Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

Više od 90 posto građana izjasnilo se protiv termoelektrane u Pločama

prosvjed
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
25.01.2015.
u 19:50

Na referendum je do 15 sati izišlo 3564 glasača ili njih 40,97%

Prema neslužbenim informacijama, referendum o termoelektrani u Pločama je uspio, s obzirom da je na njega izašlo više od 50 posto birača, javlja Dubrovački dnevnik. Prema informacijama koje dolaze iz doline Neretve, više od 90 posto građana izjasnilo se protiv termoelektrane.

Na referendum na kojemu se građani Ploča izjašnjavaju jesu li za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u njihovu gradu danas je do 15 sati izišlo 3564 glasača ili njih 40,97%, kazao nam je predsjednik Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Izvor Škubonja. Da bi referendum bio uspješan na njega mora izaći 50% plus 1 birač od njihova ukupnog broja. A birača je u Pločama, prema izvatku iz registra, 8700. No, moguće je da još ima birača koji su u međuvremenu postali punoljetni ili im je istekla osobna iskaznica, pa se ne nalaze u registru, kaže Škubonja, dodajući da je za očekivati da takvih ipak nema puno.

Pločani danas na 16 glasačkih mjesta na pitanje “Jeste li za izgradnju termoelektrane na ugljen na području grada Ploča?“ zaokružuju odgovor za ili protiv, a glasačka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati. Do 11 sati na referendum je izašlo 1517 glasača ili njih 17,44%.

Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., a projekt ima potporu Ministarstva gospodarstva. Za investitore termoelektrana znači prosperitet zbog novih radnih mjesta, a za građanske inicijative i mnoge građane to je ekološka bomba na neretvansku dolinu. Zato su građanske inicijative Pravo na zdrav život iz Ploča i Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića lani u svibnju i organizirale veliki Sveneretvanski prosvjed. Gradsko vijeće Ploča u listopadu je donijelo deklaraciju kojom se protive izgradnji, navodeći tada da će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma.

>> Josipović: Odluka o termoelektrani u Pločama treba biti u suglasnosti s lokalnom zajednicom

Komentara 47

JO
joshua
20:21 25.01.2015.

Izlaznošću od 40%? Pa ja bih na takav referendum i djeda i baku na vlastitim leđima ponijela do glasačkog mjesta...kakva termoelektrana na ugljen? Je li netko otkrio zalihe ugljena u RH, a da mi za to ne znamo?

VR
vrt
20:42 25.01.2015.

Brvo Pločani! Tako se brane interesi naroda, grada i države! Političari su nešto bili sutljivi ovih dana, i Hdz i Sdp. Jedino su U ime obitelji i Most jasno rekli NE nebuloznim "investicijama" od kojih samo nekolicina ima koristi, a većini smrad, bolest i naravno računi koje treba platiti...Čestitke na jasnom odbijanju takvih planova! : )

Avatar EU afrodita
EU afrodita
20:08 25.01.2015.

bravo Pločani, svaka čast, pokazali ste da volite svoje mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije