Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

ORaH: Još jedna proslava Dana žena bez političke volje

Mirela Holy otkrila čelnike stranke ORAH (1)
Patrik Macek/PIXSELL
07.03.2014.
u 09:26

ORaH postavlja pitanje svim strankama koje sudjeluju u političkom životu Hrvatske: zašto među političkim strankama nema političke volje za uvođenjem paritetne demokracije?

U povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) upozorava da je društvo, pa tako i politika koja ne koristi iskustvo, talente, energiju, znanje polovice svog stanovništva osuđeno na stagnaciju i slabljenje.

 - Žene 365 dana u godini rade u kući i izvan nje, rađaju djecu, brinu se o svojim (a često i o tuđim obiteljima), školuju se i studiraju, rade i napreduju u svojim profesijama i bore se s problemima koje pred njih stavlja dominacija muškaraca, odnosno vladavina patrijarhalnog mentaliteta. Jedan dan u godini nije dovoljan kako bi se na simboličkoj razini ukazalo na sve probleme koji proizlaze iz neravnopravnosti spolova, poručuju iz stranke.

Andrea Feldman, članica Predsjedništva ORaH-a, ovom je prilikom izjavila:

 - Želimo graditi društvo u kojem će žene imati 365 dana u godini, a ne samo jedan. Ruže i karanfili koje žene taj dan dobivaju ne mogu prikriti ružnu činjenicu da i danas 2014. godine muškarci i žene u društvu nisu jednakopravni. Pozivamo sve stranke, a posebice vladajuće, da s riječi i ruža pređu na djela i u praksi grade društvo paritetne demokracije. ORaH karakterizira provedba paritetne demokracije u stranačkom i političkom djelovanju – žene i muškarci kandidiraju na sve funkcije, unutarstranačke i vanstranačke – po principu – ciferšlusa. Prednost paritetne demokracije leži u tomu što su sve naše odluke donesene od strane rodno uravnoteženih tijela stranke. Tako radimo od osnutka stranke, i tako ćemo raditi ubuduće.

ORaH postavlja pitanje svim strankama koje sudjeluju u političkom životu Hrvatske: zašto među političkim strankama nema političke volje za uvođenjem paritetne demokracije?

>> Najavile marš na Dan žena 'Nećemo zaboraviti 8 + 8 + 8!'

Komentara 6

Avatar Neron
Neron
10:18 07.03.2014.

Da se razumijemo, doma ja punim perilicu za suđe i pospremam kuhinju nakon što žena skuha ručak, po potrebi peglam, usisavam..., no, Dan žena je tipičan kumunistički praznik koji apsolutno ne znači ništa i ne vidim niti jedan razlog zašto bi ga se na bilo koji način obilježavalo. Orah glorificira paritetnu demokraciju - što ako u stranci imaju 1000 žena i 100 muškaraca? Nije li za očekivati da će u vodstvu biti više žena od muškaraca? Što ako muškarci nemaju volje sudjelovati u vodstvu jer to znači sastanci, dodatne obveze... Postotak gay populacije je, vele, 3%: treba li rezervirati i 3% mjesta u vodstvu za homoseksualnu osobu? Što je s nacionalnim manjinama? U Hrvatskoj je par postotaka stanovništva nepismeno - treba li i za njih rezervirati mjesto u vodstvo Oraha? Termin "Paritetna demokracija" je mamac za neobrazovane, lijepo zvuči, ali potpuno besmislena. U vodstvu bilo čega trebaju biti ljudi koji su sposobni, bez obzira, ili bolje rečeno, unatoč svomu spolu, narodnosti, vjeri, boji kože, a ne da se zadovolji zastupljenost u društvu. I na kraju, kakva su tijela stranke koja su rodno uravnotežena? Holy puno priča, ali zapravo ništa ne kaže.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:27 07.03.2014.

Hm, svaka čast ženama. Neizmjerno ih volim, ali moram reči da su nekad nekritične. Amazonke su imale svoju neku državu, u kojoj su koristile muškarce samo za produženje vrste i žrtvovanje. Gdje su danas? Isto gdje je hrvatski proračun i Atlantida. Deklarativno izboriti neka prava na položaj u društvu, ne vodi društvo u progresivno napredovanje. Nikad u Hrvatskoj nije bilo više žena u politici, a rezultati su, nažalost, vrlo egzaktni. Naravno, damama čestitam praznik koji žele slaviti, ali malo realnosti ne bi bilo na odmet u ovoj današnjoj političkoj hrvatskoj boraniji.

BH
bijela_hrvatska
10:24 07.03.2014.

ma ovaj "orah" može predvoditi jedino slavljenje fašnika...ili uvesti novi praznik "Dan vampira i zombija"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije