Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigla zima

Nakon snijega uslijedile hladnoće. Novogodišnja noć i jutro bit će ledeni

snijeg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
29.12.2014.
u 09:35

U srijedu, na Staru godinu, vrijeme bi na kopnu trebalo biti suho, djelomično sunčano i vrlo vrlo hladno

Ciklona Ines donijela je posljednjih dana pravu zimu. Nakon što je jučer napadao snijeg, oborine se ovaj tjedan uglavnom ne očekuju. No zato će biti iznimno hladno, javlja Crometeo.

Minimalne će temperature zraka čak uz obalu ponegdje dosezati i padati ispod -5°C, a u Zagori ispod -10°C, a u gorskim kotlinama i ponegdje na sjeveru zemlje i do -20°C, navodi Crometeo. Osjetno zatopljenje očekuje se tek tijekom idućeg vikenda. Tada bi na Jadranu moglo pasti vrlo malo kiše, a u unutrašnjosti zemlje miješanih oborina.

Orkanska bura stvara probleme u prometu

Vrijeme, odnosno vjetar stvara danas probleme u prometu. Zbog orkanske bure za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala (DC8) od Senja do Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), državna cesta Bruvno-Dobroselo-Mazin (DC218) i Paški i Dubrovački most, izvijestio je u ponedjeljak ujutro  HAK.

HAK također navodi da su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Dalmaciji, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1. 

Što se tiče prometa na moru, u prekidu su katamaranske linije: Korčula – Hvar – Split, Ubli – V.Luka – Hvar – Split, Jelsa – Bol – Split, Novalja – Rab – Rijeka, Zverinac – Božava – Sestrunj – Rivanj, trajektne linije Sućuraj – Drvenik i Sumartin – Makarska i Prizna – Žigljen te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

U ponedjeljak će na kopnu, prema Crometeu, biti većinom suho i djelomično sunčano te vrlo hladno. Puhat će povremeno umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova koji bi do kraja dana trebao potpuno prestati. Jutarnja temperatura u gorju trebala bi se kretati od -14 do -9, u nizinama od -8 do -3. Danju od -5 do -1 stupanj, a u gorskim krajevima oko -10 stupnjeva. Na Jadranu će ponedjeljak biti pretežno sunčano, tek povremeno uz promjenjivu naoblaku i suho. Puhat će jaka i olujna bura, ujutro podno Velebita prosječne orkanske brzine. Bura će sredinom dana i popodne slabiti, no navečer će ponovno ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 1 do 6°C, u Zagori ponegdje i malo hladnije, javlja Crometeo.

Što se tiče biometeorološke prognoze za Hrvatsku danas, zbog niskih temperatura, osobito tijekom jutra, kronični bolesnici, osobito bolesnici s krvožilnim bolestima te bolestima dišnih puteva trebaju obratiti dodatnu pozornost na zaštitu od hladnoće, javlja vrijeme.net.

Na Staru godinu na kopnu suho i vrlo, vrlo hladno

U utorak će na kopnu biti slično vrijeme kao i u ponedjeljak. Trebalo bi većinom biti suho, uz promjenjivu naoblaku i vrlo hladno, javlja Crometeo. Ponegdje bi mogao padati vrlo slab snijeg, uglavnom u gorskim krajevima. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura trebala bi se kretati od -13 do -6°C, uz vedru noć bez vjetra po kotlinama možda i oko -20°C. I danju će biti vrlo hladno s temperaturom od -7 do -3 Celzijeva stupnja, u gorju oko -10°C. Na Jadranu će sutra biti pretežno ili djelomično sunčano i suho. Najviše dnevne temperature trebale bi se kretati od -1 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže.

U srijedu, na Staru godinu, vrijeme bi na kopnu trebalo biti suho, djelomično sunčano i vrlo, vrlo hladno. Osjećaj hladnoće dodatno će pojačati umjeren sjeveroistočni vjetar koji će povremeno puhati. No do kraja dana on bi trebao prestati. Novogodišnja noć trebala bi biti većinom vedra, suha i ledena. Prognostički materijali upućuju na to da bi temperatura zraka u ponoć mogla biti oko -16, a do jutra čak i -20 Celzijevih stupnjeva. Ovako hladno će biti samo ako noć bude vedra. Ako bude oblaka, onda će biti između -15 i -10°C, javlja Crometeo. Vrlo hladno i suho bit će i u četvrtak. Nakon ledenog jutra očekuje se da će tijekom dana na kopnu temperatura porasti do - 5 stupnjeva Celzijusa.

Na Jadranu bi, prema Crometeu, tijekom srijede kada je Stara godina trebalo biti pretežno sunčano vrijeme. Najviše dnevne temperature trebale bi se kretati od -2 do 4°C, u Zagori ponegdje malo niže. U novogodišnjoj noći na Jadranu trebalo bi biti vrlo hladno i pretežno vedro. Očekuje se da će temperature biti ispod nule. U Zagori je moguće i niže od -10°C, a čak uz obalu oko -5°C. Dojam hladnoće pojačavat će umjerena do jaka bura, javlja Crometeo. Pretežno sunčano i suho vrijeme na Jadranu nastavit će se i u četvrtak. Najviše dnevne temperature trebale bi se kretati od -1 do 5°C, u Zagori ponegdje malo niže.

>> Ciklona Ines zabijelila Hrvatsku, U Zagrebu 20 cm snijega

Komentara 1

Avatar bok
bok
10:36 29.12.2014.

...konacno prikladno godisnjoj dobi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije