Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDSSB-ov izborni program

Na izbore idu samostalno pod sloganom “Za svoj dom”, ne žele otkriti hoće li Glavaš biti na listi

HDSSB
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
02.10.2015.
u 11:54

Odmah nakon izbora, preselit ćemo ured ministra poljoprivrede, ali i agencije, ustanove, javna poduzeća iz toga resora u Slavoniju. Smanit ćemo PDV na hranu i zalagti se za besplatne udžbenike, naveo je D. Vulin programske odrednice

-Na izbore izlazimo u koaliciji s narodom, samostalno i s jasnim stavom da želimo biti dio Vlade RH i preuzeti odgovornost, kako bi naših pet slavonskih županija bilo ravnopravno zastupljeno u Hrvatskoj – poručio je čelnik HDSSB-a Dragan Vulin na početku predstavljanja predizbornog programa.

Novi će ministar poljoprivrede, nadaju se tako, biti njihov Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan. No, nisu željeli otkriti hoće li na listi biti Branimir Glavaš.

A u izbornu utrku ulaze s novim sloganom “Za svoj dom”. Poručuju time kako je dom u Hrvatskoj, a posebice u Slavoniji “nesiguran i ugrožen, što se hitno treba mijenjati”, kako bi se spriječilo daljnje iseljavanje.

-Poljoprivredu, uz prehrambenu i prerađivačku industriju smatramo temeljem razvoja ovoga kraja. Ne smijemo biti samo sirovinska baza, moramo i finalizirati svoje proizvode. Jedino to jamči nova zapošljavanja i razvoj, a to je presudno da spriječimo egzodus – istaknuo je Vulin.

Nude stoga, kako navodi, konkretne mjere koje će poduzeti, dođu li na vlast, i to odmah nakon izbora.

-Jedna od njih je hitna legalizacija poljoprivrednih objekata za 550.000 nositelja OPG-a, čime ćemo im smanjiti troškove, a oni će već ta sredstva moći preusmjeriti u pripremu projekata za povlačenje novca iz Eu fondova. Usto, smanjit ćemo cijenu zakupa državnog zemljišta, izjednačiti ju i vratiti prednost OPG-ovima – nabraja on.

Smanjit će PDV na hranu, dodaje, te povezati “zelenu” i “plavu” Hrvatsku, a manji bi PDV u turizmu plaćali oni koji “prepoznaju vrijednost domaćeg proizvoda”.

-Odmah nakon izbora, preselit ćemo ured ministra poljoprivrede, ali i agencije, ustanove, javna poduzeća iz toga resora u Slavoniju jer koncentracija u Zagrebu jednostavno nije poštena. Riječ je o 5000 do 6000 radnih mjesta, ako je Zagrebu to simbolična brojka, nama nije – stava su HDSSB-ovci. U fokusu im je i reforma lokalne samouprave, a ističu kako je postojeća administracija preskupa i neučinkovita.

Obećavaju i kako će povući više europskog novca, a nužna je, naglašavaju, fiskalna decentralizacija jer je “nedopustivo da više od 96 posto sredstava bude raspoređivano iz jednog centra”, po čemu smo uz bok Grčkoj i Cipru. Zalagat će se i za besplatne udžbenike osnovnoškolcima jer se visokim cijenama knjiga “kažnjava roditelje što imaju djecu”. Minimalna plaća, nadalje, mora biti polovica, a ne trećina prosječne plaće u državi.

Na upit novinara kako će se osigurati novac za sve te želje i planove, Vulin odgovara kako ništa od toga ne bi bio prevelik trošak za državu.

-Kada gledamo programe drugih stranaka, izgledaju mi kao pismo Djedu Božićnjaku, mi nudimo konkretne korake. Povezivanje domaće hrane s domaćom proizvodnjom nije nikakav tropak, kao ni legalizacija jer novac od nje ionako ne ide državi, već tvrtkama koje se njome bave – kazao je.

Što se tiče postizbornih koalicija te je li im poželjnija lijeva ili desna koalicija, nemaju, kažu, “kristalnu kuglu i nemoguće je prognozirati rezultat izbora”.

-Jednako smo udaljeni i od jednih i od drugih, s kime ćemo poslije razgovarati, neka odluče birači – zaključio je Vulin.

Branimir Glavaš konferenciju za novinare pratio je iz “gledališta”

>> Željko Kraljičak: Snizit ću PDV na poljoprivredne proizvode i povezati zelenu i plavu Hrvatsku

Komentara 14

KA
KaNiDora
12:55 02.10.2015.

Ne znam s kime drugi idu u izbore? S Marsovcima ??

BA
bartolkai
12:39 02.10.2015.

kako dosjetljivo ovo Za svoj Dom. A kako glasi odgovor?

MI
MilkyMilky
01:15 03.10.2015.

Ovako se govori, a ne kao onaj Karamrle veceras! Niti 5 tocaka vlastitog programa nije znao nabrojati! Sramota! Slavonijo, ne daj da te ovi iz Zagreba zednu preko vode prevedu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije