Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedije

Nasilje oko nas: Svi o prevenciji, a žene ipak ubijaju

Nasilje
Foto: Boris Ščitar
1/3
28.09.2010.
u 15:13

Policijske statistike bilježe znatan porast obiteljskog nasilja pa je organiziran hitan sastanak svih institucija mjerodavnih za obiteljsko nasilje.

Mlatio ju je dok se nije onesvijestila. Okrvavljena je ležala u nesvijesti, a za to se vrijeme u neredu, koji je pomahnitali suprug napravio, ugušilo njihovo novorođenče. Preostalo sedmero djece oduzeto im je i smješteno u dom za nezbrinutu djecu jer je ocijenjeno da nesretna žena nije u stanju pružiti svojoj djeci potrebnu skrb. Država mjesečno za skrb te djece plaća 32.000 kuna.

(Ne)sretna djeca


– Zašto su ih trebali odvojiti? Da se nju zaštitilo, da im se našao prostor za življenje odvojeno od nasilnika, dostatno bi bilo deset tisuća kuna, a djeca bi rasla znatno sretnija – kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. opisujući (ne)učinkovitost sustava kad je posrijedi problem nasilja u obitelji.

– Institucije nisu koordinirane, ne komuniciraju dovoljno međusobno i previše su birokratizirane. Nema timskog pristupa, svatko se najviše brine o tome da ispuni formu i zadovolji svoje nadređene, drži se svojih nekoliko propisa, a problemi su uvijek individualni. Kao u glinskom slučaju, netko se pozove na članak da “dijete ima pravo na dva roditelja” i naprave djeci horor – opisuje Sarnavka prepreke koje se jave kad treba zaštititi žrtvu obiteljskog nasilja.

O nekoordiniranosti sustava svjedoči i nedavni slučaj. Taksist je u gluho doba noći uplakanu ženu doveo u udrugu B.a.B.e. Pobjegla je od nasilna muža i aktivistice su je tu noć smjestile u hotel, a poslije u sigurnu kuću. Ispostavilo se da je žena psihički bolesna. Unatoč tome, rodila je dijete pa sada oboje trpe nasilna muža i oca, a nijedna institucija o majci i djetetu ne vodi brigu.

– Bolnica je pri porođaju na njenu anamnezu trebala upozoriti Centar, a ovaj onda vidjeti treba li joj pomoć – kaže Sarnavka.

Aktivisti s terena upozoravaju na nužnost tješnje suradnje služba nadležnih za obiteljsko nasilje. Takav se sastanak prije nekoliko dana dogodio u Zagrebu, a da je problem gorući, kazuje i činjenica da se nitko od sudionika, kako je to običaj, nije ispričao drugim obvezama, već su svi raspravljali punih sedam sati! – Suci, odvjetnici, policija, tužitelji, socijalni radnici, svi smo si međusobno rekli što nas frustrira u procesu rješavanja problema obiteljskog nasilja. Socijalni radnici iznijeli su problem sporosti pravosuđa, suci tražili od Centra za socijalnu skrb brža i potpunija izvješća. Istaknut je problem tzv. patronažera, osoba koje nazoče susretima roditelja s djetetom.

Oni su vanjski suradnici, a izvještaj o susretima te žalbe na taj izvještaj nisu jasno propisani kao ni kad je riječ o sudskim vještacima – navodi odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko.

Neva Tölle, voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb, odgovornim je institucijama poslala zahtjeve koji bi, kaže, trebali pomoći efikasnijem rješavanju problema nasilja nad ženama, ali i spriječiti da partneri ubijaju žene i djecu.

Manje novca za sklonište


Policijske statistike govore o porastu obiteljskog nasilja pa je vrh vlasti najavio tematski sastanak svih institucija mjerodavnih za obiteljsko nasilje.

Detektirat će, kažu, probleme i potražiti rješenja s kojima bi država postala učinkovitija u suzbijanju tog problema. Dok se ministri okupljaju, brutalna ubojstva (bivših) supruga se redaju. Istodobno, Vlada je smanjila ugovoreni iznos za sufinanciranje Autonomne ženske kuće, skloništa za žene žrtve zlostavljanja, a isto je učinila i Zagrebačka županija.

Komentara 13

OB
-obrisani-
19:37 28.09.2010.

28.09.2010. u 19:00h nekakav je napisao/la: ma nemoj! \"\"\"\"\"A zasto se u Svedskoj i Norveskoj nikakve skole ne placaju pa su bolje od americkih, i dolaze familije sa djecom iz Amerike da djeca idu u njih i podignu obitelj.

FE
ferdy
12:55 29.09.2010.

Ma kakva prevencija! Obiteljsko nasilje postaje kad se ljudi međusobno više ne vole i ne privlače ili kada su do grla u problemima i tada se počnu prvo verbalno, a potom i fizički obračunavati. I to je trenutak psihičke rastrojenosti. I kakva prevencija tu pomaže?! I tko će riješiti bračne probleme osim samih supružnika? Policija? Sud? Raznorazne udruge? Neće! Policija će privesti supružnika koji je izvrijeđao i udario onog drugog , sud će ga oderati ili strpati na dva dana u zatvor, čime će oduzeti hranu djeci, vratit će se kući i problem je još uvijek prisutan onakav kakav je i bio! I opet sve ispočetka! I kakav zakon i prevencija tu pomaže??

OB
-obrisani-
19:25 28.09.2010.

Ma oni su Talibani prilagodjeni na evropsku civilizaciju u nedostatku kamenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije