Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović

'Očekujem da će Europa reći kako za Šešelja nema mjesta na političkoj mapi'

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
27.11.2014.
u 09:54

Rezolucija je u prvom redu politička poruka, kazao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako od rezolucije EP-a o Vojislavu Šešelju očekuje da će Europa reći da duh iz boce agresivnog nacionalizama i šovinizma, koji se ponovno javlja, nema svoje mjesto na europskoj političkoj mapi. Rezolucija će politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa o tome da se taj duh ponovno ne probudi.

Novinari su Josipovića pitali i koja je zapravo stvarna snaga rezolucije EP-a.

– Rezolucija je u prvom redu politička poruka, poruka cijeloj Europi o tome da se duh rata i agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji pojavio u obliku Vojislava Šešelja i onih njegovih sljedbenika i zato je važno da je danas rezolucija na dnevnom redu parlamenta, rekao je Josipović.

Na isto pitanje odgovorila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

– To je još jedan poticaj, kao što je poticaj bila i rasprava na Vijeću ministra vanjskih poslova. Dakle, ima niz poticaja, ali Vijeće sigurnosti UN-a je ono koje može donijeti odluke koje imaju stvarne posljedice jer direktno obvezuju Haaški tribunal, rekla je Pusić.

Rasprava u UN-u o radu Haškog tribunala bit će 10. prosinca i Hrvatska će u njoj aktivno sudjelovati, a ministrica Vesna Pusić lobira da se u raspravu uključe i predstavnici Europske unije iako u takvim raspravama EU u pravilu ne sudjeluje.

>> Uz kritike zbog Šešelja, Vlada Srbije dobiva i poneku pohvalu EP-a?

>> Haag objavio tajni aneks sa četiri uvjeta za Šešelja. Je li ih on već prekršio?

Komentara 21

MI
mirtebi
10:15 27.11.2014.

Ocekujem kako ce Hrvatska reci da za jugopartisko udbaskog predsjednika nema mjesta na politickoj mapi . Isto vrijedi za nenarodnu jugosrpsku vladu. Ajde podobnici brisite misljenje vecine zarad agresivne umrezene antinarodne manjine.

I9
ivan.994
10:06 27.11.2014.

Kako gospodin Josipović komentira Šešeljevu izjavu da ga "iskreno, iz petnih žila podržava za još jedan mandat" i da je "bio u kontaktu s njegovim suradnicima koji su ga potaknuli da to javno kaže"?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:14 27.11.2014.

Velika Srbija, zapadni Balkan, region, jugosfera... sve su to varijacije na istu temu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije