Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KAMIONI

Pravo izvješće državne revizije skrivali od istrage

Autor
Ivanka Toma
14.04.2009.
u 20:09

U nalazu Državne revizije za 2005., koji je misteriozno nestao kada se počela istraživati afera s kamionima, izričito se navodi da je Ministarstvo obrane u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni vozila preplatilo čak 5,5 milijuna kuna, a usto je pritom još nabavljeno pet vozila manje.

Bačić dogovarao posao, Rončević zataškavao

Isporuka kasnila pola godine, nije bilo penala

Rončević: ‘Revizija nije imala primjedbi’

U nalazu koji je tek prije nekoliko mjeseci dospio u ruke istražitelja i koji je ostao nepoznat ne samo široj javnosti već i saborskim zastupnicima, na čije klupe dolaze izvješća Državne revizije, podrobno je analizirana kupnja vojnih kamiona iz 2004. te je upozoreno na niz nelogičnosti u postupku nabave.

Iz nalaza Državne revizije o aferi kamioni koji je bio dostupan zastupnicima i javnosti izbačeni su svi sporni dijelovi pa se cijelo vrijeme citirala nepotpuna verzija i vjerovalo da su državni revizori dali za pravo tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću, koji stoji iza cijele afere.

Izravna pogodba
Skrivani nalaz Državne revizije poklapa se s izjavom generala Joze Miličevića saborskom povjerenstvu, u kojoj je naveo da je kao glavni inspektor HV-a u postupku nabave vojnih vozila uočio nepravilnosti, upozorio na njih, a potom bio izložen pritiscima i prijetnjama tadašnjeg ministra Rončevića.

Budući da se danas poslije podne nitko nije javljao na telefon u Državnoj reviziji, ostalo je nejasno kako je tako dugo moglo biti nedostupno izvješće koje vrlo jasno i nedvosmisleno upozorava da je Rončević oštetio proračun. Državna revizija uvodno je u izvješću navela da je početkom 2004. godine za kupnju nebojnih vozila planirano bilo oko 35 milijuna kuna, a da je u rujnu te godine osnovano povjerenstvo za pripremu i postupak javne nabave. Također je odlučeno da će se nabava provesti nadmetanjem po pozivu (što Zakon o javnoj nabavi dopušta kada je riječ o oružju, vojnoj opremi i sl).

Sama nabava bila je podijeljena u pet grupa, i to za terenska motorna vozila, kamione terenske, poluprikolice, kombi vozila sa sjedalima i autobus. Povjerenstvo je, konstatirala je Revizija, prikupilo ponude, utvrdilo da sve udovoljavaju tehničkim karakteristikama, ali i uvidjelo da nisu osigurana dovoljna sredstva za nabavu 79 vozila budući da bi koštala 39 milijuna, pa je u studenome odredilo da treba smanjiti količinu vozila koja se nabavljaju ili pak odustati od određene vrste vozila.



Državna revizija vrlo je precizno navela i dva dopisa od 25. studenoga i 29. studenoga 2004. u kojima je Glavni stožer OS-a predložio Ministarstvu obrane da nabavu završi izravnom pogodbom s više ponuđača.

Međutim, kronološki je utvrdila Revizija, sredinom prosinca donesena je odluka o poništenju postupka nabave nadmetanjem po pozivu. Nakon te konstatacije u spomenutom nalazu Državne revizije izričito se navodi da “prema odluci ministra Berislava Rončevića od 23. prosinca 2004. godine određeno je putem izravne pogodbe pregovarati s društvom Eurokamioni d.o.o. Zagreb, koje je ponudilo najbolje uvjete nabave”.

Uz konstataciju da je Rončević naredio da se posao sklopi s Eurokamionima, Državna revizija je u svome nalazu podvukla da se u Rončevićevoj odluci ničim ne obrazlaže po čemu bi to ponuda Eurokamiona bila najpovoljnija.

Skuplja cisterna
Ugovor s Eurokamionima zaključen je 28. prosinca za 39 kamiona marke Iveco. Revizija je usporedila cijene te tvrtke u postupku nadmetanja i poslije u postupku izravne pogodbe. “U postupku nadmetanja ponuditelj je za isti broj i tip vozila ponudio 28,9 milijuna kuna, a u postupku izravne pogodbe 34,4 milijuna ili 5,5 milijuna više”, zaključila je revizija i napomenula još da je za autocisternu cijena u izravnoj pogodbi uvećana za 194.750 kuna, a da je i nabavljeno pet vozila manje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije