Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za sudjelovanje u masakru

Podignuta optužnica bivšem visokom časniku vojske bosanskih Srba za genocid u BiH

Srebrenica
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.12.2016.
u 11:30

Kosorić je postupajući po zapovjedi, instrukcijama i smjernicama Glavnog stožera VRS-a sudjelovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih obitelji

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za genocid protiv bivšeg visokog časnika vojske bosanskih Srba Svetozara Kosorića kojega tereti za sudjelovanje u masakru više od sedam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH optužnica je podignuta na temelju činjenice da je Kosorić u vrijeme pada srebreničke enklave bio načelnikom obavještajnog odjela tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba. Tim korpusom zapovjedao je bivši general Radislav Krstić koji je zbog pomaganja u genocidu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Njegovog bliskog suradnika Kosorića Tužiteljstvo BiH sada tereti da je pomagao u udruženom zločinačkm pothvatu u kojemu su sudjelovali visoki vojni i policijski časnici bosanskih Srba u razdoblju od 11. do 19. srpnja 1995. godine.

U optužnici se navodi kako su oni djelovali sukladno planu i nakani da se djelomice istrijebi skupina bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenice ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika skupine i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda.

Kosorić je postupajući po zapovjedi, instrukcijama i smjernicama Glavnog stožera VRS-a sudjelovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih obitelji. Cilj je bio te dječake i muškarce privremeno zatočiti te zatim ubiti, a žene i djecu ukloniti s područja zaštićene zone Srebrenica, stoji u optužnici.

Kosorić je tada pronalazio lokacije za privremeno zatočenje Bošnjaka koji budu zarobljeni i odvojeni od svojih obitelji, kao i lokacije za pogubljenje te je sudjelovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH.

Iz državnog tužiteljstva u Sarajevu potrdili su Hini kako se Kosorić nalazi u Srbiji. To praktično znači da on ostaje nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu jer Srbija ne izručuje svoje državljane u ovakvim slučajevima

Ključne riječi

Komentara 2

AM
AMD------------------------
12:03 16.12.2016.

nejasno mi je,da nigdje na optuznickoj klupi nema vrha takozvanog JNA ,koji je srbske zlocine i omogucio.da je JNA bila JNA onda se kap krvi nebi prolilo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije