Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA KOMORU

Odgađa se zakon jer i Vrdoljak i Maras žele prevlast u HGK

Maras i Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
11.12.2014.
u 17:00

Maras bi oslobodio male poduzetnike, a Vrdoljak to ne želi

Na sjednici Vlade nije se dana, kako je bilo planirano, našao prijedlog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, i to zbog spora koji se oko tog propisa vodi između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

Na snazi propis iz 1991.

– Prijedlog Zakona o HGK razmotrit će se na jednoj od idućih sjednica Vlade, a u međuvremenu će se naći zajedničko, kompromisno rješenje. No, to ne znači da će biti zastoja u proceduri. Zakon će se odmah uputiti na raspravu, što znači da će na dnevnom redu Sabora biti ubrzo nakon njegove redovne stanke, dakle već u siječnju – kaže nam izvor iz Vlade pojašnjavajući da se zbog nalaženja kompromisa između dvojice ministara neće ići na ruku onima koji bi željeli da se status quo u HGK protegne što dulje, po mogućnosti cijelu iduću godinu.

Na snazi je Zakon o HGK iz 1991. godine koji bi Maras promijenio u nekoliko bitnih elemenata. Ukinuo bi obavezno članstvo za mikro i male poduzetnike kako bi ih se rasteretilo parafiskalnih nameta, dok bi obavezno članstvo ostalo srednjim i velikim poduzetnicima. Obavezni članovi imali bi besplatne ili povoljnije usluge koje pruža HGK, dok bi ih poduzetnici koji nisu članovi plaćali u punoj cijeni ako se pokaže potreba za njima.

Neželjeni Burilović

Upravo u tom prijedlogu je i suština Marasova spora s Vrdoljakom koji ne bi bio tako blagonaklon oko davanja poduzetnicima na volju hoće li biti članovi HGK. Drugi element oko kojega će se tražiti kompromis između dvojice ministara odnosi se na rok prilagodbe za primjenu novog Zakona o HGK. Maras s time ne bi odugovlačio, dok Vrdoljak ima više sluha za želje Komore. Kada se o toj temi razgovara s Vrdoljakovim suradnicima, oni Marasu zamjeraju što se prihvatio pisanja zakona koji je, tvrde, u nadležnosti Ministarstva gospodarstva. Pritom ga optužuju da mu je glavni motiv da s donošenjem novog propisa isprovocira smjenu predsjednika HGK Luke Burilovića i da izabere novo vodstvo Komore.

Druga strana pak ističe da je odmah nakon izbora Burilovića bilo dogovoreno da će se pripremiti novi Zakon o HGK, ali da se nekoliko mjeseci u Ministarstvu gospodarstva nije ništa napravilo pa se toga posla primio Maras. Tvrdi da Maras nije radio Vrdoljaku iza leđa te da ima pismenu korespondenciju iz koje je vidljivo da se u izradi zakonskog teksta konzultirao s Ministarstvom gospodarstva. Naš sugovornik koji je bliži Marasu kaže da je čak i Ministarstvo vanjskih poslova (dakle Vrdoljakova stranačka šefica, predsjednica HNS-a Vesna Pusić) dalo zeleno svjetlo na njegov zakonski prijedlog. U prilog ministru Marasu ide i mišljenje Vladina Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva uprave po kojemu je Ministarstvo poduzetništva i obrta jednako ovlašteni predlagač Zakona o HGK kao i Ministarstvo gospodarstva.

Komentara 3

Avatar skynet
skynet
17:32 11.12.2014.

Ah, Maras taj vrijedni i marljivi radnik na proizvodnji magle koji u životu ništa konkretno nije radio osim ideološko-prosvjetnog rada na partijskim dužnosnicima. I on bi trebao obrtnicima biti pomoć...ha, ha!

Avatar fotograf
fotograf
17:17 11.12.2014.

Da vi odgodite sami sebe jedno 100g????

AA
alan.alanh
18:51 11.12.2014.

hahaha jedan namet nemogu skinut, a preko 300 ih je! Umri hrvatski poduzetniče! Krepaj bagro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije