Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar vanjskih poslova

Miro Kovač: Suradnja Hrvatske i Njemačke mora biti još bolja

Miro Kovač
DPA/PIXSELL
17.02.2016.
u 13:23

- Hrvatska smatra da je važno za stabilnost EU da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji - rekao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač govorio je danas o narednim putovanjima premijera Tihomira Oreškovića u Bruxelles, London i  Berlin. 

- Na sjednici Europskog vijeća glavne teme će biti referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji i migracije i migrantska kriza. Hrvatska smatra da je važno za stabilnost EU da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji. Prihvaćamo ideje predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Budući da svoje radnike još nemamo u Velikoj Britaniji, nismo obuhvaćeni mogućim restrikcijama za socijalna davanja - kazao je Kovač.

Fokusirani na proračun 

Naglasio je da Hrvatska, koliko može, pridonosi europskom rješenju migrantske krize. - Za pohvaliti je kako dobro koordiniramo rad sa kolegama u Sloveniji, Austriji, Srbiji i Makedoniji gdje imamo i svoje policajce - rekao je Kovač. Otkrio je da će se premijer Orešković sastati sa Donaldom Tuskom, Jean-Claudeom Junckerom s kojima će razgovarati o migrantima na takozvanoj balkanskoj ruti. Naglasio je da će Orešković uskoro otići i u prvi posjet Berlinu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

- Politička suradnja mora biti još bolja između Hrvatske i Njemačke, a moramo pojačati i gospodarsku suradnju jer imamo velike potencijale. Možemo još puno više s obzirom koliko druge zemlje u okruženju, odnosno srednjoj Europi, surađuju s Njemačkom - rekao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova nije želio reći stav Vlade o kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. - O šansama ne mogu ništa reći. Kakav je stav Vlade o kandidaturi Vesne Pusić načelno smo već rekli svoj stav o tome kako je kandidatura istaknuta, a o tome ćemo se kasnije izjasniti - kazao je Kovač.  - Sada smo fokusirani na proračun koji mora biti reformski. Čuli ste ministra financija Zdravka Marića koji je poslao signal investitorima i javnosti da smo na pravom putu, na putu promjena i reformi - rekao je Kovač i dodao  da konačno trebamo krenuti putem blagostanja i konkurentnosti. 

>>Kovač: EU treba pronaći zajedničko rješenje za migrantsku krizu

Komentara 7

Avatar comparator
comparator
13:34 17.02.2016.

Teško dok je na vlasti Angela Merkel koja balansira u koaliciji lijevice i desnice . Ta žena je kameleon kojem jednom mora ponestati boje i naposljtku ipak postati crven.

Avatar navijač
navijač
14:55 17.02.2016.

Suradnja između Njemačke i Hrvatske je oduvjek bila odlična a bit će još bolja dolaskom hrvatske vlade , nakon nehrvatske. Kandidaturu Vesne Pusić treba povući svakako.

SO
Somelier
14:55 17.02.2016.

Drago mi je da se ministar Kovač toliko zalaže ali bitno je znati rasporediti poslove na pomočnike a posebno na diplomaciju. Koliko zemalja ima a pogotovo Amerika gdje Hrvatski građani vize trebaju. Mislim da bi to trebao biti prioritet paa ako neki veleposlanik ne obavlja svoj posao kako treba, odmah ga smijeniti. Te priće da V. britanije mora ostati unutar EU su priće za malu djecu. Engleska je trenutno ili od početka samo teret za EU. Naj manje daju a naj više uzimaju a i njihovih vojnika je naj više tamo gdje svi financiraju. Plus toga nisu prihvatili monetarnu uniju. Engleska je otok i opterećenje. Nama treba čvrsta i stabilna EU sa jednim gazdom a to je Njemačka. Sve drugo su puste priće. Ne znam o čemu ministri uopće razgovaraju unutar EU. Zašto Kovač ne sazove sastanak svih MVP - EU i neka ih tamo pozove na jedinstvo. Neka im objasni da EU može opstati samo tako ako će sve članice EU zajednički postavljati žicu na rubne granice EU a to su Rumunija, Bugarska, Madžarska i Hrvatska po čitavoj dužini prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Jedna država ne može postavljati žicu i time štititi EU ali sve države EU zajedno to mogu. Ovo sada zatvaranje granica između Slovenije , Austrije i drugih je samo stvaranje kaosa. Da zatvore svi rubne granice EU i tamo već selektiraju tko će u koju državu, manje bi problema bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije