

"Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude koji posebno ulažu u sektor inovacija i zašto se njihove ideje ne realiziraju u Hrvatskoj nego ovdje u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje", rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka.

Dodala je da je od vlasnika startupova, onih osnovanih u inozemstvu i onih koji su osnovani u Hrvatskoj ali su premješteni u Britaniju ili drugdje, željela čuti razloge zbog kojih su to učinili.

Grabar-Kitarović kaže da je to pitanje prvenstveno za vladu, ali da kao predsjednica "osjeća dužnost i odgovornost usmjeravati neke procese i surađivati s vladom kako bi se što je moguće više napravilo za razvoj gospodarstva". Jedan od preduvjeta je svakako i poboljšanje investicijske klime, istaknula je.

Od nove vlade očekuje da se puno više usredotoči na egzistencijalna pitanja, na investicijsku klimu u Hrvatskoj, na zadržavanje mladih, na pružanje prilike mladim ljudima i na poboljšanje uvjeta poslovanja.

Ocijenjujući dvodnevni boravak u Londonu, Grabar-Kitarović je rekla da su britanski dužnosnici pokazali veliki interes za novu hrvatsku vladu i suradnju njom te za poslovanje s Hrvatskom.

Nju je u utorak primila kraljica Elizabeta II., a sastala se s premijerkom Theresom May, ministrom obrane Michaelom Fallonom, predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom i s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom.

"Doista me ohrabruje i veseli što vidim potpuno novi odnos, potpuno drukčiji stav i puno veću zainteresiranost svih britanskih dužnosnika za Hrvatsku, za rad, za poslovanje s Hrvatskom, ali i za suradnju s hrvatskom vladom", istaknula je.

Brexit je možda bio poziv na buđenje "da ne uzimamo zdravo za gotovo da smo članica EU-a i da surađujemo samo u Bruxellesu nego da se međusobno puno bolje povežemo", dodala je.

>> Predsjednica se sastala s britanskom premijerkom: 'Nije mi u interesu da ljudi odlaze iz Hrvatske, ali...'

>> Predsjednica održala predavanje u Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti: 'Ishod referenduma bio je veliki šok'

Komentara 7

Avatar comparator
comparator
23:50 12.10.2016.

Odgovor je vrlo jednostavan ;Mladi ne žele svoje ideje predati tajkunima za kikiriki !

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
08:32 13.10.2016.

Nema potrebe da se fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude dok oni stariji dobro zbrinuti unutra kruga domoljubno odabranih 200 bogatih familija super uživaju i guraju kao svoji u svom mercedesu i svojoj vili.

DU
Deleted user
03:15 13.10.2016.

Što Kolinda ne zaposli u svojem uredu te mlade ljude? Baš me interesir koji je razlog da to ne učini? .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije