Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Moramo prestati razmišljati u terminima što se od Hrvatske očekuje'

Kolinda
Foto: HRT Screenshot
25.11.2015.
u 19:57

- Biden je došao na naš poziv, uključili smo ga u proces Brdo-Brijuni. Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i nosi prosperitet za jugoistočnu Europu. Sami moramo poduzimati inicijative kao što je ova - o JI Europi treba razgovarati ovdje, a ne negdje drugdje, kazala je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Dnevnik HRT-a  komentirala je današnji summit Brdo Brijuni na kojem je bio i američki potpredsjednik Joe Biden.

- Kako je ovo moja prva godina predsjedničkog mandata, željela sam da ovaj sastanak bude u Zagrebu. Naša je inicijativa bila pozvati potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je prihvatio poziv i zastupao predsjednika SAD-a. Iako su teme o terorizmu i izbjeglicama bile prisutne, prvenstveno su teme bile integracija jugoistočne Europe u Europsku uniju i članstvo u NATO-u za one države koje to žele, kao i gospodarska i energetska suradnja- rekla je Grabar-Kitarović.

Svoj razgovor s Bidenom u ''četiri oka'' ocijenila je kao dinamičan i sadržajan.

- Moramo prestati razmišljati u terminima što se od Hrvatske očekuje. Biden je došao na naš poziv, uključili smo ga u proces Brdo-Brijuni. Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i nosi prosperitet za jugoistočnu Europu. Sami moramo poduzimati inicijative kao što je ova - o JI Europi treba razgovarati ovdje, a ne negdje drugdje, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Dnevnik HRT-a.  

Na pitanje hoće li Amerika još dublje ulaziti u politički život BiH rekla je kako vjeruje da hoće.

- Vjerujem da će se još više angažirati. Za mene je razgovor o Bosni i Hercegovini bio bitan dio razgovora s potpredsjednikom Bidenom. Vrlo jasno sam mu rekla da Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda- Srba, Hrvata i Bošnjaka i da promjene moraju biti ne samo gospodarske i socijalne prirode nego i institucionalne prirode odnosno nadogradnja Bosne i Hercegovine kao bi ona postala politički emancipirana funkcionirajuća država - naglasila je Grabar-Kitarović

>> Summit Brdo – Brijuni u Zagrebu: Evo što su dogovorili čelnici država

Komentara 44

Avatar navijač
navijač
20:16 25.11.2015.

I ovoga puta naša predsjednica je pokazala svima da ima i =slike i tona= za razliku od lignjuna čiji pravi karakter svaki dan sve više izlazi na vidjelo.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:03 25.11.2015.

Hrvatska je za tzv. "region" Austrija.

Avatar juricamesko
juricamesko
20:12 25.11.2015.

jedina svijetla točka hrvatske politike je predsjednica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije