Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'neprofesionalno'

Povlači se optužnica protiv Sačića, Željka Pokupec razriješena

željka pokupec
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
Autor
Ivanka Toma
09.02.2015.
u 22:40

O stegovnom postupku protiv Ž. Pokupec u Cvitanovu se priopćenju ne govori, no ono nije isključeno

Po nalogu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana povlači se optužnica za ratni zločin protiv Željka Sačića i Franje Drlje podignuta 12. siječnja, a županijska državna odvjetnica u Zagrebu Željka Pokupec razrješuje se dužnosti. Neposredan povod za smjenu šefice Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Zagrebu jest to što nadređene nije izvijestila o namjeri podizanja optužnice protiv Sačića, zamjenika ratnog zapovjednika Specijalne policije MUP-a, nego je Cvitan za nju saznao tek pošto je otišla na sud.

Sustav doveden u pitanje

Sukus je to priopćenja koje je danas objavilo Državno odvjetništvo i njime potvrdilo najave da će glavni državni odvjetnik Cvitan smijeniti prvu zagrebačku tužiteljicu. Najavljivao se i stegovni postupak protiv Željke Pokupec, no u priopćenju se to ne spominje.

Zato se vrlo detaljno objašnjava kako se Pokupec ogriješila o Zakon o Državnom odvjetništvu koji DORH definira kao hijerarhijsku organizaciju i nalaže da se o namjeri podizanja optužnice mora obavijestiti šefove. “Tek nakon podizanja optužnice, ŽDO u Zagrebu je 14. siječnja 2015. izvijestio DORH. koji zbog toga nije imao priliku ranije raspravljati o njezinoj pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti”, kaže se u priopćenju.

Dalje se navodi da su u povodu optužnice protiv Sačića i Drlje za ratni zločin počinjen 26. kolovoza 1995. u selu Ramljani održane dvije sjednice Kaznenog odjela DORH-a i na njima je neosporno zaključeno da je u konkretnom slučaju riječ o predmetu od posebnog državnog interesa, da se u njemu pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja. A to je, dalje se ističe, značilo da je Ž. Pokupec imala obvezu obavještavati nadređene o radnjama koje su se poduzimale u sklopu istrage protiv Sačića, o potezima koje namjerava povući, a svakako o podizanju optužnice. Za uradak koji je bez Cvitanova znanja i suglasnosti poslan na sud u priopćenju se kaže da je nekvalitetan, da “tijekom istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama o kojima ovisi zaključak o postojanju svih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret”.

Smatrajući optužnicu manjkavom i neprofesionalno napisanom, Cvitan je naložio njezino povlačenje. Ž. Pokupec smatra odgovornom za “propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini”. A to je formulacija s kojom se može (premda ne mora) pokrenuti stegovni postupak.

V. d. će biti Dunja Pavliček

Priopćenje završava konstatacijom da je glavni državni odvjetnik Cvitan od Ž. Pokupec zatražio podnošenje ostavke s dužnosti županijske državne odvjetnice, a da je ona 6. veljače podnijela zahtjev za razrješenje. Dok se ne imenuje novi zagrebački županijski državni odvjetnik vršiteljica dužnosti bit će prva zamjenica Dunja Pavliček. U pravosudnim je krugovima otprije poznato da je Ž. Pokupec bila kadar od povjerenja bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali da od prvog dana nije našla zajednički jezik s Cvitanom.

Komentara 13

19
1995josip
22:45 09.02.2015.

Tko sa komunistima pardon , sa partijom tikve sada kad tad joj se o glavu razbijU !

Avatar El Indio
El Indio
08:33 10.02.2015.

Bitno da je vukovarski silovatelj Dusan Ivkovic mirno odsetao i pobjegao iz sudnice, no nema veze...za dve-tri godine bi i onako bio vani. Toliko o nasem pravosudzu

GO
golub
07:16 10.02.2015.

Svoj uspon postizala je lažnim optuživanjem da bi fiškali u tzv. obrani zarađivali, a takvih ima više čiji pad bio bi uspjeh DORH-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije