Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi uspjeh

Obavljena prva lamelarna transplantacija rožnice u KBC-u Zagreb

operacija
Foto: Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
02.11.2014.
u 16:19

Uvođenjem navedenog mikrokirurškog operativnog zahvata, osigurava se bolja kvaliteta vidne oštrine, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje bolničko liječenje, priopćili su s KBC Zagreb.

Iskusni timovi kirurga Zavoda za kirurgiju i bolesti prednjeg segmenta oka, Klinike za očne bolesti KBC-a Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, u  četvrtak 21. listopada uspješno su izveli operacije presađivanja unutarnjih slojeva rožnice (lamelarna keratoplastika). Uvođenjem navedenog mikrokirurškog operativnog zahvata, osigurava se bolja kvaliteta vidne oštrine, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje bolničko liječenje, priopćili su s KBC Zagreb.  

-  Zahvaljujući nabavi opreme i stručnom usavršavanju djelatnika Očne banke KBC-a Zagreb, omogućeno je dobivanje specifičnih vrsta tkiva za obavljanje vrlo složenih operacija transplantacija rožnice. Očna banka KBC-a Zagreb ujedno osigurava tkiva za KBC Sestre milosrdnice i ostale centre u Hrvatskoj. Time se KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice svrstavaju među vodeće europske centre u transplantacijskoj kirurgiji rožnice  - napominje dr. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC Zagreb.

>>Rodila se prva beba iz donirane maternice

>>Medicinski uspjeh: Hrvatski kirurzi na zagrebačkom Rebru ugradili prvo umjetno srce

Komentara 6

NV
novo vriijeme
19:34 02.11.2014.

Aparat je očna banka kula prije godinu dana, edukaciju je napravila po ugovoru firma koja je prodala aparat mjesec dana nakon prodaje. Oduljilo se stavljanje u funkciju ali mali poticaj i sada eto radi. Prvo tkz. lamelarno presađivanje u hrvatskimskim državnim bolnicama je operirao tehnikom mjehurića još prije četiri godine dr Šarić iz KBC Sestre Milosrdnice, za ovaj kirurški pothvat čestitke kirurzima

NV
novo vriijeme
18:23 02.11.2014.

Ravnatelj dr Giljević izgleda ne zna da u Hrvatskoj transplantacije rožnica vrše samo KBC Zagreb i Sestre Milosrdnice i da očna banka nigdje drugdje ne šalje rožnice iako opremu za presađivanje imaju KBC Osijek, Split, Rijeka. Očna banka je opremuu nabavila još prije godinu dana ali eto malo poticaja i lamelarne keratoplastike konačno u državnim bolnicama.

NV
novo vriijeme
18:17 02.11.2014.

I sada još da Ministarstvo zdravlja objavi javnu listu čekanja za rožnicu i popuni je sa stvarnim brojem pacijenata te ukine privatne tekice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije