Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. studenog

Od ponedjeljka počinje cijepljenje protiv gripe

Siniša Varga
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
28.10.2015.
u 23:04

Sezona gripe još nije počela a najbolje je cijepiti se prije no što počne, podsjećaju stručnjaci kao i svake godine

Od ponedjeljka 2. studenog počinje u Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe, kod izabranog obiteljskog doktora ili u zavodu za javno zdravstvo. Prvi su se danas cijepili ministar zdravlja Siniša Varga i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović, pozvavši na cijepljenje prvenstveno rizične skupine građana – osobe starije od 65 godina, one s kroničnim bolestima te zdravstvene radnike. Za njih je cjepivo besplatno. Sezona gripe još nije počela a najbolje je cijepiti se prije no što počne, podsjećaju stručnjaci kao i svake godine.      

- Sezona gripe obično traje od Božića do Uskrsa, prvi su simptomi visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, a potom respiratorna simptomatologija – kazao je Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.      

HZJZ je osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva. Ista je to količina kao i prošle sezone, kada je oboljelo više od 50 tisuća građana, a umrlo ih je petero. Posljednjih godina smanjuje se odaziv građana na cijepljenje protiv gripe zbog agresivne kampanje antivakcinacijskih skupina, naveo je Draženović.

>> Liječnici: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

>> Prosvjedovali za slobodu izbora: Prisilno cijepljenje je fašizam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije