Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robovi sustava

“Ostat ću bez kuće zbog duga od 12.000 kuna”

Sandro Sever
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
29.09.2016.
u 09:50

Ostao sam bez posla pa novac ne mogu posuditi ni od koga jer ne znam kad bih ga mogao vratiti.

Zbog 12 tisuća kuna duga Sandro Sever iz Petrinje u petak će možda postati beskućnikom. Točnije je reći – zbog devet (!) tisuća kuna minusa i tri tisuće kuna kamate na minus ovaj će 49-godišnjak sutra u 9 sati gledati hoće li ostati bez svoje obiteljske kuće od 200 kvadrata. Da, 200 kvadrata jedinog krova nad glavom, naslijeđenog od obitelji, čija je vrijednost sudski procijenjena na 220 tisuća kuna odlazi zbog – 12 tisuća kuna.

– Ne mogu posuditi ni od koga jer ne znam kad bih mogao vratiti, nije u redu onda ni pitati. Nemam trenutačno posao pa ne mogu nikomu reći da ću brzo vratiti tih 12 tisuća kuna. Mogu se samo nadati da ima dobrih ljudi jer znam da ih ima, a i vjerujem u Boga i pravdu. Ako se moja kuća proda zbog tog zapravo smiješnog novca, ne znam kamo ću, ali o tomu i ne razmišljam jer se bojim – kaže nam čovjek koji je prije samo jednog desetljeća dobro zarađivao, dogradio 120 kvadrata spomenute kuće, a danas dijeli letke i svoj životopis kucajući na vrata od poduzeća do poduzeća.

Radio u Irskoj

Kuću je 1986. naslijedio od pokojnih roditelja, no zapravo je riječ o 80 kvadrata novogradnje, odnosno o objektu koji je država sagradila nakon rata u kojem je kuća bila zapaljena. Sam je dogradio još 120 kvadrata i živio tamo sa ženom i djetetom dok nije otišao za boljim životom u Irsku. Vratio se, kaže, upravo zbog obitelji i jer nisu uspijevali održati brak na daljinu. – Razmišljao sam da novac nije vrijedan obitelji i vratio sam se, ali svejedno smo se rastali 2006. godine. U svoju sam se kuću vratio četiri godine kasnije, našao posao u Končaru, a dok sam bio u Dublinu, uredno sam slao novac za račune i za dijete – opisuje početak svoje agonije jer mu tada sudskim rješenjem stiže zapljena zbog neplaćene alimentacije. Nije, kako kaže, priznat novac koji je slao i bio je dužan i ogromne kamate.

Važniji hladnjak nego kuća?

Novac je slao uplatnicama za koje je financijski sudski vještak tek nedavno utvrdio kako odgovaraju alimentaciji i da ništa nije bio dužan. No prošlo je deset godina, a u međuvremenu je on ostajao bez novca od plaće, ušao u minus koji nije mogao vratiti i zbog kojeg će danas ostati bez svog doma.

– Bio je to začarani krug sve dok sutkinja nije rekla da treba pozvati sudskog vještaka za financije. Eto, na kraju dokažem da sam preplatio, ali što imam sad od toga. Ovrha mi je sjedala čim bih počeo raditi i zbog toga nisam mogao vratiti minus, a nudio sam i da prodaju stvari iz kuće, imam skuter, ali kažu mi da zakon ne dopušta prodati stvari potrebne za život – opisuje Sever kako ga država štiti da ne ostane bez hladnjaka i televizora, ali bez kuće može ostati.      

>> Nakon 30 godina otplatio zadnju ratu alimentacije, ali uzimaju mu stan

Komentara 66

DO
Dolinski
10:04 29.09.2016.

Još malo pa će se nadam se stati na kraj ovom iživljavanju velikih, inteligentnih i moćnih nad malenima - tako da se zabrane ovrhe nad jedinom nekretninom! Istina banke će onda biti opreznije kome će posuđivati - pa neka buduu oprezne to im je posao

KU
kukupuku123
10:09 29.09.2016.

Hoće li i Iva Majoli tako nadrapati? Nekako čisto sumnjam...

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
10:55 29.09.2016.

novinar se prvo treba utvrditi prvo stvarne ćinjenice prije nego što napiše tekst...inaće podrućja od državne skrbi oko siska su prića za sebe...ogromna većina ih ima kućerine mnogo veće nego što im u istinu trebaju koje su dobili od države a mnogi pored toga su dobili i još gradjevinski materijal onako neka im se usput nadje...imali su manji porez itd...itd...i stalno se žale zbog nećega...mene bi bila sramota da me novinari i kamere naslikavaju...dotićni gospodin bi malo ovo pa malo ono

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije