Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humana Nova

Nama je cilj zaposliti ljude, a ne zgrtati profit

humana nova
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
23.01.2015.
u 17:00

Humana Nova ima razgranatu mrežu skupljača starog tekstila koji onda prerađuju i od njega stvaraju nove proizvode

Nakon 22 mjeseca na minimalcu zaposlenici Humane Nove iz Čakovca dobili su povišicu. Nije velika, riječ je o nekoliko stotina kuna, no shvatili su je kao najavu boljih dana.

Radili bismo mi i dalje za minimalac jer nije sve u novcu – kaže 40-godišnja Damjanka Terstenjak iz Varaždina, jedna od 13 zaposlenih u tvrtki kojoj cilj nije zgrtanje profita, nego osiguranje plaća za radnike i nova zapošljavanja. Nema rada na normi, zaposlenici su sami svoji gazde.

Kilogram odjeće 25 kn

Humana Nova socijalna je zadruga koja zapošljava ljude koje država naziva “teže zapošljivim skupinama”, od dugotrajno nezaposlenih starijih žena i osoba s invaliditetom do pripadnica romske nacionalne manjine.

– Bila sam nezaposlena majka jednog djeteta i u visokoj trudnoći s drugim. Čula sam da zadruga traži radnike i javila se. Zaposlili su me, a pitam se tko bi od poslodavaca dao posao trudnici? Radi se puno, čak i prekovremeno, ali svi uživamo na poslu – ističe D. Terstenjak, koja u društvenoj zadruzi koju je osnovala udruga ACT radi od samog početka 2011. godine. Od veljače 2013. donedavno su svi bili na minimalcu.

Tea Vukelić, kojoj je 28 godina, oboljela je od multiple skleroze i izgubila je nadu da će se uspjeti zaposliti. Danas je jedna od krojačica i suvlasnica zadruge. Trenutačno za udrugu Rode zadrugari šiju torbice za držanje platnenih dječjih pelena. Usluga šivanja jedan je od novih strateških ciljeva tvrtke koja je zbog krize morala zatvoriti svoja dva dućana u Koprivnici i Varaždinu pa se roba može kupiti u njihovu skladištu u Čakovcu, gdje kilogram odjeće stoji 25 kuna te na štandovima na manifestacijama poput Porcijunkulova ili Špancirfesta.

Izvoz u Indiju

– Morali smo, na žalost, i smanjiti broj djelatnika sa 16 na 13, no dolaze bolji dani. Imamo sklopljene poslove koji nam osiguravaju mirnu 2015. godinu – tvrdi upravitelj zadruge Ivan Božić. Kreću u razvoj novih proizvoda, od vrećica od recikliranog tekstila do platnenih papuča i kuta za odgojiteljice u vrtićima.

Humana Nova ima razgranatu mrežu skupljača starog tekstila koji onda prerađuju i od njega stvaraju nove proizvode.

– Rabljenu odjeću doniraju nam građani iz cijele Hrvatske, a cilj nam je dodatno proširiti mrežu skupljanja na Zagreb, Rijeku, Pulu... Primljeni smo i u članstvo europske mreže društvenih organizacija ReUse koja ima centre ponovne uporabe i zapošljava marginalizirane skupine – objašnjava Božić.

Preko tvrtke iz Belgije dio tekstilnih proizvoda završio je u Indiji. Planiraju ponovno otvoriti jedan dućan u Čakovcu.

>> Svi zaposleni na minimalcu, i njihov šef, a svi su sretni

Komentara 4

Avatar Getrib
Getrib
22:49 23.01.2015.

Pohvalno što se traga za načinom preživljavanja umjesto kuknjave i politiziranja.

Avatar emilsalis
emilsalis
17:16 23.01.2015.

Mnogo je jednostavnije sve to lepo oprati i ponovo prodati u jednom sekondhandshopu za 1 euro !!

BA
bajo2
23:26 23.01.2015.

simpaticno,medjutim nema sanse dugorocno da opstane niti jedan ducan.nije u pitanju svijest hrvatskih gradjana,nego prazan novcanik!otvorite ga na zrinjevcu u zagrebu jedno mjesec dana.taman da se elita moze slikati na novom mjestu.pokupite milodare i tutanj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije