Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petar Vlaić:

Mirovinci su zainteresirani za novi ciklus privatizacije

petar vlaić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
19.01.2016.
u 23:15

Uplate u II. stup kroz svoje će veće mirovine osjetiti sadašnji zaposlenici koji za pet do deset godina ispune uvjete za umirovljenje

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima Petar Vlaić za Večernji list objašnjava što bi zamrzavanje II. stupa značilo za naše buduće mirovine.

Što bi zamrzavanje uplata mirovinske štednje u II. stup značilo za budućnost? 

Zamrzavanjem uplata kratkoročno bi se smanjio pritisak na državni proračun, ali bi se bitno povećali problemi u mirovinskom sustavu u budućnosti. S obzirom na demografska kretanja u RH i na izrazito nepovoljan omjer zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika (približava se omjeru 1:1), adekvatne mirovine za buduće umirovljenike mogu se ostvariti samo uz dodatnu štednju. II. stup to predstavlja. Sredstva uplaćena u II. stup ne troše se danas, nego će se trošiti tek kada današnji zaposlenici odu u mirovinu, što predstavlja sigurnost budućih umirovljenika.

Mandatar Orešković pozvao je mirovinske fondove na ulaganje u strateške projekte. Koji bi projekti bili zanimljivi za ulaganje?

Inicijativa mandatara Oreškovića više je nego dobrodošla. Mirovinska društva od samog početka znatan dio svojih sredstava ulažu u hrvatska poduzeća. Samo u zadnjih godinu dana sudjelovali smo u dokapitalizaciji Podravke, koja je sredstva iskoristila za modernizaciju poslovanja, ali i za širenje u inozemstvo, znatna sredstva uložena su u dokapitalizaciju Luke Rijeka i HPB-a, a općenito mirovinski fondovi povećali su svoja ulaganja u hrvatska poduzeća. Već dulje mirovinski fondovi iskazuju svoj interes za ulaganja u infrastrukturne projekte kao što su energetika i privatizacija autocesta, a jako smo zainteresirani i za privatizaciju.

Što mislite o zamjeni duga udjelima u državnim tvrtkama? Koji bi vam dio državnog sektora bio interesantan? 

Zainteresirani smo za ulaganje u kvalitetna poduzeća za koja vjerujemo da će fondu donijeti dugoročni prinos i korist za njegove članove.

Čest je argument protiv II. stupa da je mirovina iz I. stupa još uvijek veća nego ona po kombiniranom modelu. Je li to zaista tako?

Uplate prvih osiguranika krenule su prije nepunih 14 godina, što nije ni pola prosječnog radnog vijeka osiguranika. U II. stup izdvaja se samo 25 posto doprinosa, ali i konzervativni izračun pokazuje da će mirovina iz II. stupa biti osjetno veća od 25 posto ukupne mirovine. Kombinirani model doći će do punog izražaja kod osoba koje će za pet do deset godina ispuniti uvjete za mirovinu. Zato je izuzetno važno ne razmatrati zamrzavanje uplata u II. mirovinski stup.•

>> Ukidanje 2. stupa ugrozilo bi buduće mirovine, ceh bi plaćala i naša djeca

Komentara 5

HB
hbhr
23:29 19.01.2016.

Zainteresirani smo za ulaganje u kvalitetna poduzeća za koja vjerujemo da će fondu donijeti dugoročni prinos i korist za njegove članove - ovo je noćna mora uhljeba i političkih uprava državnih poduzeća

TH
than
00:12 20.01.2016.

A tko je ovaj ? Nitko pametan ne zeli ulagati u nase projekte, jer su osudjeni propast... Javni dug rast..., a, kada on raste, samo je pitanje kada ce se moci sredstva vratiti

I1
ing-12345
06:20 20.01.2016.

USKOK treba pod hitno pokrenuti istragu protiv uprava svih obveznih mirovinskih fondova 2 stupa i hrvatskih banaka. Fondovi služe bankama za pokrivanje gubitaka koje su napravile davajući kredite bez osiguranja poduzećima kao što je Dalekovod itd. I na taj način su opljačkali novac svih građana Hrvatske koji po zakonu prisiljeni uplaćivati u ove fondove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije