Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

'Ne vjerujem onima koji tvrde da dogovor u BiH nije moguć'

Ivo Josipović
Foto: Slavko Miždor/Pixsell
08.04.2014.
u 22:00

Federalizam nije novost, on je činjenica, dobar put koji, smatram, treba dograditi. U svijetu postoje vrlo različite federalne države.

U povodu posjeta Bosni i Hercegovini razgovarali smo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je odgovorio na nekoliko najvažnijih pitanja o odnosima dviju zemalja.

Dolazite u Mostar na gospodarski sajam. Čini se da se upravo u tom dijelu suradnje BiH i Hrvatske dogodila svojevrsna stagnacija.

Nedostatak investicija i projekata nije, na žalost, situacija koja je u ovom trenutku posebno specifična samo u odnosima između gospodarstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. I moj dolazak na sajam u Mostaru, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, u funkciji je poruke i podrške gospodarstvenicima da ne posustaju. Kriza će proći, ali ne sama od sebe. Bez ambicije i rada, ali i bez smišljene gospodarske politike, poticanja investicija, to se neće dogoditi.

Ulazak Hrvatske u EU donio je dodatne glavobolje gospodarstvenicima s obje strane granice.

To je trenutačna situacija, posljedica prelaska u jedan novi režim gospodarske razmjene, za koji se u određenim segmentima Bosna i Hercegovina, na žalost, nije na vrijeme pripremila. Mi smo upozoravali i više od godinu dana prije ulaska Hrvatske u EU da je potreban dodatan napor kako bi se udovoljilo standardima EU.

Hrvatska je posljednjih mjeseci prilično aktivna unutar EU da bi se deblokirao put BiH prema europskim integracijama.

Ministrica Pusić iznijela je prijedlog Hrvatske koji traži da se Bosnu i Hercegovinu donekle izdvoji iz uobičajene dinamike postavljanja prije svega političkih uvjeta te da se krene s nekim oblikom rada na usvajanju standarda EU izvan do sada korištenih formi. Ideja je da tehnički i politički standardi ne blokiraju nego potiču jedni druge.

Nedavno ste izjavili da je federalizam dobar put za BiH.

Bosna i Hercegovina jest federalna država. Imate dva entiteta, a jedan od njih i sam se naziva Federacija BiH. BiH sebe je definirala na ustavnoj razini kao državu tri konstitutivna naroda i svih građana koji u njoj žive. Zato, federalizam nije novost, on je činjenica, dobar put koji, smatram, treba dograditi. U svijetu postoje vrlo različite federalne države. Vi ste u BiH izabrali federalizam o čijem se punom sadržaju tek trebate dogovoriti. Federalizam je sustav koji omogućava da se različiti identiteti koji žive u jednoj zajednici osjećaju zaštićenima. To je umjetnost kompromisa, dogovora, balansa.

U rezoluciji Europskog parlamenta kritizirana su separatistička, ali i centralistička nastojanja određenih političkih struktura u BiH. Je li moguće pomiriti te krajnosti u političkoj praksi?

Naravno da je moguće. Nitko ne može drugome nametati ni identitet ni svoju volju. Živimo u 21. stoljeću, u demokratskoj Europi. Apsolutno ne vjerujem onima koji tvrde da dogovor u Bosni i Hercegovini nije moguć.

>>Vaso Stieru: Zar bi Picula trebao voditi politiku HDZ-a u BiH?

Komentara 5

DU
Deleted user
22:49 08.04.2014.

Hej pravednice, koga briga sto ti mislis o BiH. Ajde ti nama reci sto ti mislis o Merzelici i Sabi i ostalim banditima!

BR
Branko
08:10 09.04.2014.

Tvoje mišljenje nije nikome interesantno, kao ni mišljenje tvoga savjetnika.

DU
Deleted user
09:08 09.04.2014.

Pa je, moguć je dogovor o razlazu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije