Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preselili iz klaićeve

Na novom odjelu u Ilici djeca imaju više pedijatara i onkologa koji dežura 24 sata

Zoran Bahtijarević
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
05.06.2015.
u 17:15

Odjeli su umreženi kompjutorski pa su e-nalazi vidljivi u realnom vremenu

Mali pacijenti Odjela za hematologiju i onkologiju iz skučenog, mračnog prostora u Klaićevoj premješteni su u svijetao i živim bojama oličen prostor pun sunca u Ilici. Mirniji su teško bolesni mališani jer roditelji s njima sada mogu boraviti 24 sata.

Dislociranost i vrijeme

– Stvarno smo sretni zbog preseljenja u ovaj puno primjereniji prostor i vjerujemo da će se što prije cijela bolnica objediniti kako bi se zaokružilo rješenje za teško bolesnu djecu – kaže Ljiljana Vuletić iz udruge Ljubav na djelu.

U ponedjeljak su preseljena sva djeca onkološki bolesnici vozilima hitne pomoći, a ostala su djeca na intenzivnom liječenju jer taj odjel i dalje ostaje u Klaićevoj. Stoga će se, kao i dosad, utvrdi li se potreba za intenzivnim liječenjem, djeca prebacivati na taj odjel dan prije. I dijagnostika je ostala u Klaićevoj, pa se uzorci krvi prevoze iz Ilice u Klaićevu. Može li se dogoditi da zbog dislociranosti dođe do gubljenja dragocjenog vremena, brinu se neki roditelji.

– Neće biti nikakvih odgađanja, uzorke smo dosad skupljali nakon vizite i nosilo ih se na analizu pješice, sad se voze automobilom, a umreženi smo kompjutorski pa su nalazi vidljivi u realnom vremenu. Zaposlena su tri nova pedijatra, dežurni onkolog stalno je na novom odjelu, što u Klaićevoj nije bio slučaj, i hitnoća se trenutačno prepoznaje. Anesteziolog je svako jutro prvo tamo i procijeni li se da bi se nekom djetetu stanje moglo pogoršati, a to se može predvidjeti, prebacuje se u Klaićevu. Radiolozi vide hitni e-nalaz u Klaićevoj. Doista smo vodili računa o svakoj mogućoj situaciji s kojom smo se u trideset godina prakse susretali kako bismo je spremno rješavali i poduzeli smo više mjera opreza. Život nas uvijek može iznenaditi, to je činjenica, ali djeca imaju u svemu bolje uvjete nego dosad – umiruje dr. Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, poznatije kao Klaićeva bolnica.

Na novom će se odjelu obavljati pregled ultrazvukom i dio manjih zahvata koji ne zahtijevaju opsežne kirurške intervencije, objašnjava dr. Bahtijarević. Ondje je pokretni mehanički respirator i defibrilator, čega prije na odjelu nije bilo. Za zračenje i nadalje nema uvjeta u Klaićevoj, radi se na tome da se nađe novac za to.

Izbor najljepših

Uređenje i opremanje novootvorenih prostora projekt je pod nazivom Ordinacija iz bajke koji provodi zdravstveni portal Večernjeg lista, Ordinacija.hr u suradnji sa svojim partnerima te uz podršku Ministarstva zdravlja. Šlag na torti bit će najbolji dječji crteži koje će se kaširati i objesiti na zidove odjela, a žiri će idući tjedan izabrati deset najboljih od svih koji do danas stignu na adresu: Večernji list, P.P. 933 Zagreb, za Ordinaciju iz bajke ili e-mail: sadrzaj-ordinacija@vecernji.net.

>>Hrvatski dizajneri udružili snage za pomoć Klaićevoj bolnici

>>Nova nada za malene onkološke bolesnike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije