Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Vukovar

Oni su imali tenkove, 
a mi srce 
da branimo svoj dom

04.06.2015.
u 12:25

Bitka za Vukovar od jeseni se uči na terenskoj nastavi

Dobro došli u Vukovar. Dobro došli u Javnu ustanovu "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar". Isključite svoje mobitele i budite dobri kao i inače... I toga jutra Sanja Držaić Medo, viša stručna savjetnica u Centru, dočekala je grupu od tristotinjak učenika osmih razreda osnovne škole.

Ovaj put na predavanje su joj stigla djeca iz Đakova. Govori im o Hrvatskom proljeću, Titovoj smrti, raspadu Jugoslavije, ideji velike Srbije, demokratskim promjenama u Hrvatskoj, uzrocima agresije i temeljnim vrijednostima Domovinskog rata. I djeca je pozorno slušaju, u dvorani Pastoralnom centru "Sv. Bono" ne čuje se ni šum.

Riječ je o upravo završenom pilot-projektu Ministarstva branitelja u trajanju od 50-ak dana, "generalnoj probi" uoči rujna kada Memorijalni centar u punoj snazi kreće s dvodnevnim programom koji će godišnje u Vukovaru ugostiti 40 tisuća učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske. Odlazak u Vukovar za njih je dio terenske nastave u sklopu sata povijesti, a cilj je samo jedan: prenijeti djeci znanje i istinu o bitki za Vukovar i Domovinskom ratu. Njihovi domaćini i vodiči bit će dvadesetak djelatnika Centra, koji okuplja povjesničare, ali i sedam djelatnih časnika i dočasnika HV-a, istinskih sudionika bitke za Vukovar i svih ratišta u Hrvatskoj.

Među njima je i bojnik Marin Ivanković, rođeni Vukovarac, nekadašnji pripadnik interventnog voda Vojne policije i branitelj sa Sajmišta. Njegova prezentacija pred prepunom dvoranom počinje fotografijom razrušenog Vukovara, snimljenom iz zraka, uz zvuke Ne dirajte mi ravnicu. "Vukovar je bio jedan od najbogatijih gradova bivše države.

Pogledajte ove fotografije iz 1991. godine, nakon bitke. Bio je jedini potpuno uništen grad u Europi nakon Drugog svjetskog rata." Dok nešto kasnije autobus klizi kroz grad, bojnik Ivanković djeci pokazuje ključne točke obrane, liniju proboja, Kukuruzni put. "Oni su imali tenkove, ali mi smo imali srce da obranimo svoju obitelj, svoju kuću, svoj grad", kaže bojnik Ivanković. Put dalje vodi u bolnicu, u čijem je podrumu izložbeni prostor, sačuvani prizori stradanja tog simbola otpora moćnijem agresoru. Učenici slušaju o Siniši Glavaševiću, doktorici Bosanac...

Ulaže se 87 milijuna kuna

Grupu djece u stopu prati i ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut, vukovarski branitelj i logoraš. I on je svjedok vukovarske novije povijesti pa s djecom rado podijeli i neko osobno sjećanje. Planovi su mu, otkriva, veliki: zaposliti još povjesničara, koji uskoro kreću na doktorski studij.

"Moj je cilj ovome gradu osigurati barem četvero-petero doktora znanosti koji će iznijeti vukovarsku priču", kaže Šangut.

Ponosan je na svoje djelatnike i na cijeli projekt za koji će u iduće tri godine Ministarstvo branitelja uložiti 87 milijuna kuna. Posjet Vukovaru, naime, djecu ne košta ništa: prijevoz, smještaj, hranu, predavanja i obilaske plaća Ministarstvo. "Memorijalni centar ne donosi dobrobit samo djeci nego i restoranima koji će svakodnevno imati posla.

Velik je to doprinos za turistički, kulturni, gospodarski napredak grada", tumači. Projekt je spreman za jesen, nedostaju još samo smještajni kapaciteti, a ideja je djecu smjestiti u dva hostela. Jedan će, nada se, svoja vrata otvoriti u Borovu naselju, što bi ga posebno veselilo s obzirom na blizinu velebnog olimpijskog bazena koji se upravo gradi, kamo bi djecu doveli na kupanje. Drugi hostel bit će u vojarni, i to je tek velika priča.

"Silna nam je želja urediti ga i na otvaranje pozvati generala Jacquesa Kleina zbog njegovih zasluga u mirnoj reintegraciji. Nadamo se da će upravo on presjeći vrpcu novog hostela i održati sat mira", kaže Šangut dodajući kako su predavači na satu mira dosad bili Josip Leko, Franjo Gregurić, Vesna Škare Ožbolt, mnogi ministri iz ratne vlade te Ljilja Vokić koja je, kako doznajemo, rekla: "Ovo je najbolji projekt Milanovićeve vlade".

Borba protiv zla

"Djeci pričamo pozitivne priče, o ljudima koji su se borili protiv zla, o idealima i o žrtvi za domovinu. To su naše najjače poruke, a ne one o moći oružja. Priča o Domovinskom ratu priča je o nerazmjeru te moći s jedne strane te ljubavi prema domovini i obitelji. Učimo ih o ratu, ali iz Vukovara odlaze s porukom da mir nema alternativu", kaže Šangut. Ova je misao uistinu doprla do dječjih duša. U knjizi dojmova u vojarni djevojčica je napisala: "Ovo mi je bio najljepši dan u životu."

>>Započela procedura izmjene Statuta grada Vukovara

>>U gradskoj upravi Vukovara zaposleni baš oni za koje se to unaprijed znalo

 

Komentara 79

NO
nonasur
12:56 04.06.2015.

Bravo! Puna podrška ovom projektu! Heroji '91. su zaslužili da se o njima govori. Oni su temelj naše slobode.

ZE
zemljamoja
13:01 04.06.2015.

Bronsky.... Pobjegli junaci su nasrnuli na Hrvatsku, palili je razarali i ubijali inonda pobjegli. Karamarko ce cas sve vratiti nakon UKISANjA ABOYlICIJE, platit ce te sve sto ste spalili, razorili i na Yholim d kraja života živjeti.

ZE
zemljamoja
12:58 04.06.2015.

Komšije Ajde Komentirajte a naročito vi sto ste podvizi rep pred slavnom Hrvatskpm vojskom, Ajde pristupe napuši nešto o bezanijbpred slavnom Hrvatskom vojskom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije