Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladin plan za obećano

Novac za bebe na račun nezaposlenih

burza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
25.02.2016.
u 12:30

Budžet Zavoda za aktivne mjere zapošljavanja mogao bi se srezati i četiri puta, no u Vladi vjeruju da će to nadoknaditi dvostrukim priljevom novca iz fondova EU

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je novinske napise po kojima bi proračunska štednja mogla zahvatiti budžet Zavoda za zapošljavanje u dijelu koji je rezerviran za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanje. Neslužbene informacije govore da bi se taj dio budžeta mogao rezati četiri puta, na približno 250 milijuna kuna, i od tog bi se smanjenja mogao namaknuti novac za isplatu tisuću eura naknade za svu novorođenu djecu.

Bili su optimisti i prije

Ministar financija uvjerava da se smanjenje budžeta neće odraziti na opsege državne intervencije na tržištu rada jer bi se manjak izdvajanja iz hrvatskog proračuna trebao nadoknaditi povećanim uplatama iz europskih fondova. Zavod za zapošljavanje također je uvjeren u takav scenarij i tvrde da će ove godine za nezaposlene povući 530 milijuna kuna iz sredstava EU, dvostruko više nego što su povukli prošle godine. Sličan optimističan plan imali su i za 2015. godinu, no pokazalo se da su umjesto pola milijarde kuna u Hrvatsku za nezaposlene lani stigla 252 milijuna kuna!

Zavod za zapošljavanje tvrdi da sve drži pod kontrolom. Na stranicama HZZ-a i dalje stoji obavijest kako primaju zahtjeve za dodjelu sredstava za 40 mjera aktivne politike zapošljavanja posloženih u osam programa. Bude li korekcija, one će biti provedene u dogovoru sa socijalnim parterima i preporukama stručnjaka. Provedba takvih mjera lani je stajala oko 1,2 milijarde kuna, od čega je nešto manje od milijarde kuna osigurano u hrvatskom proračunu. Najviše je interesa i među nezaposlenima i kod poslodavaca za stručno osposobljavanje za koje država isplaćuje 2400 kuna mjesečne naknade, naknadu za prijevoz te socijalne doprinose. Stručno osposobljavanje lani je koristilo oko 33 tisuće nezaposlenih, uglavnom mladih ljudi. Mimo klasičnih naknada koje nezaposleni dobivaju kad ostanu bez posla, država je od 2010. godina za mjere aktivne politike tržišta rada izdvojila oko 4 milijarde kuna.

Ulaznica za stalni posao

Ulazak u EU omogućio je da se dio programa financira iz europskih fondova, posebno kad su u pitanju mladi ljudi, no glavnina novca za nezaposlene uvijek je dolazila iz hrvatskog proračuna. U Zavodu za zapošljavanje kažu da još ne znaju koliki će im biti budžet u 2016. godini, no vjeruju da će imati “dovoljno novca za provedbu svih programa”. Prema izvještaju HZZ-a za 2014. godinu, objavljenim ovih dana, novac s burze povuklo je 20-ak tisuća poslodavaca, a među njima su stotine javnih ustanova kao što su bolnice, škole, sudovi, agencije, a mlade s burze uzimali su i gradovi, županije, ministarstva, pa i neke stranke. Jednogodišnje osposobljavanje za 60 posto mladih ljudi sigurna je ulaznica za brzo pronalaženje stalnog posla. 

>>Ministarstvo demantiralo da će novac za novorođenčad namaknuti iz sredstava aktivne politike zapošljavanja

>>Zdravko Marić: 'Tražimo i naći ćemo 1000 eura za svako novorođeno dijete'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije