Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Plenkovićeve ministrice u Vladi: Obuljen, Juričev Martinčev i Maletić?

Predsjednica je A. Plenkoviću uručila mandat za sastavljanje Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
11.10.2016.
u 16:33

Novi mandatar Vlade potvrdio je da su mu prioriteti gospodarstvo, radna mjesta, konkurentnost, natalitet

Ni mjesec dana nakon provedenih izbora Hrvatska je dobila mandatara, Andreja Plenkovića koji ima mjesec dana za sastavljanje Vlade HDZ-a i Mosta. Očekuje se, međutim, da će u brzom tempu Vladu sastaviti u idućih desetak dana. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, kada je Plenković stigao na Pantovčak s 91-im potpisom izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru, nije imala dvojbi i odmah mu je dodijelila status mandatara. Sastanak je počeo točno u podne, trajao je oko pola sata, a predsjednica i mandatar razgovarali su u četiri oka. Zanimljivo da je Plenković na sastanak došao sam, bez delegacije suradnika iz vrha HDZ-a i bez ikoga iz Mosta, a tek u pratnji svog asistenta Karla Resslera. To je u kuloarima protumačeno kao znak da Plenković ima namjeru biti jak premijer te da neće ponoviti situaciju u kojoj je premijer bio slaba, a ministri jake figure.

Predsjednica: Nova faza

Predsjednica je čestitala mandataru i zaželjela da Vlada bude stabilna i konstruktivna.

– Vjerujem da sad ulazimo u novu fazu političkog života te ćemo ući u rješavanje bitnih egzistencijalnih pitanja – kazala je. Sugerirala je “ekspeditivan proces” i brzo formiranje Vlade. Plenković je potvrdio da želi što prije dovršiti taj posao i potvrdio da su mu prioriteti budućnost, gospodarstvo, radna mjesta, konkurentnost, natalitet, funkcioniranje pravne države... te da očekuje tijesnu suradnju s predsjednicom. Kazao je da će raditi na uključivom i tolerantnom društvu.

– Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada moramo biti moderna država i stoga sam inzistirao na tome da svih osam zastupnika manjina podrži Vladu – kazao je Plenković i dodao da će u Vladi “biti i žena, suprotno nagađanjima”.

Plenkovića ovaj tjedan očekuju razgovori s kandidatima za ministre, a moguće je da ih je počeo već jučer. Proteklih se dana nametnulo pitanje žena na ministarskim pozicijama s obzirom na to da je nejasno hoće li Ivana Maletić ući u Vladu ili će se vratiti u Bruxelles te da Dubravka Jurlina Alibegović otpada s pozicije ministrice uprave jer će novi ministar ujedno biti i Mostov potpredsjednik Vlade, a jedina koja se spominje kao ministrica, i to kulture, jest Nina Obuljen. Maletić, koja je jučer otputovala u Bruxelles i vraća se u srijedu, ovaj će tjedan razgovarati s Plenkovićem nakon čega će biti jasno hoće li sudjelovati u Vladi. Osim nje i Nine Obuljen, kao logičan je izbor za Vladu, posebice kad je riječ o ženskoj kvoti, Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica koja je bila prva na listi u devetoj izbornoj jedinici. Pojedini izvori iz HDZ-a nagađaju da bi ona mogla voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje će se spojiti sa socijalom. To su zasad sve samo nagađanja. Ako bi u Vladi bile i Ivana Maletić i B. Juričev Martinčev i Nina Obuljen, Vlada bi imala tri ministrice. Za usporedbu, Kukuriku Vlada startala je s četiri žene u Vladi.

“Rano je za imena”

– U Vladi će svakako biti žena, ali prerano je govoriti o bilo čijim imenima – poručili su jučer iz Plenkovićeva kruga. HDZ-ove žene koje figuriraju kao ministrice u neslužbenim razgovorima kažu da im je odbojno da u Vladu ulaze samo zbog ženske kvote, smatraju da mjesto u izvršnoj vlasti zaslužuju ili ne zaslužuju zbog svojih sposobnosti. Idući tjedan trebala bi biti poznata ministarska imena.

>> Što strani mediji pišu o Plenkoviću

Komentara 1

Avatar juricamesko
juricamesko
18:01 11.10.2016.

Ivana Maletić dobrodošla ukoliko njena sposobnost nije Hrvatskoj potrebnija u Bruxellsu, Branka Juričev -Martinčev sigurno neće ostaviti razvoj Vodica i okoline za bilo koju fotelju.Nina Obuljen koju uporno lijevi mediji guraju i nameću Plenkoviću niti pod razno.najprije treba u potpunosti razjasniti njenu ulogu i rad u HAVAC-u skupa s Hrvoje Hribarom.niti će je članstvo Hdz prihvatiti umjesto Hasanbegovića.tu će Plenković imati i te kakav problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije