Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd u imotskom

Ovrhom joj sjeli na doplatak za njegu bolesnoga djeteta

Janja Tomas
Foto: Privatna arhiva
14.03.2015.
u 20:15

Novac je skinut u korist državnog proračuna pa ne znam ni od koga tražiti povrat, ističe Janja Tomas

Imoćanka Janja Tomas, majka šestogodišnjeg djeteta s tjelesnim oštećenjem, bila je vrlo zadovoljna kada je početkom godine dobila rješenje Centra za socijalnu skrb za doplatak za pomoć i njegu djeteta. Nije mnogo, 500 kuna, ali dobro dođe, mislila je. Dala im je broj računa u Zagrebačkoj banci i prva uplata bila je 20. veljače.

Nitko nije kriv

– Provjerim na računu, ništa. Odlazim u Zabu, poslovnicu u Imotskome. Djelatnik mi kaže da je bila uplata 709 kuna, to je sa zaostacima, ali Fina je uzela novac s računa zbog nekih dugovanja i blokade. Kažu mi da se obratim Fini jer oni ništa nemaju s time – govori majka koja je, pitajući se kako je moguće ovršiti sredstva Centra namijenjena njezi djeteta, otišla i u Finu.

– Voditelj mi je rekao da je Fina obavijestila Zabu kako je došla neka ovrha i da obavijesti svog klijenta u roku od osam dana tako da otvori zaštićeni račun na koji bi se ta sredstva prebacila. No, banka me nije obavijestila – kazuje J. Tomas. Obratila se i Centru, gdje su joj potvrdili kako je riječ o zaštićenim primanjima koja moraju biti izuzeta od ovrhe. To nije sporno, ali novac je ovršen, a i banka i Fina tvrde da nisu krivi.

– Žao nam je što je klijentici ovršeno zaštićeno primanje, no banka u ovom slučaju nije nalogodavatelj, nego izvršitelj naloga te prema šifri uplate nije nikako mogla unaprijed prepoznati da predstavlja zaštićeno primanje. Odmah po reklamaciji klijentice proveli smo detaljnu analizu i utvrdili da smo postupili u skladu s propisima – kažu u Zabi. I Zaba i Fina u svojim očitovanjima o slučaju napominju da je pravilnikom propisano kako “iznimno, ako banka utvrdi sama ili prema podacima koje joj je dostavio ovršenik ili uplatitelj, da su primanja izuzeta od ovrhe uplaćena na račun na kojemu se provodi postupak ovrhe, o tome obavještava Finu te ovršenika u svrhu otvaranja posebnog računa”.

I što da radim sada?

– Da je u ovom slučaju banka mogla utvrditi kako će se na redovan račun uplatiti zaštićeno primanje, ovršenicu bi izvijestila o potrebi otvaranja računa za zaštićeno primanje – napisali su nam u dopisu iz Zabe.

– Da sam znala da je račun pod ovrhom, otvorila bih zaštićeni, ali banka me nije upozorila – kaže na to Janja Tomas. I Fina i banka uputili su je da povrat novca može tražiti od ovrhovoditelja.

– Ne znam tko je to jer je ovršeno u korist državnog proračuna. Od koga ću ga tražiti? – ogorčena je J. Tomas.

>>Predsjednica Milanoviću poslala prijedlog moratorija na ovrhe s jednom nekretninom

>>Udruga Franak pozvala vlast na uvođenje privremenog moratorija na ovrhe

Komentara 37

L0
luena 01
20:35 14.03.2015.

Jednima oprastaju drugima otimaju ,to je nasa drzava...Krpe proracun novcem bolesne dijece... na läpische 70€ su spali ,to nije absurd nego najveca sramota nase socijalne politike.... fujjjjjjjjjj U Njemackoj da zena samohranitelj il otac nije bitno duguje drzavi milione nebiebi mu mogli ovrhom uzet 1600€-a da ih prima, toliko o tome kako smo mi pravedna drzava i socijalno osjetljivi.... Nemam rijeci kojima bi se ovaj bezobrazluk kod nas u Hrvatskoj mogao opisati....

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
20:43 14.03.2015.

... tko je donio takav ovršni zakon... i tko je omogućio stvaranje beskućnika i oduzimanje višesestruko vrednijih nekretnina za dugove od 50.000 kn... i tko je omogućio da nas bilo tko blokira... i tko je omogućio toliki ekstra profit javnim bilježnicima i odvjetnicima... na 100 kn duga... pristojbe 500 do 900 kn... a tek ovjere potpisa umotane u celofan solemnizacije... pa naplate pristojbi sukladno vrijednosti kredita, zajma, posla... jer to su legalni kamatari... koji se naplaćuju ukoliko drugi rade... ukoliko drugi dižu kredite za posao... oni naplaćuju pristojbe...

I0
ivica_01
20:26 14.03.2015.

dolje opavincka,grčić brane i ostali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije