Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVNICI:

'Obrazovanje je važnije od Haaga, ćirilice, ustaša i partizana'

škola
Foto: ilustracija
08.09.2014.
u 11:06

Jedino što se može prognozirati jest nastavak kolapsa obrazovanja, poručuju iz udruge Nastavnici organizirano

Vodstvo udruge Nastavnici organizirano u povodu početka nove školske godine donijelo je kratko izvješće o stanju obrazovanja u Hrvatskoj.

U izvješću se, između ostalog, ističe da kriza ne može prestati bez obraćanja pozornosti na školstvo koje je u Hrvatskoj "sustavno zanemareno proteklih desetljeća".

"Nesposobnost, neprofesionalnost, nezainteresiranost, korupcija i politizacija na apsolutno svim razinama sustava doprinose potpunom kolapsu koji se proteklih godina ubrzava, a posljedice za Hrvatsku mogu biti katastrofalne. Vrlo nizak stupanj društvenog prioriteta prouzročuje katastrofalno niska ulaganja i nebrigu, a vlast, kako na državnoj, tako i na lokalnim razinama, uglavnom koristi ovaj sektor za postizanje političkih bodova", priopćili su iz udruge Nastavnici organizirano.

"Jednostavno, dok javnost nije svjesna da je temeljno i osnovno obrazovanje, a ne pitanje Haaga, ćirilice, vjeronauka, ustaša i partizana i ostalih kvazipolitičkih opcija, ona ključna stvar koja diktira kako će se u državi živjeti u budućnosti, ni političari nemaju razloga posvetiti se problemu obrazovanja, kao što ni mediji nemaju interesa baviti se takvim temama izvan povremenih skandala i pojedinačnih slučajeva koji samo dokazuju očigledno, a to je da sustav ne funkcionira. U takvoj situaciji, jedino što se može prognozirati jest nastavak kolapsa obrazovanja, a za njim i gospodarstva, pravnog poretka, društvene svijesti, a nakon svega toga i društva u cjelini", stoji u izvješću.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

>> Damir Boras: Treba shvatiti da su obrazovanje i znanost investicija, a ne trošak

>> 'Devetogodišnjom školom riješit ćemo dio viška nastavnika'

Komentara 10

JA
james49
11:52 08.09.2014.

Još jedna nova udrugica.

BA
bakulušić
12:22 08.09.2014.

Obrazovanje je, nesumnjivo, vrlo važno. Postavlja se pitanje, koga će, obzirom na pad nataliteta, nastavnici sutra obrazovati. Postavljaju se tu i još neka druga pitanja da ih sada ne nabrajam. Dakle, stvari su složene i pogrešno je reći što je važno i što je nevažno. Možemo društvo usporediti sa ljudskim organizmom. Ako u jednom dijelu tijela imamo karcinom, ne smijemo i ne možemo reći - ma pusti to, to nije važno, trebamo paziti na nešto drugo. Treba liječiti bolesni dio da bolest ne zahvati sve. Hrvatsko društvo je duboko ideološki podijeljeno i u tomu se svi slažemo. Iz tih ideoloških podjela proizlaze i svi drugi problemi. Hrvatsko društvo je bolesno i ima "karcinom". Bolest treba liječiti a tek nakon toga treba odrediti prioritete. A to je najlakši dio. Svaki nastavnik i svaki obrazovani čovjek zna koji su društveni prioriteti i kako ih rješavati. Treba stvoriti uvjete a u Hrvatskoj to nitko ne čini. U Hrvatskoj je sve uvjetovano ideološkim podjelama. Od izbora do zapošljavanja. Tako imamo slučaj da velikog privrednog diva vodi čovjek koji je završio politologiju, možda čak obranu i zaštitu i imamo primjer da tradicionalna, ruralna sredina kao što je selo Negoslavci glasa za homoseksualne "brakove".Ili, primjer iz obrazovanja, gdje se tradicionalnoj, katoličkoj većini nameću stavovi koje još nisu privatile ni sredine liberalne tradicije. Dakle, u takvim uvjetima očekivati da se najveća pažnja obrati obrazovanju je iluzija. Upregnite svoje znanje u promjenu društva u smislu nadvladavanja ideoloških podjela. Sve ostalo će doći samo po sebi.

BA
bakulušić
14:13 09.09.2014.

MissDaisy, ovo što se trenutno događa u državi nije krivnja Crkve nego posljedica stogodišnjeg vladanja velikosrpske politike, orjunaša i komunista. Ne sumnjam da ste dobro informirani ali primjećujem da, kao i noesiss, ne podnosite Crkvu. Vjerovatno tu niste dobro informirani. Kako drugačije shvatiti averziju prema nekome čije je poslanje i narav širiti Mir i Dobro. Još nikada u Crkvi ni od Crkve nisam čuo zapovijedi: ubij, ukradi, laži...ili nešto slično. Otiđite u crkvu, vrata su svima otvorena, poslušajte, informirajte se i onda pišite na javnim portalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije