Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni ručak u Berlinu

Orešković kod Merkel raspravlja o budućnosti EU

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.08.2016.
u 15:30

Premijer na odlasku, kako neslužbeno doznajemo, smatra da EU ne treba biti pretvrd prema zahtjevima V. Britanije

Radni ručak u dvorcu Meseberg kod Berlina, na koji je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala austrijskog kancelara te premijere Slovenije, Hrvatske i Bugarske, dio je niza konzultacija u kojima kancelarka želi čuti stavove država članica o budućnosti Europske unije nakon Brexita. Premijer na odlasku Tihomir Orešković, kako neslužbeno doznajemo od izvora iz njegova kruga, planira doći na taj radni ručak sljedeće subote sa stavom da EU treba biti fleksibilan i da ne treba biti pretvrd prema zahtjevima odlazeće članice Velike Britanije.

Još se točno ne zna kakvi će britanski zahtjevi biti, jer London tek treba aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora, no i iz Njemačke su se čule izjave da Britancima treba omogućiti povoljniji status izvan EU nego što ga imaju Norveška ili Švicarska, a čini se da i Orešković razmišlja na tom tragu. Lideri 27 članica EU, svi osim britanske premijerke Therese May, okupit će se na neformalnom summitu o budućnosti Unije 16. rujna u Bratislavi, no njemačka kancelarka želi prije tog summita održati konzultacije sa svima pojedinačno ili u manjim grupama.

Merkel je u četvrtak razgovarala s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, danas će u Italiji biti s talijanskim premijerom Matteom Renzijem i francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, zatim putuje u Tallin, u petak je u Varšavi s četvero kolega iz Višegradske skupine, a zatim u dvorcu Meseberg ima večeru s premijerima Nizozemske, Švedske, Finske i Danske te ručak s kolegama iz Hrvatske, Austrije, Bugarske i Slovenije.

– Posebno ću naglasiti pitanje sigurnosti i migracija – najavio je slovenski premijer Miro Cerar. Premijer Orešković, kako neslužbeno doznajemo, također očekuje da bi moglo biti razgovora o mogućem zapletu migrantske krize s obzirom na situaciju u Turskoja, ali to nije službeno najavljeno kao primarna tema radnog ručka.    

>> Angela Merkel organizira konzultacije o budućnosti Europske unije. Pozvani su i premijeri Bugarske, Austrije i Hrvatske

Komentara 15

DU
Deleted user
18:13 22.08.2016.

A sto on uopce ima raspravljati? Bit ce onako kako Frau kaze. Nasi nemaju ni stav ni svoje misljenje. Zadnji mjeseci to zorno potvrduju!

KA
kajinx
20:02 22.08.2016.

E, moj Oreskoviću, zar ti nije nitko rekao da se trebaš brinuti o budućnosti Hrvatske.

Avatar superhik74
superhik74
18:52 22.08.2016.

Da se stvarno raspravlja o buducnosti Europe, trebali bi svi ti politicari na "random rucku" dobiti obrok iz kontejnera od smeca, da okuse to sto su vlastitim gradjanima ucinili zadnjih 20-tak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije