Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gužva u pravoslavnoj crkvi

Mitropolit Porfirije na liturgiji istaknuo: Ljubiti i neprijatelje svoje, to je jače i više od tolerancije

Mitropolit Perić održao misu uoči pravoslavnog Božića
Foto: Slavko Miđor/Pixsell
1/9
06.01.2015.
u 19:12

Pravoslavna crkva u središtu Zagreba bila je večeras premala za sve vjernike koji su došli na liturgiju na Badnjak po Julijanskom kalendaru

Pravoslavna crkva u središtu Zagreba bila je večeras premala za sve vjernike koji su došli na liturgiju na Badnjak po Julijanskom kalendaru. Misu je predvodio mitropolit zagrebačko - ljubljanski Porfirije. Vjernici su zakrčili Preobražensku ulicu, odakle su liturgiju pratili preko videozida. Na liturgiji su bili i predsjednik Josipović i premijer Milanović. Mitropolit Porfirije istaknuo je potrebnu za mirom i Bogom koji nosi mir.

- Mir je stvar srca, a Gospod je došao upravo da nam ispuni srce, da razbije logiku po kojoj živimo danas i živi moderni čovjek na svim prostorima. Logiku koja je sebična, koja otima. Mir je duhovna vrijednost, mir je nešto što je najpotrebnije svim ljudima. U sukobu smo i nemiru s drugim ljudima, u ratu smo s prirodom, istaknuo je mitropolit Porfirije.

- Imamo dvije vrste služenja, jedna je da služimo sebe. Imamo dvije vrste ljubavi, jedna je da volimo sebe. Druga vrsta služenja je da služimo Bogu i druga vrsta ljubavi jest ljubav prema Bogu. Ovisno o tom za koju se ljubav opredijelimo konstruirat će se čitav naš život. Ako budemo služili sebi, bit će to samo uska logika, logika koja je egoistična, isključiva, gorda, nadodao je mitropolit Porfirije i pozvao na ljubav prema Bogu. - Nema daljnjeg, svi smo bližnji. Ljubiti i neprijatelje svoje, to je jače i više od tolerancije. Hristos je u našem bližnjem. Ne osuđujmo, ne klevetajmo, činimo dobro onima koji su u nevolji, kazao je mitropolit Porfirije u propovijedi.

>>Srpski mediji o hrvatskom državnom vrhu na domjenku povodom pravoslavnog Božića

>>Karamarko: Neka ovaj dan unese radost i nadu u našu zajedničku domovinu

Komentara 212

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
19:20 06.01.2015.

Ne znam zašto imam dojam da je prikaz pravoslavnog božića popraćen duže od katoličkog ?

ĆA
ćaćaća
19:22 06.01.2015.

to su ovi koji su bacali cvijeće na tenkove..kad to nije upalilo sad imaju drugu pričicu...

DU
Deleted user
19:24 06.01.2015.

lipo.. ali bi isto..volio znati..po kojem kljucu ili definiciji..metropolit dodje do odabira neprijatelja..je li ga se nanjusi..vidi..sanja..ili je on..neka fikcija..fatamorgana..i upre li prstom u njega ili grupu..ili cili narod..da i ja znam..kako ..naci..svoga..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije