Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'teško da ministri ostaju'

Petrov iz Sabora: Ako smo za opoziv, ne vidim iskreno na koji način možemo ostati u Vladi

Božo Petrov Most
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
30.05.2016.
u 12:13

– Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, nekad u suprotnom smjeru – rekao je Petrov

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov uoči svečane sjednice Hrvatskog sabora u povodu Dana Sabora poručio da 12 zastupnika Mosta ostaje pri svojoj odluci da će glasovati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Osvrnuo se na izjavu Karamarka da Vlada nastavlja dalje, ali bez Petrova kojeg je nazvao kamenčićem u cipeli.

– Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, nekad u suprotnom smjeru. Ako smo za opoziv, ne vidim iskreno na koji način možemo ostati u Vladi. Naravno, ja sam rekao da će Nacionalno vijeće donijeti odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije – kazao je Petrov, a na pitanje postoji li mogućnost da on ode iz Vlade ako opoziv ne prođe, a ministri ostanu u Vladi, Petrov odgovara “teško”.

Na komentar Karamarka kako Petrov mora otići iz Vlade, Petrov uzvraća da je to zamjena teza.

- Meni je žao iz razloga što mi s ovim ne napadamo Vladu niti želimo Vladi loše. Ako ćete pogledati sve naše izjave od trenutka kada je Vlada formirana, sve su bile u smjeru da želimo zaštiti vladu i želimo dati stabilnost bez obzira na različite informacije koje su išle iz drugih tabora svih ovih četiri mjeseca i definitivno ćemo napraviti sve da Vlada uspije, da Vlada ostane, ali ne pod bilo koju cijenu. Mislim da svi trebamo imati političku i ljudsku odgovornost i Vlada ne može biti taoc jedne osobe – kazao je Petrov. Nisu Mostovci, dodaje, mogli čekati odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer se Vlada morala očitovati u roku od osam dana.

- Nacionalno vijeće će odlučiti što dalje, ali moje osobno mišljenje je da ne vjerujem da ćemo ostati u Vladi. Mi nećemo smanjivati kriterije i vrlo je vjerojatno da niti ministri koji su došli iz kvote Mosta neće ostati u Vladi.Vidjet ćemo glasovanje u Saboru, ako oni budu imali tada 76 ruku onda imate novu parlamentarnu većinu kao što gospodin Špika kaže – tvrdi Petrov.

Naglašava kako suradnja na razini Vlade mora uvijek postojati.

- Vi ne smijete dovesti funkcionalnost Vlade u pitanje i to također s naše strane doprinos jer ne želimo da Vlada pati na bilo kakav način zbog ovakvih odnosa. A ipak, ovim putem bi isto pozvao i drugu stranu da pokuša uvidjeti da jednostavno došlo vrijeme da se na drugačiji način odnosimo prema javnom djelovanju, da ovo ne shvate sve što se događalo kao bilo kakav ultimatum jer mi nismo nikada davali ultimatume, isto kao što nismo nikada pristajali na ultimatume, ali mislim da je došlo vrijeme da jednostavno drugačije funkcioniramo i da budemo puno odgovorniji prema građanima – pojašnjava Petrov. Posljednja 3-4 dana nije bilo razgovora s Karamarkom, priznaje, ali vjeruje da će razgovarati kada bude postojao uži kabinet Vlade.

- Mi ne rušimo čelnog čovjeka stranke, mi inzistiramo na dosljednosti, na vjerodostojnosti, inzistiramo na načelima koje bi trebao poštivati svatko tko se bavi politikom, pogotovo na ovoj razini izvršne vlasti i to je ono što mi želimo. Smatram da će to ljudi prepoznati i ja vjerujem da je to jasno i članovima Domoljubne koalicije. Na žalost radi se o njihovom predsjedniku HDZ-a, ali bez obzira koliku mi žrtvu trebamo podnijeti, mislim zaista da žrtvu ne treba podnostiti država,mi smo oni koji se trebaju žrtvovati.Ako to znači moj odlazak, to uopće nije problem. Znači mi trebamo podnijeti žrtvu, mi smo ti koji su na kraju odgovorni – najavljuje Petrov te dodaje kako naravno da je spreman podnijeti ostavku ako bude trebalo, jer pojedinac nikada ne smije biti iznad države, iznad stranke, niti stranka smije biti iznad državnih interesa i to je ono što je trebalo svima biti jasno kada su se uključivali u politiku, dodaje.

Ne zna, dodaje, zašto se Karamarko nije pojavio na svečanoj sjednici Sabora.

- Ne znam što bi o tome rekao. Mislim, njegov je osobni izbor hoće li se pojaviti na takvim svečanostima ili neće. Meni je prirodno da budem na svečanoj sjedici – zaključio je Petrov.

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da će u Saboru biti dovoljno ruku za Karamarkov opoziv.

– No problem je činjenica da smo u ovom mandatu već imali situaciju da je HDZ na neki način kupovao zastupnike iz drugih političkih opcija, do sada su pod njihovim pritiskom i ponudama tri zastupnika prešla u redove vladajuće većine. Ja vjerujem da se to u budućnosti neće događati, ali ako toga bude, mislim da će to biti posao za DORH jer, podsjetit ću, gospodin Sabo je upravo zbog takve situacije završio u zatvoru – kazao je Grbin.

HDZ-ov Andrija Mikulić uvjerava da je HDZ najjača politička opcija u Hrvatskoj.

– Nitko neće raditi reda u HDZ-u osim članstva i vodstva HDZ-a i, prema tome, u demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje, može ga iznositi, ali mora biti isto tako svjestan da se za to mišljenje i donošenje odluka snosi odgovornost. Pozvao bih sve da se sjete da su preuzeli odgovornost onog trenutka kad im je hrvatski narod dao podršku za obavljanje bilo koje izvršne funkcije u ovoj državi – kratko je rekao Mikulić koji, kaže, podržava Karamarka i njegovu izjavu da Vlada može ići dalje i bez Petrova.

Milan Bandić nije bio raspoložen za izjave, samo je rekao kako je previše ovih dana govorio na temu novih izbora.

– Rekao sam svoje stajalište i za polupametne je dovoljno – poručio je Bandić.

Pero Ćorić iz HSP-a AS kaže da Most mora otkriti koji je motiv iza njihove odluke da ruše Karamarka.

- Ako je motiv povratak ljevice, onda neka kažu. Reforme idu svojim tijekom, pokazatelji govore da smo na uzlaznom trendu i treba biti iskren prema građanima i reći koji je njihov politički motiv, koji je njihov cilj. Ako su prije tjedan dana rekli da čekaju Povjerenstvo za sukob interesa, ne vidim razloga zašto se žurilo s ovakvim odlukama. U politici je sve dopušteno osim dirati obitelj, biti isključiv i postavljati ovakve ultimatum koji su za mene i HSP AS neprihvatljivi – kaže Ćorić.

Danas se, dodaje, sastao s Petrovom, Mirom Buljem i premijerom.

- Razgovarali smo o svim stvarima i to funkcionira. Vlada funkcionira, ministri rade. Ali rekao sam ako žele vratiti ljevicu na vlast, ja ću jasno reći tko je odgovoran za povratak nesposobne, antihrvatske Milanovićeve vlade….Orepića nije bilo na danu oružanih snaga. U isto vrijeme u Kumrovcu je neki čovjek sa petrokrakom na glavi nosio srpsku zastavu. To je kazneno djelo, Orepić je to trebao riješiti, a ne prodavati demagogiju – tvrdi Ćorić.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kratko je rekao da će ili stvoriti nova parlamentarna većina ili novi izbori, treće opcije nema.

Ministrica socijalne skrbi Bernardica Juretić ne misli da sukob Mosta i HDZ-a ometa rad Vlade.

- Koliko znam, svi mi ministri radimo svoj posao, naime, mislim da su svi dovoljno odgovorni da trebamo nastaviti raditi posao za koji smo tu postavljeni, ja zasad nemam nikakvih problema. Mi moramo svi surađivati, jer smo svi dio ove vlade. Ja sam se konkretno prije deset minuta čula s ministrom Orepićem vezano za jedan slučaj što me molio da provjerim. Vjerujem da i svi drugi, jer jednostavno moramo surađivati – kaže ministrica Juretić.  

Nezavisni Stipe Petrina kaže da mu je ove agonije više dosta.

- To više nije pitanje je li sukob interesa ili neko kazneno djelo. Uhvaćeni ste s rukom u pekmezu, normalno i moralno bi bilo da odstupite. Političar mora odstupiti u takvim slučajevima, bez obzira i ako se za 5 godina pokaže da je to bio neopravdan odlazak. Ne vidim razloga da se gospodin Karamarko toliko dugo koprca – kaže Petrina i dodaje da se ovako više ne može raditi.

- Bio sam s Mostovcima, ali osim Kovačića ja njih slabo poznam. Sačekajmo i nemojmo podcjenjivat paralelni sustav koji 25 godina vlada Hrvatskom. Ne bi se ničemu čudio da dođe do preslagivanja i da Vlada opstane bez Mosta. Ne znam s kime bi to bilo, moja ocjena, što sam i prije rekao Petrovu, ovdje velika većina ima svoju cijenu i to je ono što uništava Hrvatsku već 25 godina. Nema morala i principijelnosti i svatko gleda svoju torbu – komentirao je Petrina.

SDP-ov Arsen Bauk primjećuje da sama situacija u kojoj šest članova Vlade glasuje protiv odluke Vlade ili premijera dokazuje nestabilnost te parlamentarne većine i sada će čekati dalje razvoj događaja.

– Teške riječi na Saboru HDZ-a, to je uobičajena folklorna retorika na takvim skupovima koja služi homogenizaciji svog biračkog tijela, kad se one druge mora prikazati malo lošijim nego što oni u stvari jesu, a što se tiče stabilnosti vlade, ja se sjećam, a vjerojatno se i vi sjećate, bila su dva slučaja u našoj Vladi kada je tada naša ministrica Holy glasala protiv neke odluke Vlade. Nikada se nije dogodilo da pet, sedam ili devet članova Vlade glasa protiv odluka naše Vlade – komentirao je Bauk. SDP je, dodaje, dao prijedlog za opoziv Karamarka, a na saborskim je zastupnicima da odluče što će.

- Nema potrebe da dajem ikakve prognoze, sve će se vidjeti u roku koji je zakonom određen. Očekujem da se pokaže da li u Hrvatskoj postoji dovoljno visoki politički konsenzus 76 zastupnika da jedan od članova vlade više ne obnaša tu dužnost. Po ovome što se sada špekulira, to postoji ali vidjet ćemo na glasanju. Računamo na sve one koji se slažu s našim prijedlogom. Mislim da u sredstvima javnog informiranja ima dovoljno analiza o brojevima, tako da se ja neću njima pridružiti niti govoriti o očekivanjima. Mi smo svoj posao opozicije napravili i sad je na Hrvatskom saboru da o našem prijedlogu donese odluku – kazao je Bauk koji nije znao zašto predsjednik njegove stranke Zoran Milanović nije došao na svečanu sjednicu Sabora.

I Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje kaže da je suradnja u Vladi i dalje sasvim uredna i da sve funkcionira potpuno normalno.

- U potpunosti funkcioniramo, nastavljamo i dalje žestokim tempom, nema stajanja, do zadnjeg dana funkcioniramo punim tempom. Dok bude trajala vlada, funkcioniramo kao da smo vlak koji juri. Ne znamo koliko će trajati, ali dok god budemo trajali, funkcioniramo na najvišem mogućem nivou – tvrdi Šprlje.

Komentara 255

CI
civil
12:45 30.05.2016.

ma idi ti lijepo milanovicu, to si htio i od pocetka....uz pomoc medija trazio si bilo sto da bi namjestio hdz-u kako bi ga srusio . Vi ste projekt udbasa roglica, a sto se tice postenje.. tesko cete to daljee uspjeti prodavati narodu.

ZR
Ze Roberto u
12:27 30.05.2016.

Nacinalno vijece? Grmoja i Petrov.....

Avatar kravata
kravata
12:22 30.05.2016.

Gospodine Petrove brzo kod javnog biljeznika......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije