Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2014. u 10:47

Je li tko u ovih godinu i pol čuo što o Simatoviću i Stanišiću? Nema ih nigdje! Država Srbija i te kako se za njih pobrinula. A što je država Hrvatska učinila? Šutke preko toga prešla

U shizofrenoj Hrvatskoj, čiju bolest pojačava i predsjednička kampanja, dobili smo još jednog bolesnika koji nam je uvezen. Svima su puna usta Vojislava Šešelja, svi se natječu da u javnosti ostave što žešći rječnik protiv njega kako bi valjda dokazali svoje domoljublje pred biračima. Sabor se njime zabavljao i Europarlament, piše se Haagu, ide se na Vijeće sigurnosti, kao da je u Hrvatskoj izvanredno stanje. Je li Šešelj hrvatski problem? Ni najmanje! Jedino je krajnje degutantno njega na bilo koji način koristiti u domaćim političkim prepucavanjima i kampanjama.

Postavlja se, međutim, sasvim drugo pitanje! Zašto hrvatska politika, hrvatska država na isti način ili još žešće, nisu reagirali kad je Haaški sud prije godinu i pol svih optužbi oslobodio bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića te njegova pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija, optužene za ratne zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH 1991. – 1995.? Istina, to je prvostupanjska presuda, ali protiv Šešelja još nema presude pa je nastala galama. Ali je isto tako zanimljivo da je Stanišića i Simatovića oslobodilo sudsko vijeće kojemu je predsjedavao sudac Alphons Orie, isti onaj koji je donio prvostupanjsku presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Jeste li gledali dokumentarac pod nazivom „Jedinica“? U njemu je sve rečeno, tko su bili gospodari rata, a i nakon rata. Tko je bio Šešelj? Običan galamdžija tada, kao što je i sada, koji je bio manje važna poluga Miloševićeva režima. Tko su bili Stanišić i Simatović? U doba velikosrpske agresije Simatović je bio srpski obavještajac, osnivač i zapovjednik zloglasne Jedinice za specijalne operacije koja je postojala od 1991. do 1998., i čiji su pripadnici bili poznati i pod imenom “Frenkijevci”, dok su njezini dijelovi u ratu prepoznavani kao “Knindže”, “Tigrovi”, “Vukovi”, “Arkanovci” i “Škorpioni”, čime su tijekom djelovanja u Hrvatskoj i BiH prikrivali svoju izravnu podređenost Službi državne bezbednosti Republike Srbije. Simatović je usto 1993. postao zamjenik Jovice Stanišića, šefa SDB-a.

Zašto su njih dvojica važna? Zato što su bila vjerni poslušnici Slobodana Miloševića, jer su, kako ih je optužnica teretila, zapovijedali, organizirali, opremali, trenirali, naoružavali i financirali jedinice srpske državne sigurnosti koje su ubijale, mučile, deportirale i nasilno premještale civile koji nisu bili Srbi iz BiH i Hrvatske. Haag u svemu tome nije našao nikakvu njihovu krivnju i pustio ih je na slobodu. Tadašnji srpski premijer, sadašnji ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je: “Ovakva presuda od velikog je značenja za Srbiju. Srbijanska vlada zalagala se za pravedna suđenja pred Haaškim sudom jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uvjeti za pomirenje i osiguravanje trajnog mira i stabilnosti u regiji”.

Iz svega je posve jasno kakav mir i stabilnost očekuje Srbija u regiji. Isključivo na nepriznavanju zločina i odgovornosti vlastitih ljudi te vlastitog režima. Je li tko u ovih godinu i pol čuo što za Simatovića i Stanišića? Nema ih nigdje! Država Srbija i te kako se za njih pobrinula. A što je država Hrvatska učinila? Šutke preko toga prešla. Tako je nekažnjeno prošao i nedavno umrli Kadijević te mnogi drugi iz vrha JNA. U Srbiji nije provedena denacifikacija jer je Miloševićev režim imao sve odlike totalitarističkog, pa zato danas imamo Dačića, Nikolića, Vučića i Srbiju koja se ne može javno odreći Šešelja.

O Šešelju bi u nas također bila više-manje šutnja da njegova poznata galama nije uzburkala hrvatsku javnost i da nije predizborna kampanja. Pa je Vesna Pusić, ministrica bez vanjske politike, počela govoriti. Usto je mnogima lakše tamburati po Šešelju i Haagu, nego tamburati po Vladi i tražiti načine kako da se izvučemo iz gospodarske i društvene propasti u koju srljamo. Kažu u Vladi, bit će bolje! Da, ali bez njih!

>> 'U Haagu sam činio sve da Milanu Babiću zagorčam život. Da nije bilo mene, ne bi se ubio'

Komentara 33

Avatar MK
MK
11:05 01.12.2014.

Bravo gospodine Despot! Konacno netko ko je progldao stvarnu problematiku i nazvao je imenom i prezimenom! ...Seselj je obicni lajavac, kojeg je KPJ 90-tih pustila sa lanca da u Hrvatskoj stvori povod da bi JNA imala opravdanje za svoju vojnu intervenciju - kakitli "cuva mir izmedu dva luda balkanska plemena" - a u stvari je KPJ-ovcima bio jedini cilj Hrvatsku zaustaviti na njezinom demokratskom, legalnom i mirnom putu razdruzivanju od Beograda i SFRJ! ...Simatovic i Stanisic i njihova zlocinacka JNA su akteri pocinjenog zlocina - a jedinice Vojislava Seselja i domaci kolaboratori zlocinacke i okupatorske JNA ipak su samo njihovi sateliti koji su stavljeni u funkciju da zametnu trag konspiracije od strane KPJ, politickog krila zlocinacke JNA!

AR
arhandjeogabrijel
11:09 01.12.2014.

Brao...samo ima jedna stvar a to je da je Stanišić bio Američki operativac u 'Srboslaviji' a samim time je dobio imunitet na najvišoj razini State Departmenta. Znači nedodirljiv.

Avatar tajar
tajar
12:33 01.12.2014.

Tko god misli da Šešelj nije problem, neka pogleda srpsku TV emisiju "Prozor u svet" na You Tube-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije