Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biskup Ivas

'O Domovinskom ratu se govori kao o građanskom ratu u kojem su svi jednako krivi'

ante ivas
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
05.08.2014.
u 16:34

Biblija nas upozorava kako put u slobodu i sloboda nose opasnosti napasti da kada na putu slobode dođu teškoće i neugodnosti, naročito kad nestane kruha i vode, tada neki počnu misliti da je ono prije bilo bolje vrijeme, premda su to bili dani ropstva, rekao je Ivas.

Misno slavlje na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

Uz brojne svećenike koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac, javlja IKA.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja prigoda je da Bogu zahvalimo za slobodu, da odamo počast žrtvama Domovinskom rata i predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Prigoda je i da zahvalimo živim braniteljima koji su izložili svoje živote za slobodu i krst časni, poručio je u uvodu u misno slavlje župnik Knina fra Marko Duran.

Pobijeđen je okupator i omogućeno je funkcioniranje suverene i slobodne hrvatske države. Naša je sveta dužnost čuvati i izgrađivati vrijednosti stečene krvlju i raditi na tome da među ljudima vlada pravda, bratstvo i ljubav. Istinsko domoljublje i rodoljublje su duhovne vrijednosti i moralna dužnost svih nas, rekao je fra Marko.

Biskup Ante Ivas u homiliji je istaknuo kako Knjiga izlaska nosi poruku i nama danas.

„Biblija nam potvrđuje kako je put u slobodu zahtijevan, kako za slobodu treba podnijeti mnoge napore i žrtve, kako treba priječi preko mnogih zapreka i kako put u slobodu traži hrabrost i zajedništvo naroda i njegovih vođa. Put u slobodu traži čvrstu vjeru u slobodu kao dragocjeni dar. Biblija nas upozorava kako put u slobodu i sloboda nose opasnosti napasti da kada na putu slobode dođu teškoće i neugodnosti, naročito kad nestane kruha i vode, tada neki počnu misliti da je ono prije bilo bolje vrijeme, premda su to bili dani ropstva. Uvijek se tada nađe onih koji su spremni pobuniti i zaluditi narod. Uvijek se nađe onih koji su u danima iskušenja narodu spremni ponuditi lažne nade i bogove, opasne idole i zlatnu telad, pod prividom novih sloboda i nove pravednosti, poredaka, mudrosti i blagostanja. Uvijek se nađe onih kojih se dade zavesti", upozorio je biskup Ivas.

Poručio je da se dana danas treba sjećati ne iz mržnje prema ikome, nego da se ne zaboravi istina, „a istina je da smo morali prolaziti kroz dim i vatru, kroz stravični zvuk sirena, projektila i granata". Bio bi grijeh bešćutnosti i nezahvalnosti sve to zaboraviti i zanijekati ili iskrivljavati. Danas postoji neka opasna praksa da se o Domovinskom ratu govori i piše kao o nekakvom građanskom ratu u kojem su svi jednako krivi. Kao da smo bili slijepi i gluhi i nismo vidjeli odakle dolaze topovi i rušitelji i što su nam poručivali, pisali i pjevali. Vidljivo je da i danas neki u svojim planovima o regiji i regionu časnu Oluju drže zločinačkom akcijom, a sve sudionike zločincima, istaknuo je biskup Ivas. Sve je pozvao na hrabrost i odgovornost koja nam u svakidašnjici nadasve treba.

>>General Markač objavit će knjigu zapisa čim bude spreman podijeliti s javnošću patnje

>>Mimohod, polaganje vijenaca i pucnji iz topova na Kvarneru

Komentara 49

DU
Deleted user
18:07 05.08.2014.

Posvadi pa vladaj!

Avatar NOESSIS
NOESSIS
16:53 05.08.2014.

Vidi ovih. Samo da je vas bataljon popina na grbaci napacenog naroda, otpeljati u Vatikan, drzava bi automatski procvjetala. samo oni nas kostaju preko miliardu kn godisnje, i jos se javljaju za rijec.

Ivan Štorga
17:26 05.08.2014.

Dakle g. Ivas trebamo se okrenuti Bibljji. Ali mi pamtimo vrijeme kada nismo bili u ropstvu, a sada smo u kapitalizmu koji je gori od ropstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije