Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crne brojke

'Ove godine iselilo se 30 tisuća ljudi, a ugašeno je 25 tisuća radnih mjesta'

Željko Lovrinčević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.12.2014.
u 11:42

Standard građana je blago smanjen - između 0,5 posto i 1 posto. Od početka mandata ove vlade to je oko 12% realno, rekao je Lovrinčević

U emisiji 'Intervju tjedna' Hrvatskoj radija, gostovao je ekonomski analitičar Željko Lovrinčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, piše HRT.

- Ovo je godina u kojoj je RH ušla u intenzivniji proces iseljavanja stanovništva. Pretpostavlja se da je u 2014. iselilo oko 30 tisuća ljudi. Ugasilo se oko 25 tisuća radnih mjesta, a javni dug je povećan za oko 16 milijardi kuna.

Standard građana je blago smanjen - između 0,5 posto i 1 posto. Od početka mandata ove vlade to je oko 12% realno, rekao je Lovrinčević.

>>Demograf Anđelko Akrap: Hrvatska će 2050. godine imati samo 3,5 milijuna stanovnika

>>Iz Hrvatske se prošle godine iselilo čak 12.000 građana

Komentara 36

Avatar Neron
Neron
12:09 13.12.2014.

Ako je ova procjena točna, onda govorimo o katastrofi nacionalnih razmjera. Dodamo li negativni prirodni praraštaj (u aposlutnoj brojci on iznosi oko 10.000 ljudi), u pitanju je "manjak" od 40.000 ljudi. Bit ću malo bezobrazan, ali u onih 30.000 ljudi velika je većina radno sposbnog stanovništva, što znači da se omjer uzdržavanog stanovništva i uzdržavatelja (radno sposobni) još više mjenja na teret uzdržavatelja (još više postaju problem mirovine, socijalna davanja, zdravstvo...). Ako se ovaj trend nastavi samo 5 godina, izgubit ćemo grad veličine Splita - prema tome je "monetizacija", "izborni zakon" ili bilo koja druga tema gotovo nevažna. Niti jedna ekonomija ne može izdržati takvo opterećenje: zamislite obitelj u kojoj žive djed, baka, mama, tata i jedno dijete. Tu obitelj, očito uzdržavanju mama i tata. I onda se dogodi da mama (ili tata) otiđu, te djed, baka i malo dijete sad ostanu "na teret" samo preostalom roditelju. Katastrofa!

DR
Drzinedaj
12:13 13.12.2014.

To nije bitno, bitno je da Ivo čuva Tita na pantovčaku

TH
than
12:13 13.12.2014.

Nazalost kod nas je sve naopako. Uvode garancije za mlade po uzoru na EU. Jedini je problem sto kod nas nema posla niti za 30 niti 40godisnjake. Dakle, kod nas je situacija odmah na pocetku drugacija. A ti sa 30 ili 40, ako odu to su vecinom obitelji. Kada obitelj odlazi i kada se smjesti povuce i djecu sa sobom. Dakle, kod nas su daleko veci problem (demografski) oni stariji od mladjih. Docim je najveci problem sto nema posla, broj zaposlenih pada, haraci rastu, a od reformi niti R.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije