Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMATIČNA JADRANSKA MAGISTRALA

Očevidac teške nesreće: 'Nitko ne poštuje ograničenja, policija je nezainteresirana, a političare nije briga'

kaciga
16.08.2016.
u 13:52

Druga i puno važnija razina problema je ta što je ovaj dio magistrale, od Splita do Omiša, jednostavno pretijesan

U mjestu Mali Rat kod Omiša u nedjelju se dogodila teška prometna nesreća u kojoj je život izgubio motociklist koji se zabio u automobil.

Očevidac nesreće kaže kako se automobil u koji je udario pomaknuo gotovo 15 metara te da je bio deformiran i da se vrata nisu mogla otvoriti. U pismu koje je napisao stručnjaku Željku Marušiću upozorava na opasnosti koje prijete na tom dijelu ceste, ali i činjenicu da se takvo stanje ne mijenja desetljećima. Pismo pročitajte u cijelosti:

"Poštovani prof. Marušić,

pratim i cijenim Vaš rad i društveni angažman oko prometne problematike u Hrvatskoj. Pišem pod dojmom nesreće koja se prije nekoliko sati dogodila točno ispod prozora moje kuće u Malom Ratu kod Omiša, gdje je na cesti, prije nego su ga unijeli u kola Hitne pomoći (koja su došla stvarno brzo), umro motociklist. 

Vozio je velikom brzinom, izgubio kontrolu u zavoju i udario u stražnji dio auta parkiranog na nogostupu. Starija se Opel Vectra pomaknula gotovo 15 metara i deformirala potpuno do stražnje osovine (nijedna se vrata nisu mogla otvoriti), dakle vozio je barem 90 – 100, a u Malom Ratu je najveća dopuštena brzina 40 km/h! 

Upravo je to ono što želim naglasiti, na jednom od najopasnijih dijelova "strašne" Jadranske magistrale, gdje je brzina s razlogom ograničena na 40, baš nitko ne vozi u tim granicama, a omiška policija baš nikad tu nikoga nije kaznila za veliku brzinu! Dakle, policija uopće ne radi svoj posao, što je prva razina problema. 

Druga i puno važnija je ta što je ovaj dio magistrale, od Splita do Omiša, jednostavno pretijesan (i to već više od 30 godina). Ne zna se kad je opasniji i neugodniji – ljeti kada se mili u kolonama, ili zimi kad se po toj cesti juri kao po "pravoj". I kako nije politički značajna poput raznih dionica autocesta ili mostova, izgradnja alternative nije u ozbiljnom planu niti jednoj političkoj opciji. 

Također, koliko je meni poznato, lokalni političari općina koje su na trasi uopće ne pritišću oko tog problema, iz meni nepoznatih razloga. Izgleda kao da njima odgovara ovakvo stanje. Čak su se i ljudi koji tu žive na neki način pomirili s tim, kao da nisu svjesni da im je život na toj cesti strašan hendikep. 

Inače živim u Zagrebu, pa kad ljeti dođem u "stari kraj", taj mi je problem nekako posebno potenciran. I sada sam iskoristio nesretnu priliku da vam se malo izjadam, jer znam da dobro razumijete ovakve probleme i da se zalažete za njihovo rješavanje. 

Dakle, krivci smo mi, obični ljudi, koji pasivno promatramo nešto što bi nam bilo koja normalna država trebala osigurati, zatim policija, čini mi se potpuno nezainteresirana i nesposobna, te na kraju (ili početku svega) lokalni i globalni političari, kao vrh te piramide nebrige i nesposobnosti', napisao je očevidac Joško Petrić.

>> Prometna nesreća: jedna osoba poginula na licu mjesta

Komentara 4

IS
Iszrian
14:33 16.08.2016.

Motoristi se znaju voziti između kolona automobila što je apsolutno nedozvoljeno, kad si na motoru kao da si u automobilu. Zabrinjavajuči je i broj oblokanih vozača koji jure bez pameti i milosti i gaze ljude, za to se treba doživotno oduzeti vozačka dozvola.

DU
Deleted user
14:30 16.08.2016.

Slažem se, policija je nezainteresirana i nesposobna. Svaki dan pješice prelazim raskrižje na kojem, kad je za pješake upaljeno zeleno svjetlo, vozači ulaze u crveno, čak i kad su pješaci na zebri! Javila sam policiji za te prekršaje koji se na tom raskrižju događaju svaki dan po bar desetak puta, policija je učinila ništa! Rekli su da ih nema dovoljno. Rekla sam im da postave kameru, pa neka kazne svakog vozača koji ulazi u crveno, i začas će napuniti blagajnu. Policija je potpuno nesposobna, doista se ne može na njih osloniti niti im se može vjerovati. Tako dugo dok pješak ne pogine na tom raskrižju!

OS
osica
18:19 16.08.2016.

I povrh svega dodajem kazne, preblage. Ljudski život koji neodgovorni vozač oduzme nekom nema cijenu, ali nastradalog nekako brzo prekrižimo a onaj tko skrivi tako stražnu nesreću Ima prava" .....? To što te nema,a ni tvoji pored tuge nemaju niemaju ni prava , koga briga... Možda je udar po đžepu i veće kazne "koje se ne dijele na pola", ako odmah platiš već se množe s brojem učinjenih prekršaja u prometu.... i na kraju ne da ne možeš otuđiti " prometalo" već ti ga oduzmu ako ne platiš kaznu, pa da vidimo takve hrabre, "ako nisu bože mi prosti lu d i "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije