Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti li novi val migranata?

Orešković Angeli Merkel: Hrvatska nema kapacitete za veći val izbjeglica

German Chancellor Angela Merkel meets with (L-R) Austrian Chancellor Christian Kern, Slovenian Prime Minister Miroslav Cerar, Croatian Prime Minister Tihomir Oreskovic, and Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov at Schloss Meseberg, in Meseberg August 27
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.09.2016.
u 10:31

U Srbiji se grupiraju migranti, Mađarska ojačava žicu na granici sa Srbijom, sporazum EU s Turskom na klimavim je nogama

U Srbiji se grupiraju migranti. Mađarska ojačava žicu na granicu sa Srbijom. Sporazum EU s Turskom je na vrlo klimavim nogama jer je iluzorno očekivati da bi EU ukinuo Turcima vize. Broj dolazaka migranata u Grčku je nakon zatišja koje je počelo u travnju ponovno porastao – u jednom danu ih stiže 500-tinjak.

Istodobno, Grčka se pokazuje kao izuzetno slaba karika u lancu, na što je upozorila i njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovorima s europskim čelnicima prošli tjedan, doznajemo iz diplomatskih izvora.

Štoviše, kako su nam potvrdili iz više izvora, Merkel je toliko ljutita i frustrirana Grčkom i neprovođenjem obveza o zaštiti granice EU da je u jednom od razgovora rekla da “Grčka možda i ne bi trebala biti u Schengenu” te da više nema strpljenja za razgovor s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Hrvatski stav, koji je Merkel čula od premijera Tihomira Oreškovića u neformalnom razgovoru, nije se razlikovao od dosadašnje hrvatske politike. Hrvatska dijeli stav sa Slovenijom i Austrijom, s kojima bi se i koordinirala dođe li do novog velikog vala.

Kancelarki je rečeno da u slučaju većeg vala Hrvatska nema kapacitete za prijam većeg broja ljudi. Merkel, kažu nam upućeni, i sama to zna, kao i da politika otvorenih vrata ne može više funkcionirati.

Uz rutu preko Grčke, koju ionako optužuju da je razvila dobar posao s migrantima jer se u nju stalno upumpava novac EU, a ona “propušta” na sve strane, pojavio se strah da bi se mogla aktivirati i ruta preko Bugarske.

Bugarski premijer Bojko Borisov požalio se Merkel da je “potkraj razdoblja komunizma rušio zidove” pa se zapitao mora li ih sada ponovno graditi. Inače, bugarski premijer išao je nedavno u neformalni, poluprivatni posjet turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, kao prvi europski državnik nakon neuspjelog državnog udara u Turskoj. No Turska – pogotovo pitaju li se Austrijanci, čiji je kancelar Christian Kern na sastanku vrlo snažno oponirao njemačkoj kancelarki Merkel na tu temu, može zaboraviti na približavanje EU.

Ostvari li se scenarij da Grčka nastavi polovično obavljati svoj posao, a onda “pukne” i dogovor s Turskom, novi je val, smatra se, neizbježan. Na europskoj razini nema detaljnog dogovora ni plana što će se poduzeti ako do njega zaista i dođe.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nije želio komentirati moguće posljedice raskidanja sporazuma između Turske i EU. Kaže da je trenutačna situacija što se tiče migranata u Hrvatskoj stabilna, bez indicija da bi moglo biti problema:

– Što će biti za dva sata ili dva dana, nitko ne zna – dodao je.

Orepić naglašava da je hrvatska policija spremna te da MUP “fantastično surađuje s Mađarima, Srbima i Slovencima”.

Iako je službeno objašnjenje Ministarstva unutarnjih poslova da su policajci iz Slavonije koji su bili na ispomoći na moru vraćeni u svoje uprave zbog toga što je turistička sezona na izmaku pa potrebe za njima na jugu više nema te da su kući vraćeni kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi, neslužbene su informacije potpuno drukčije. Policajci su navodno vraćeni kući baš zbog toga da u slučaju novog izbjegličkog vala budu bliže granici.

U PU vukovarsko-srijemskoj svojevrsno je stanje pripravnosti. Trenutačno je u Hrvatskoj petstotinjak migranata, nešto manje od polovice čeka na rješavanje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, ostali čekaju na povrat u zemlje iz kojih su došli.

U Srbiji se trenutačno nalazi 4000 migranata, a tijekom zime taj broj ne bi trebao prijeći 6000, rekla nam je pomoćnica povjerenika za izbjeglice i migracije Srbije Danijela Popović-Roko.

– Trenutačno nije povećan dolazak migranata, no pripremamo se za zimu. Poboljšavamo i proširujemo smještajne kapacitete u pet centara za azil – u Krnjači, Sjenici, Tutinu, Bogovađi i Banji Koviljači – kaže Popović-Roko.

No, trenutačno tristotinjak migranata ne želi u centre i spavaju u parkovima nadajući se da će tako prije doći do Europe.

– Mađarska ih dnevno prima tridesetak – rekla je Danijela Popović-Roko

>> Merkel priznaje pogreške Njemačke i EU-a u pogledu izbjegličke krize

Komentara 12

AN
anticenzura
11:06 01.09.2016.

Ove katastrofalce uopce ne treba slusati, posebno tu pomahnitalu babetinu sto ce uci u povijest kao najgori lider 21.stoljeca. Izbjeglice ce navaliti u Europu i to ovi nabrijani radikalci sto su podrzavali rusenje Assada, posto se tamo povlace radi intervencije Rusije i ostalih. To isto vazi i za Iraq i sva ta vruca podrucja po Bliskom Istoku. Tamo se bore 14 razlicitih plemena, plus Kurdi koji zive u nekoliko drzava. Zatvaranjem Balkanske rute, izbjeglicki val se ponovo preselio u Italiju, a iz Italije nemaju gdje, nitko ih ne pusta u svoje zemlje. Nas u CH napadaju sa svih strana, kenjaju sto nam Ministar policije ne da da mu razvale zemlju bjelosvjetski olosi sto su razvalili pola globusa, pa bi sada i nas ukopali. Ministar je podigao strukturu na granici za ilegalce koji napasno nasrnu unutra i sve salje nazad u roku 24 sata. Oni cuvaju svoju granicu i strogo se drze shengenskih i dublinskih sporazuma, a zemlja je ionako krcata imigranata i izbjeglica, najvise u Europi. Francuska se isto ponasa i sve zemlje Zapadne Europe, nitko ne zeli da cuje vise za izbjeglice, zato ce svi nasrnuti tu sada, a ne mogu dalje. Hrvatska to nece moci kontrolirati, ako se odmah ne organiziraju zajedno sa susjedima, svi tim zemljama Balkanskoj ruti. Upuceni govore da se na Balkanu dize frka oko Hrvatske i Srbije, da im se zuri da se zakuha na tim prostorima radi izbjeglica da ne mogu tu prolaziti. Tim ljudima je najpametnije da se odmah svi dogovore i cuvaju svoje granice i Hrvtaska i Srbija i svi dolje do Makedonije, nego da se oni kolju izmedju sebe i nasjedaju na te podmetacine! Pa je li moguce da uvijek mi nagloplji ispadnemo i da sve prelazi preko nasih ledja? Kada se ti ljudi misle opametiti i namagarciti neprijatelja oni jedan put?

DU
Deleted user
11:01 01.09.2016.

Ma rekli Ameri da se možemo stisnut, naći će se mjesta za još koju tisuću braće i sestara, bitno je uništiti Europu a pogotovo Slavenske narode koje Zapad od pamtivijeka otvoreno ili prikriveno mrzi .

FR
fred70
10:49 01.09.2016.

Angela Merkel Oreškoviću: Neman ih ni ja, ali amerikanci su odlučili drugačije......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije