Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobar potez

Multimilijunaš i Putinov prijatelj počasni konzul RH u Rusiji

putin (1)
REUTERS/Pixsell
20.02.2013.
u 16:17

Danas ima pedeset restorana, a nisu ga htjeli za šefa kuhinje u McDonald’su. Kani otvoriti hotel u Sočiju za Olimpijske igre.

Kralj moskovskih restorana Arkadij Novikov, ruski multimilijunaš koji je otvorio više od 50 ugostiteljskih objekata u kojima zapošljava desetak tisuća ljudi, imenovan je počasnim konzulom Republike Hrvatske u Rusiji. Novikova se naziva čovjekom koji hrani ruske bogataše, diplomatski zbor pa i Kremlj, a prijateljuje s alfom i omegom Rusije – Vladimirom Putinom. Proceduru za njegovo imenovanje pokrenuo je još bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Nebojša Koharović prije više od godinu dana, no zbog složenosti procedure ona je tek početkom ovog mjeseca privedena kraju.

Po životu ovog 50-godišnjaka mogao bi se snimiti film. Dijete rastavljenih roditelja kojeg je kuhati naučila baka, kao mladić želio je raditi u cestogradnji jer je to bio “muški posao”. No, nakon odsluženog vojnog roka počeo je stjecati iskustva po restoranima u Moskvi, dogurao je do položaja šefa kuhinje u Hard Rock Caféu, a neostvarenim mu je ostao samo san da isti posao obavlja u prvom moskovskom Mcdonald’su. Godine 1992. s pozajmicom od 50.000 dolara otvorio je prvi restoran pod imenom Sirena, koji je silom prilika postao riblji.

“Jolki-polki” lanac

U to vrijeme do mesa u Moskvi nije bilo lako doći, pa se u prvo vrijeme znalo dogoditi da u restoranu nemaju što peći ili kuhati. Ni ribe nije bilo u izobilju, no ipak je do nje bilo lakše doći pa se tako iz nužde stvorila legenda. I ostali restorani koje je otvarao oduševljavali su Ruse i turiste, a da ne bude koncentriran samo na bogataše, otvorio je i lanac od 30 restorana “Jolki-Polki” u kojima se po pristupačnijim cijenama nude razni domaći specijaliteti.

Na jednoj večeri u jednom od njegovih restorana i počela je priča s Hrvatskom. Kako se prepričava u diplomatskim krugovima, nakon što je čuo da su Novikovu otvorena vrata za otvorenje hotela u Sočiju, gdje će se 2014. održati Zimske olimpijske igre, naš je veleposlanik odlučio iskoristiti priliku te mu je predložio da postane počasni konzul Hrvatske sa sjedištem upravo u Sočiju. Nakon dobivenog pristanka službene ruske diplomacije, što je uvijek najteži dio posla, ostalo je bilo samo pitanje vremena.

Prilika za promociju

– Počasni konzuli dragocjeni su jer služe ponajprije kao gospodarski, a zatim i kulturni i politički promotori zemlje koju predstavljaju. Kad imate hotel u kojem spavaju najbogatiji Rusi i gosti iz čitavog svijeta te restoran u kojem jedu predsjednici i drugi visoki gosti, tko ne bi želio da u njima bude izložba nekog hrvatskog slikara ili koncert hrvatskog glazbenika. Takvu promociju na tako ekskluzivnom mjestu kao što će biti Soči u vrijeme Olimpijskih igara “ne možete platiti” – objašnjava nam izvor iz diplomatskih krugova.

Novikov je otvorio restorane i u Londonu, a da je odlučan kad baci oko na nešto, pokazuje i način na koji je kupio Vilu Fontanelle na talijanskom jezeru Como, koja je bila omiljeno odmaralište Giannija Versacea. Prema pisanju engleskog The Timesa, platio ju je šest milijuna dolara više od tražena 52 milijuna samo da mu je netko drugi ne bi preoteo. S obzirom na uspostavljene odnose tijekom dužnosti počasnog konzula, ne bi se trebalo čuditi da se Novikov u dogledno vrijeme pojavi i u Hrvatskoj, bilo poslovno bilo privatno. 

>> Putin dobio kćer s ljubavnicom, olimpijskom gimnastičarkom?

Komentara 8

TR
Trempetich
16:48 20.02.2013.

Nas ima na sve strane, a ni sami neznamo što bi. Malo bi s Rusima, malo bi sa Amerikancima....malo ovo malo ono....na kraju ćemo ostat sami.

Avatar Jorge
Jorge
16:52 20.02.2013.

Ostaje potpuno nejasno zbog čega je gospodin imenovan, ali nadajmo se da su osim diplomatske putovnice bile dobre namjere. Žalosno je što od naših predstavnika u Rusiji još ne možemo čuti da li će biti skraćenog postupka dobivanja viza i kakvu proceduru uvode za goste koji žele posjetiti RH nakon ulaska u EU. Koliko vidimo na stranicama veleposlanstva postiupak je složen, skup i predugo traje.

UM
umpahpah
16:30 20.02.2013.

Ukoliko je prijatelj od gospodina putina to moze samo biti plus za nas. Ali tko ce ga znat' pokraj ove (a i prosle) izdajnicke i nesposobne vlade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije