Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probili plan


Ministri će biti pozvani na red jer zapošljavaju unatoč zabrani

Zoran Milanović i Željko Jovanović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
26.08.2014.
u 13:43

Vlada šuti o tome kako na plaćama koje idu iz proračuna misli uštedjeti milijardu kuna

Otkako je Večernji list objavio da u Ministarstvu financija razmišljaju o tome da se masa plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna smanji za milijardu kuna i uz pomoć otkaza, u Banskim je dvorima nemoguće naći sugovornika koji bi javno progovorio o toj temi.

Vlada nema hrabrosti

Neslužbeno, ministri se žale da nemaju dovoljno ljudi i opiru se bilo kakvim otkazima. Međutim, sustav centralnog obračuna plaća, u koji ulaze i zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova, otkriva da neki ministri u svojim ministarstvima još zapošljavaju nove ljude unatoč zabrani, i to na mjestima gdje ne postoji manjak.

Doznajemo da će ti ministri biti pozvani na red jer u proračunu nema mjesta za nove troškove. Samo za plaće mjesečno država isplati 1,8 milijardi kuna, što je više od plana, a ograničenje prekovremenih sati već se pokazalo neuspješnim. Umjesto 60 milijuna kuna, do kraja godine već je sada za tu namjenu potrošeno 120 milijuna kuna. Međutim, kad ministre pitamo o otkazima ili drugim načinima ušteda, oni nemaju komentara ili odgovornost prebacuju na kolege.

Foto: VLm

Konačna odluka o tome hoće li se ići na otkaze nije donesena, kao što nisu ni napravljene analize o tome koliki je točno višak zaposlenih u administraciji.

Čudi strah Vlade Zorana Milanovića od donošenja odluke s obzirom na to da prema anketi koju je za Večernji list izradila Vectura čak 82,7 posto glasača Kukuriku koalicije očekuje odluku o smanjivanju broja zaposlenih u državnoj i javnoj upravi.

Kako od Vlade ne možemo dobiti planove eventualnih otkaza, obratili smo se stručnjacima i zainteresiranoj javnosti.

– Gotovo je nemoguće točno izračunati koliko je zaposlenih u širem javnom sektoru jer nema sustavnih podataka – požalio se Predrag Bejaković s Instituta za javne financije. Okvirni podaci govore da za državu (u širem smislu riječi) radi gotovo 390.000 građana. To je svaki treći zaposlenik u Hrvatskoj!

– Kao i svuda, potrebna je racionalizacija, ali se bojim da će se površnim pristupom otjerati oni najsposobniji pa ćemo imati još nekvalitetniji sustav – smatra Bejaković, koji upozorava da po ministarstvima nema viška zaposlenih, već naprotiv – ozbiljan nedostatak kvalitetnih ljudi.

S njim se slaže i sindikalist Vilim Ribić koji, pozivajući se na Bejakovićevo istraživanje iz 2010., tvrdi da značajnih viškova nema ni u ministarstvima ni u školstvu i zdravstvu, nego u državnim tvrtkama, lokalnoj upravi i samoupravi te u komunalnim poduzećima.

Za lokalce radi 66.800 ljudi

– To su kirurški viškovi koje trebati odrezati jako precizno. Državna uprava ima previše nekreativnog osoblja – tvrdi čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Analitičari već mjesecima ističu da treba otpustiti 20-ak tisuća ljudi, ali pritom prstom upiru na lokalnu razinu. Posljednji dostupni podaci govore da za lokalnu i regionalnu samoupravu te za komunalna poduzeća radi oko 66.800 građana.

>> Više nema izbora. Šteta da plaće nisu rezane još 2009.

>>Čak 76 posto građana za otkaze u državnoj upravi i javnom sektoru

>>Hrvatske šume u rujnu otpuštaju 500 inženjera i tehničara

Komentara 13

SE
sestrićna
14:21 26.08.2014.

partija je od kapitalizma napravila socijalizam..ali samo u onom najgorem obliku..uhljebljenja po portijskoj liniji...

SV
sveznamdrugi
14:13 26.08.2014.

Zgubidani

NJ
njoj
14:11 26.08.2014.

A tko će ih pozvati na red? Milanović? Ili Josipović koji je još rastrošniji od njih trošeći naš novac u svojoj predizbornoj kampanji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije