Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKID UGOVORA?

Nova uprava Viadukta traži novo rješenje za most kopno – Čiovo

Most Čiovo trebao je biti gotov još krajem 2016. godine
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
28.03.2017.
u 12:07

Nova uprava Viadukta zamolila je HC da im da vremena kao i njihovim prethodnicima kako bi obrazložili svoje rješenje

Hrvatske ceste odgodile su donošenje odluke o tome hoće li ili ne raskinuti ugovor za gradnju mosta kopno – Čiovo s Viaduktom do kraja ovog tjedna. Ta je odluka, prema najavama iz Hrvatskih cesta, trebala biti donesena jučer, no promjene na čelu tvrtke Viadukt koje su se dogodile u petak donijele su novi moment u priči o mostu Čiovo. U petak je, naime, Nadzorni odbor Viadukta prihvatio ostavke predsjednika i člana uprave te tvrtke Joška Mikulića i Ive Jurića te je na mjesto direktora imenovan dosadašnji član NO Krešimir Mikulić. A novi direktor Viadukta spreman je ponuditi neko novo rješenje za problem dovršetka mosta koje su dosad nudili Mikulić i Jurić.

Sastanci ovaj tjedan

U Hrvatskim cestama kazali su nam da ih je nova uprava Viadukta zamolila da im daju onoliko vremena koliko su dali njihovim prethodnicima kako bi obrazložili svoje mogućnosti i preporuke vezane uz sporni projekt. U Cestama navode da su zbog korektnosti pristali na taj zahtjev i pružit će stoga priliku Mikuliću da predloži svoje rješenje za most Čiovo. Sastanci nove uprave Viadukta s predstavnicima Hrvatskih cesta održat će se ovaj tjedan pa će konačno rješenje za taj most biti poznato u petak.

– Dajemo novoj upravi jednaku priliku kao i staroj da prezentira mogućnosti i svoje rješenje za dovršetak mosta – poručuju iz Hrvatskih cesta.

Prijašnja uprava Viadukta predložila je sredinom ovog mjeseca Hrvatskim cestama 26. prosinca ove godine kao novi rok dovršetka mosta Čiovo i tako prekršila svoje obećanje da će most biti pušten u promet 15. lipnja ove godine, prije početka turističke sezone. Most je inače, prema ugovoru, trebao biti gotov do kraja prošle godine, no zbog problema s nabavom čelične konstrukcije, koja čini polovicu svih radova na mostu, taj je rok probijen.

Problemi s konstrukcijom

U Hrvatskim su cestama, nakon što su dobili obavijest da most neće biti gotov ni do 15. lipnja ove godine, zaprijetili da će razmotriti mogućnost raskida ugovora s Viaduktom kako bi dovršetak preostalih radova na mostu povjerili nekoj drugoj tvrtki. Sad već bivši predsjednik uprave Viadukta Joško Mikulić kašnjenje u gradnji mosta Čiovo pravdao je greškom u projektu zbog koje su morali izraditi novu tehnologiju temeljenja mosta i provoditi nova geomehanička istraživanja tla zbog čega su izgubili nekoliko mjeseci.

S druge strane zbog poteškoća u poslovanju makedonske tvrtke Iskra, koja je bila podizvođač radova na čeličnoj konstrukciji, dosad je isporučena svega jedna trećina te konstrukcije. Preostale dvije trećine naknadno su ugovorene s hrvatskim tvrtkama Đuro Đaković Industrijska rješenja i ZM Vikom. Hrvatske su ceste od Viadukta prošlog tjedna zatražile da im dostavi dokaze, odnosno ugovore s podizvođačima radova kako bi im dokazao da dinamički plan dovršetka mosta prati i realan financijski plan.

>> Most kopno – Čiovo neće biti otvoren do ljeta

>> Mikulić: Zbog mosta Čiovo Viadukt će imati višemilijunsku štetu

Komentara 3

DU
Deleted user
12:35 28.03.2017.

Neće raskinuti ugovor, tko bi završio most, možda HC, pa oni nisu sposobni staviti putokaze za novi aerodrom a kamoli dovršiti most...

Avatar bambin@
bambin@
12:47 28.03.2017.

Samo neka viadukt da ljudima place pa neka grade sta god hoce

ST
stomiovotreba
13:25 28.03.2017.

Otisao Jozo, a dosao Kreso. Sve je to fino, ali gdje je most?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije