Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Zagreba

200 radnika pred upravnom zgradom sisačke rafinerije: 'Direktore, javi se!'

radnici rafinerije prosvjeduju pred inom
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/11
24.09.2014.
u 14:32

Tek na molbu predstavnika radnika i sindikata, direktor Damir Butković izašao je pred zabrinute i ogorčene radnike

Nakon povratka iz Zagreba, gdje su se zbog nenajavljenog skupa pred upravnom zgradom Ine zadržali samo pola sata, oko 200 radnika Rafinerije nafte Sisak ponovo se okupilo ispred upravne zgrade Rafinerije nafte u Sisku. Budući da dosad nisu dobili nikakvu informaciju o budućnosti Rafinerije, tražili su da im se obrati direktor Damir Butković. Uz povike "Direktore, javi se" i "I ti si Siščanin", pljeskom su pozdravili nekoliko službenika iz upravne zgrade, koji su im se priključili.

Tek na molbu predstavnika radnika i sindikata, Damir Butković izišao je pred zabrinute i ogorčene radnike. – Nemam vam što reći, jer još nikakva odluka nije donesena. Svi smo u ovome zajedno – kratko je rekao Butković. Na pitanje daje li im potporu u borbi za opstanak rafinerije, samo je rekao: "I ja sam zaposlenik Rafinerije nafte". Uz izraze nezadovoljstva, radnici su se potom razišli.

Polusatni prosvjed u Zagrebu 300-tinjak radnika

Podsjetimo, oko 200 radnika Rafinerije Sisak danas je stiglo u Zagreb gdje ih je dočekalo stotinjak kolega s kojima su zajedno pred zgradom Ine održali polusatni prosvjed, spontano održan, protiv najavljenog gašenja Rafinerije u Sisku. Velik broj nosio je transparente s porukama Stop uništavanju Ine, otpuštanju 3938 radnika, uništavanju domaće proizvodnje, zatvaranju rafinerije, a sve s nadom da će uprava Ine promisliti i odustati od najavljenog gašenja sisačke Rafinerije.

– Nema realnog razloga da se rafinerija zatvori, treba štititi interese Hrvatske. Od Rafinerije živi velik broj radnika i kooperanata. Jučer smo putem mobitela spontano pozvali na današnje okupljanje, zbog nas, ali i 338 radnika Ine koji su na listi za otkaz – poručio je Predrag Sekulić, izvršni povjerenik INAŠ-a. Predsjednica sindikata Maja Rilović poručila je da su ovdje zbog 3938 radnika Ine, njih 800 iz Rafinerije Sisak, 2800 onih iz maloprodaje i 338 koji su na listi kao višak.

– Nećemo im to dopustiti, treba donijeti odluke bitne za kompaniju, a kako je Rafinerija strateški objekt, ne može se odluka o njenom gašenju tek tako donijeti. Skršenih ruku nećemo sjediti. Time je i jasno da neki dioničari žele Inu pretvoriti u podružnicu – poručila je Rilović. Smatra da je trenutačna najava gašenje rafinerije u Rijeci samo prikrivanje stvarnosti, te misli da bi se odluka o gašenju te rafinerije mogla dogoditi za četiri godine.

Radnici su se okupili u Zagrebu ispred upravne zgrade kako bi popratili današnju sjednicu Uprave Ine.

Jutros su iz Siska krenula četiri autobusa puna radnika, a neki su iz Siska krenuli i osobnim automobilima. Osim radnika iz Siska došli su i radnici Ine iz Slavonskog Broda, Rijeke, Karlovca i Zagreba.

Na sjednici Uprave trebalo se odlučivati, između ostalog, i o gašenju ili opstanku rafinerije u Sisku. Jučer je osnovan i Stožer za obranu sisačke Rafinerije. 

– Riječ je o inicijativi triju sindikata koji djeluju u Rafineriji Sisak i braniteljske udruge. Stožer ima po tri člana iz svakog subjekta. Zajednički ćemo nastupati prema medijima i odlučivati o daljnjim koracima, ovisno o današnjoj odluci Uprave Ine i Vlade – rekao je Predrag Sekulić, povjerenik sindikata Inaš za Sisak.

>> MOL o gašenju rafinerije: Podržavamo odluke koje su u komercijalnom interesu Ine

>> EK: Provjeravamo brani li hrvatski zakon da se gase i pogoni gubitaši

Ključne riječi

Komentara 35

VE
verakruz
10:21 24.09.2014.

Ako im ne upadnete u prostorije, ništa niste napravili! Izbacite ih sve van, bandu lopovsku. Prodane duše su to.

FL
flok
12:47 24.09.2014.

a šutjeli ste kad su vaše kolege bile izigrane od vašeg sindikata, tada njihova briga nije bila i vaša, je li frajeri, sad se bunite kad je do vas došlo

DU
Deleted user
10:51 24.09.2014.

Cuj osnovali Stozer,,,,,,,zar ti ljudi stvarno ne kuze ili ne mogu da shvate da vecinski vlasnik tvrtke moze napravit sto hoce sa svoje firme.......Htjeli smo kapitalizam i privatne tvrte,,,,,eto to smo i dobili,,,,,,,,,i cemu sad kukanje i osnivanje Stozera.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije